Как да оптимизираме Mac компютъра си?

Време за четене на статията: 7 мин.

Преди време публикувахме една статия относно как да оптимизираме компютъра си за аудио продукция. Сега връщаме погледа леко назад към тази тема, но ще я разгледаме през призмата не конкретно на аудио продукция, ами общо ползване. Независимо дали ползваме компютъра за музика, дизайни, гейминг, програмиране, чисто и просто браузване или гледане на видеа и филми, той винаги трябва да работи бързо и безупречно, за да работим спокойно или да се насладим на преживяването. Отдавна отмина ерата, в която беше нормално търпеливо да се изчаква зареждането на програма, страница или друго. Компютрите стават все по-мощни, а търпението на хората все по-малко.

В тази статия ще ви предложим няколко начина да олекотите работата на компютъра си, с което всичко да стане по-приятно, бързо и лесно. Мак потребителите обичат плажните топки само през лятото, на плажа и под лъчите на слънцето…

Какво води до проблеми и забавяния в работата на компютъра?

На първо място, разбира се, това може да е причинено от възрастта на компютъра ви… Тук за съжаление няма как да въздействаме много много и ако компютъра ви е на 10, 15 или повече години, има малко какво да се направи, за да заработи по-бързо. За това приемаме някаква разумна граница от 4-6 до максимум 8-годишни машини.

На второ място, причината може да са физически проблеми с компютъра. Редовното почистване от прах, подменяне на термопаста на процесора, пазенето от прегряване (ако е лаптоп не го оставяйте включен върху одеяла или на директна слънчева светлина за дълго време) могат да спомогнат в дългосрочен план. Също пазете го изпускания, удари и механични повреждания.

На трето място, но не на последно, това са софтуерните натоварвания, които търпи всеки един компютър по време на живота си. Само си представете колко приложения инсталирате, деинсталирате, ъпдейтвате, пробвате и махате. Те всички оставят някаква следа в компютъра и са като човешките взаимоотношения за него, трудно се забравят.

ОК, до тук с нещата, които всички от нас знаят и не са толкова интересни. В следващите редове се намират някои практически съвети, с които да си помогнете – на себе си и на компютъра ви.

“Пробвахте ли да го рестартирате?”

Това е първото нещо, което ви пита персоналът на техническо обслужване, независимо дали се обаждате на телекомуникационен оператор, доставчик на интернет, телевизия или каквото и да е. Е, да. Наистина е важно компютъра да се рестартира от време на време. За Mac компютрите това е особено важно, защото често те работят толкова плавно и добре, че с месеци или дори години може да не ви се налага да рестартирате. BSOD (Blue Screen of Death) може да имате на Mac само ако му сложите Windows. Ако практиката ви е само да го sleep-вате, ви съветваме да го рестартирате поне веднъж седмично, или поне да го shut down, когато знаете че няма да го ползвате следващите часове.

Ъпдейт на операционната система

Това е нож с две остриета и не ви съветвам сляпо да ъпгрейдвате винаги до последната версия на операционната система, но и другата крайност не е здравословна. Темата за планираното остаряване в технологичния свят има почти конспиративен характер, но така или иначе трябва да сте наясно какво ще подобри и/или какво ще счупи един такъв ъпдейт. Производителите винаги казват, че новите версии на операционните системи са по-добри и това често си е истината. Съветът тук е да гледате минималните изисквания за дадена операционна система и да изчакате малко време докато се съберат мнения от друго потребители във форуми, групи и интернет общности.

Хардуерен ъпдейт

Ако машината ви позволява, вижте опциите да сложите повече RAM и/или по-голям и SSD диск. Последните години, с новите Mac компютри това е трудоемко или почти невъзможно, но все пак ако имате таката опция, това ще е супер.

Finder оптимизация

Това е една хватка, която ще забърза леко отварянето на нов Finder прозорец, което от своя страна ще ви пести нерви. Решението е да смените прозореца, в който се отваря Finder-a и той да не е папката Recents. Това става от Finder Preferences > General > New Finder Window show: и тук изберете някоя папка или най-добре самият ви компютър или юзър. С това решаваме проблема и възможността реиндексирането на папката Recents да доведе до забавяне.

Login Items в System Preferences > Users & Groups

Тук проверете за неща, които стартират автоматично при стартиране и логване на машината. Няма нищо по-дразнещо от това да изключвате 10 приложения, които не искате и няма да ползвате в момента след всяко пускане на компютъра. Освен дразнението, тези приложения изискват и ресурс от компютъра, за да стартират, а някои от тях дори оставят процеси на фонов режим след като ги спрете.

