Universal Audio пуснаха UAD Spark

Време за четене на статията: 2 мин.

UAD Spark и абонаментите

Една от най-важните новини в музикалната сфера на 2022г. със сигурност ще бъде пускането на Native подръжка за плъгини на Universal Audio, което идва едновременно и с възможността за абонаментен достъп до т.нар. UADx плъгини. Сензацията се появи броени дни преди деня на шегата и първоначалното ми впечатление беше, че това наистина ще е първоаприлска шега. Ни най-малко, това е напълно реален подход и бих казал завой на 180 градуса в политиката на компанията, което може да е само в плюс на настоящите и бъдещи потребители. Възможността да се подкарват UAD плъгини без техни процесори е като развързване на ръцете и дава много повече възможности.

Списъкът с препрограмираните UADx плъгини за момента е скромен, но поетапно ще се добавят още и още. Абонаментната такса е $19.99/месец или $149.99/година като по никакъв начин не е обвързана с това да имате UAD хардуер или пък това дали сте нов или настоящ клиент. Към момента UAD Spark е налична само за Mac, но се очаква по-късно тази година да се появи и за Windows.

UA Connect

UA Connect е приложение, което до момента беше предимно за UA Volt потребители. В него се визуализираха идващите в пакет с устройствата Volt софтуерни приложения. След появата на Spark, тук се намират опциите за инсталация и лицензиране на наличните native плъгини. В първите часове и дни след пускането на Spark сървърите явно бяха претоварени и от компанията предупредиха за възможни закъснения при появата на лицензите и опцията за активация и инсталация. Лично при мен всичко дойде около два дни след официалното пускане.

Native Support за някой от плъгините

Списъкът за момента е ограничен и наброява около 13 плъгина – колекцията 1176, LA-2a, Lexicon 224, Galaxy Tape Echo, API Vision Channel, Neve 1073, Studer A800, Pure Plate, API 2500 Bus Comp и софутерните музикални инструменти Moog Minimoog, Ravel Grand Piano и органа Waterfall B3.

А как се държат UADx плъгините може да видите в скрийншота по-долу. Примерът е с над 120 инстанции на UADx плъгини, включващи Neve 1073, LA-2a, Studer A800, Pure Plate и Galaxy Tape Echo с 32 buffer size при 44.1kHz. Заемат се едва 64% от CPU-то. Ако трябва да ползваме UAD DSP, това би се равнявало поне на няколко акселератора. Изводът е че при едно и също качество на звука, UADx версиите са много по-леки за процесора. Това, разбира се, породи и много спорове в интеренет и доста от потребителите се почувстваха “предадени”, поради това че са инвестирали в UAD апаратура. Това за мен е абсурдно и неоснователно.

Не бива да изключваме и Unison технологията от уравнението. Както и това, че и в момента някои от предлаганите от UAD плъгини са налични със своите Native версии (почти всичко на Brainworx/Plugin Alliance и Softube).

Дали са еднакви с DSP версията?

Проведените до момента слухови и лабораторни тестове показват идентичност на 100%. Скрийншотът отдолу поакзва сравнение на амплитудно-честотната характеристина на UAD Neve 1073 и UADx 1073.

В заключение за UAD Spark

Ако сте или не сте UAD потребител, тази новина трябва да ви зарадва, защото се откриват нови възможности за използването на качествени софтуерни решения и всичко става по-достъпно, а какво по-добро от това!