Как да си направим аудиограма с Mimi Hearing Test

Време за четене на статията: 4 мин.

Mimi Hearing Test

В тази статия обръщаме внимание на един от главните органи, чрез които възприемаме света и всичко около нас, а именно ушите. Всичко в организма на човек е важно, но рядко се замисляме и отдаваме специално внимание на ушите си. Те, заедно с мозъка, са често подценявани “инструменти”, с които правим музика. За тях не се говори толкова, колкото за китарни ефекти, плъгини, софтуери и какво ли не, а би трябвало. В тази статия ще споделя за едно приложение и ще подканя всеки от вас да се замисли за слуховото си здраве и ако има нужда да вземе мерки, а ако пък няма нужда, да подходи и разглежда възможности за профилактика.

Грижа за слуха – хигиена или здравен навик

Грижата за слуха трябва да е приоритет на всеки музикант, DJ, продуцент, миксинг/мастеринг инженер и въобще на всеки човек. Слухът е едно от водещите сетивни възприятия и освен ако няма някакви усложнения или травми, слуха започва още преди раждането на човек (около 18-та седмица от бременноста) и завършва със смъртта. За разлика от очите, не можем да си затваряме ушите без допълнителни средства. Казах това малко в кръга на шегата, но и за да наблегна на това колко много се използва слуха в ежедневни ситуации и как слухът ни работи безспирно. Това разбира се води до “амортизация”. Научно доказано е, че с възрастта възприятието за високи честоти се притъпява и дори води до цялостна загуба на слуха.

За да изследвате слуха и здравето на ушите си, трябва да отидете при лекар УНГ или специалист. Също може да потърсите центрове за слуха във вашия град. Уверявам ви, че такива места има, въпреки че според проучвания грижата за слуха седи ниско в приоритетите на личното здраве в България. Дори и да нямате оплаквания е добре да си правите редовни профилактични прегледи. Ако оставим настрани свързаните с професионалната ни работа оплаквания, проблеми с ушите могат да водят до мигрена и системно главоболие, виене на свят, умора и дори високо кръвно налягане. Често това са оплаквания, които ни се струва нелогично да са свързани с ушите… Сега се връщам към същината на темата.

Mimi Hearing Test

В тази статия ще засегнем това как може да си направите примерно изследване на слуха чрез приложението Mimi Hearing Test, което е налично за iOS и Android устройства. Приложението прави аудиограма, която показва чувствителността на слуха и степента на загуба на слуха за всяко ухо на пациента. Mimi Hearing Test е разбработено от Mimi Hearing Test GmbH и интегрира Mimi Hearing Test (HTS-01), което е медицинско изделие клас I според EU Medical Device Directive (93/42/EEC). Приложението използва телефона ви и наличните ви слушалки за да проведе редица от тестове, които да дадат информация за това как чувате. Направено е интерактивно и много лесно за употреба. Освен слушалките и телефона, ще ви е нужно тихо място и около 10 минути.

По време на теста, приложението възпроизвежда различни по височина на тона и ниво звуци, а вие трябва с натискане и пускане на бутон да отбележите кога чувате или кога не чувате дадения звук. Тестването се извършва за двете уши по отделно. Накрая резултатите могат да бъдат използвани за преконфигуриране на аудиото на устройството ви, така че да се вземат предвид (ако телефонът ви го поддържа). Mimi Hearing Test е безплатно за употреба.

След като завършите теста, ще ви излезе графика, на която ясно се вижда възприятието на двете уши, както и ще излезе в коя категория попадате спрямо система на Световната Здравна Организация (незасегнат, леко увреден, средно увреден или силно увреден слух). Тази информация може да синхронизирате с други здравни приложения, които ползвате и/или да експортирате като документ, който да пазите за себе си и да представяте пред лекар.

 


Mimi Sound Personalisation

Освен опцията за тестване, технологичните решения за доставяне на персонализирано аудио изживяване на Mimi се използват и от редица търговски марки като Beyerdynamic, Phillips, BRAGI, Qualcomm и още. Mimi печелят и награди за иновации, а техническите им решения се употребяват от медии и радио излъчватели.

Поради големия си брой ползватели, Mimi са създали най-голямата база данни от профили със събрана информация за това как чуват хората от различни точки на света. От нея става ясно, че демографията, региона и цялостното отношение на населението към темата са от ключов фактор. Също в страни с тежко развита промишленост, шумово замърсяване или неблагоприятни социални условия виждаме по-големи отклонения. На база на информацията, която са събрали, Mimi екстраполират че: “В световен мащаб 55% от възрастното поколение имат някаква форма на загуба на слуха.”

 

Повече за Mimi може да проверите в страниците на приложенията, както и в страницата на Mimi:
За iOS: https://apps.apple.com/us/app/mimi-hearing-test/id932496645
За Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=io.mimi.ht&hl=en&gl=US
Mimi Webpage: https://www.mimi.io/

 

Статията няма претенция да предоставя медицински съвет и информация, нито да представя изчерпателна информация по темата. Ако чувствате оплаквания, незабавно потърсете лекарска помощ. Mimi Hearing Test не е подходящ за самодиагноза, превенция, лечение или за да компенсира заболяване, нараняване и/или инвалидизация. Ако смятате че имате проблеми със слуха, консултирайте се с вашия лекар.