Какво не ни трябва за да творим музика

Време за четене на статията: 3 мин.

В повечето статии се фокусираме върху нови софтуерни и хардуерни продукти, които ни трябват, за да постигнем дадена цел. Е, в тази статия ще разгледаме какво НЕ ни трябва, за да творим музика.

Многоканални аудио карти

Освен ако няма да записваме цели банди в реално време или случайно не сме барабанисти, то тогава не ни трябват повече от 2 до 4-канална аудио карта.

Изключително скъпи микрофони

Попитали един тонрежисьор кой е най-добрият микрофон, а той отговорил, че това е включеният! Микрофоните са като ретро колите. Колкото по-стари, толкова по-скъпи са! За да творим музика не ни трябва микрофон за 4 (или повече) цифрена сума. Ако имаме определен бюджет, по-добре е да закупим два микрофона на същата цена. Освен това микрофонът е част от дълга верига устройства, а най-слабото звено на една верига определеля нейната цялостна производителност.

Много инструменти

Със закупуването на всяка една нова апаратура ни трябва доста време, за да изучим функциите ѝ. Но колкото повече научаваме за звуковия синтез, толкова повече разбираме, че за да сме продуктивни не се нуждаем от много. Това са само средства за изразяване – ако ги нямаше, щяхме със сигурност да намерим друг начин да извадим идеите си на бял свят:

GAS синдром

…защото да се радваме на нови играчки не е като да правим музика с тях:

GAS синдром – част 2

Перфектна акустика

Всеки ще се съгласи, че за да се бориш за постигането на акустично третиране от най-висок клас се изисква солидно количество ресурси – най-вече финансови. Един от най-добрите начини за спестяване е като не закупуваме готови системи или елементи за акустично третиране, а си ги направим сами. В интернет има достатъчно ресурси и информация за всеки желаещ. Има и подобни статии и от нас относно звукопоглъщащи панели и дървени дифузери.

Направи си сам: Акустични панели

Направи си сам: Дървени дифузери

Голям монитор

Обикновено си мислим, че с 2-3 по-големи монитора ще ни е най-удобно, защото ще можем да разполагаме повече неща и съответно да работим по-ефикасно. Ако беше така, в ръководството за употреба щеше да има препоръка да използваме дигиталните работни станции (DAW-овете) с 2 или повече дисплея, но едва ли някога ще срещнем подобна информация. Винаги е по-добре да се запознаем изцяло с възможностите на избрания софтуерен продукт за редактиране, защото програмистите му със сигурност са заложили много клавишни комбинации и функции за удобна употреба дори и на 11-инчов дисплей.

Мощен компютър

Компютърът е само средство, което подпомага идеите ни, но не участва директно в конструктивния и творчески процес. Не трябва да очакваме, че по-бърз или мощен компютър ще ни даде вдъхновение. Обикновено е обратното – ограниченията вдъхновяват, защото пречупват мисленето. Но и другата страна на монетата съществува. Ако компютърът ни е много по-бавен от мислите ни, трябва да намерим начин да го оптимизираме. Ето още една статия, която сме споделяли по темата.

Как да оптимизираме компютъра си за аудио продукция

Всички инструменти, звуци или семпли на света

Определено е добре да разполагаме с набор от звуци и инструменти, но когато събирането им стане самоцел, тогава се превръщаме в колекционери, които често дори не знаят с какво точно разполагат. Не ни трябват всички звуци на света – трябват ни звуци, които познаваме, употребяваме и са организирани добре. Именно с тях ще стартираме творческия процес по създаването на музика.

От емоционална гледна точка

След всичко изброено по-горе нека да не забравяме да погледнем нещата и от емоционална гледна точка – нищо не трябва да е самоцел, а да доставя удоволствие. И ако ви трябва капка мотивация в и без друго изнервеното и забързано ежедневие, то тази статия може и да помогне. Поне малко…

Забавлявайте се, творете и споделяйте знания