GAS синдром – част 2

Време за четене на статията: 3 мин.

Черни петъци и коледни базари

В съвременната ни битова култура са се настанили явления, при които почти сигурно ще похарчим пари за неща, които може би биха ни влезли в употреба… може би?!? Всеки сам решава за себе си, и най-вече дали разликата между цените онлайн и в магазина са измама или начин да ни стимулират все повече да купуваме през интернет без дори да сме пробвали. Но да – всички знаем, че висок процент от покупките ни са базирани на емоции…

Навсякъде се налага изказването, че технологиите всъщност правят процеса по създаване на музика доста по-лесен, но истината е, че тези неограничени възможности създават едно огромно пространство, в което човек често се лута и не знае от къде да подхване. Едва ли обаче е истина твърдението, което всички най-вероятно сме чували, а именно, че за да сме велики творци, ни трябва повече и повече инструментариум, обучения, софтуерни приложения и други, с които да ”изконсумираме” всичко що е на пазара. И тъй като през последните години се появиха нови компании, агитацията е по-силна от всякога, за да може всеки един продукт да се рекламира. Биваме подвеждани с реплики от рода на това, че за да звучим професионално, то трябва да закупим този нов софтуер или тази нова джаджа, която с магическа пръчка ще подобри звука на нашите парчета. Съгласен съм, че част от един обучителен курс би бил полезен за всеки един от нас и би помогнал в това да станем по-добри музикални продуценти. Всички сме чували за хора, които са похарчили солидна сума пари, но въпреки това не са извадили ни едно парче от цялия този сетъп, защото те продължават да търсят този професионален звук, този магически интрумент, който ще украси звука им по такъв начин както никой друг. Да, знам че това е доста пресилен пример, но той илюстрира много добре порочната практика на това всеобщо желание да придобиваме все повече инструменти и реално показва къде може да свърши всеки един от нас, ако повярва в това. Няма такъв инструмент, който да ни преобразува мигновено в артистите, които искаме да сме – затова трябва време и тренировка. Инструментите не създават артисти. Ако беше така всеки един със скъпи четки и платно щеше да рисува шедьоври.

Да бъдем майстори в това, което правим

Процесът на създаване и техническото оборудване

Нека се замислим кое би било по-добре – да имаме много апаратура без да сме извадили нито едно парче, или да имаме един единствен инструмент, било то и самия настолен компютър или лаптопа пред нас и да сме направили вече достатъчен брой за цял албум?!? Да, ключът тук е да вадим продукция! Ще се изненадаме колко ще научим по пътя към финализирането на тези парчета. Тук няма значение колко опит сме придобили през годините, защото винаги има какво ново да се научи. Ще се сблъскваме и с предизвикателствата на това да сме подтикнати да консумираме. Но това е проблем, с който се сблъсква всеки един от нас. И започва с общото и погрешно схващане, че най-лесният начин да станем добри, е да разполагате с „правилната“ екипировка и тонове техническо обучение.

Само че истината е, че ако съседа има скъп спортен автомобил, то най-вероятно някой друг ще има яхта, а този с яхтата ще завижда на този със самолета. Искам да кажа, че винаги ще има някой, който ще има повече от нас… Така че продължавайте да правите музика с наличните ви инструменти, а времето ще покаже правилната посока. И преди за купим нещо ново, е редно да се запитаме до колко точно това ново нещо ще ни спести време, ще ни вдъхнови за още повече продукция и до колко ще допринесе за по-доброто звучене на парчетата ни. И ако отговорът на тези въпроси е положителен, то единствено тогава си струва да направим инвестиция, но това е доста рядък случай.

Трябва да бъдем преднамерени към това, защото да се радваме на нови играчки не е като да правим музика с тях. Да не говорил до каква степен биха могли да подобрят работния процес…

Зачетох се в едно интервю на Autechre от 2016… Шон споделя, че към тази дата не си е купувал ново оборудване от 5 години!