Activity Monitor

Това е вграденото приложение за преглеждане на процесите и натоварвания на паметта за всеки един Mac. Освен да преглеждате кой процес колко товари като % от всяко процесорно ядро, откога е активен, с кое приложение е свързан, можете да го спрете бързо и лесно. Учудващо е да видиш как Google Chrome заема близо 30% от процесорно ядро, което си е близо 5% от 8-ядрена машина. Именно за това е важно да не пускате приложения, които в момента не ползвате. Например ако работите тежък проект, с много тракове и виртуални инструменти не е здравословно да имате отворен браузър с отворен таб и Facebook. И това не е само от креативна гледна точка и превенция на разсейването на вниманието.

Ако пък видите процес, чието име е в червено и седи дълго време, това означава че той не отговаря или е в loop. Такива процеси спирайте с Force Quit, защото само товарят излишно компютъра. А в по-тежки случай, това може да доведе и до пълно забиване, латенция и дори “замръзване” на компютъра.

Освен процесора, в Activity Monitor има и сведения за RAM паметта. Тук отново можете да проверите, което приложение колко ползва и колко от общата RAM памет на компютъра ви е заета. Ако имате отворен DAW, със заредени в него 5 KONTAKT-a с по 500MB всеки, очаквайте да видите това и в Activity Monitor – срещу вашият DAW ще има минимум 2.5GB заета RAM.

Spotlight или т.нар. Лупата

Това е вградената търсачка във всеки един Mac. Обикновено седи в лентата горе в дясно и много хора я подминават. Spotlight е много удобен инструмент за търсене по име в цялата файлова система на компютъра, който работи и търси бързо.

Всичко звучи супер и сигурно се чудите защо Лупата е спомената тук? Причината е, че за да работи толкова бързо, биват индексирани файловете, а при това индексиране се получава най-бруталното забавяне на Mac компютър, което съм виждал. Реиденскиране може да се случи по ваше желание, или в момент, който въобще не очаквате (рядко). Въпреки това е добре да знаете как да проверите дали файлове се в момента. Най-лесният вариант е като отворите Spotlight, все едно ще търсите нещо и напишете буквата “S” (например, може и друго). Отдолу ще се появят предложения, а над тях ще видите един запълващ се бар, на който пише “Indexing”. Най-добре го изчакайте, преди да продължите работата си.

Изчистване на Cache

Тази опция за оптимизиране има отношение повече към дисковото пространство, но също дава добри резултати. За да започнете отворете Finder, след това отидете на “Go” в меню лентата и след това “Go to Folder” (Shift+CMD+G) и напишете ~/Library/Caches. Ще се покажат папки с имена на приложения, които са кеширали някакви данни. Повече от тях ще са малки като размер. Евентуално в порядъка 86KB. Тях може да игнорирате спокойно, но видите ли име на приложение, което сте изтрили преди много време, или пък папка с име на приложение с големина стотици мегабайте или дори гигабайти, трябва да ви светне червена лампа. По този начин открих при себе си кеширани файлове от Celemony Melodyne с размер малко над 8GB, които веднага изтрих и се освободих със свободно място.

Разира се, трябва да се трие внимателно. Вземете решение за това дали да триете на база на това кое е приложението.

About this Mac > Storage > Manage

Тази опция е малко позната сред ползвателите на Mac, което е учудващо в лошия смисъл. За да я достъпите кликнете на иконката ябълка горе в ляво, след това About this Mac > Storage, изчакайте малко и натиснете на Manage. В списък по категории ще се покажат файлове от апликации, самите апликации и друго съдържание, което товари компютъра ви. За приложенията може да проверите кое, кога за последно е било отваряно, какъв тип е и колко памет заема. Същото е за файлове, бекъпи и документи. Преценете от кое не се нуждаете и го изтриите директно от тук, с което ще си освободите още място.

Disk Inventory X

Въпреки, че съм против допълнителни приложения за чистене и оптимизиране, ще споделя едно, което е пробвано, тествано и надеждно. Добра алтернатива на горното е приложението Disk Inventory X (безплатно за сваляне с опция за дарение при желание). http://www.derlien.com/index.html Disk Inventory X визуализира големината на файловете чрез цветни правоъгълници, което може да ви помогне в ориентацията кое, какво и дали да го изтриете.

Премахване на апликации

Ето още едно много добро приложение за надеждно изтриване на апликации. Не винаги е достатъчно да drag’n’drop-нете нещо в кофата, защото е възможно да останат файлове някъде другаде в системата. Едно от изпитаните решения е https://freemacsoft.net/appcleaner/ Въпреки иметно на домейна, където е хостнато приложение да звучи като някакъв нелегитимен източни, гарантирам, че това е най-безпроблемното и лесно приложение за триене на приложения. Ползвам само него от повече от 8 години и не съм намерил по-добро за момента. Освен приложнието, което триете AppCleaner намира и всички свързани с него скрити файлове и ги изтрива.