Седемте аудио чудеса на света

Време за четене на статията: 12 мин.

Седемте аудио чудеса на света

Седемте аудио чудеса на света е списък с най-забележителните действащи звукозаписни студиа в света. Въпреки че в света съществуват хиляди други студиа, които също са много интересни и уникални, седемте чудеса някак си изпъкват! Вижте в следващите редове кои са те и с какво се отличават.

Blackbird Studios, Нашвил, Тенеси

Ако сте гледали снимки на студиа в Интернет, има 99.99% шанс да сте попадали на снимки от Blackbird, и по-конкретно Studio C в Blackbird. Основано сравнително наскоро, преди само около 20 години, Blackbird бързо се превръща в едно от най-предпочитаните студиа в Нешвил. Артисти като Dolly Parton, Kings of Leon, Bruce Springsteen, Taylor Swift, Pearl Jam, Rush, The White Stripes и дори Snoop Dogg са записвали там. Всъщност Blackbird Studios е голям студиен комплекс с общо 9 студиа и прилежащо училище за аудио инженери. Освен това Blackbird предлагат и услуги за апаратура под наем, която отдават на близки и далечни студиа.

Възможностите на студиата в Blackbird обхващат каквото се сетите, а колекцията им от апаратура е главозамайваща. И не говорим само за микрофони, от които имат над 400 броя уникални, винтидж и единствени бройки от дадена серия, а и за усилватели за китари, ефект процесори, барабани. Акустичното изпълнение във всяко студио е изпипано до най-финия детайл, като George Massenburg е един от хора, които са работили върху това. Впечатляващи са и ехо стаите, в една от които има повдигащ се таван, които са боядисани със специална отразяваща боя. За смесителни конзоли няма смисъл да говорим, защото няма да ни стигнат редовете, но в Blackbird имат от най-модерните SSL конзоли – през модифицирана Neve 8078 до API Legacy. Мониторингът включва ATC, стандартните NS10, Genelec, както и други всевъзможни конфигурации – стерео, 5.1, Atmos. Инфраструктурата на студиата е така направена, че всичко е много гъвкаво и позволява всякакъв тип звукозапис на формации като дори има интегрирани системи за видеозаснемане и видеопредаване на живо. Също важно е, че повечето студиа си имат и много комфортни зони за отдих.

Skywalker Sound, Никасио, Калифония

Създадено от Джордж Лукас през далечната 1975 г., студиото представлява съществена част от музикалната дивизия на Lucasfilm. Skywalker Sounds стартира като студио за звукозапис на оркестри, или т.нар. scoring studio, но възможностите му далеч не се ограничават само до това. Студиото предлага и звукозапис на банди, звукозапис на терен, запис на фоли ефекти и саунд дизайн, смесване, презапис на диалог, звук за добавена и подсилена реалност и всичко, за което можем да се сетим, че е свързано с филмовата индустрия.

От 1978 година до сега почти няма година, в която студиото да не е номинирано или да не е печелило награда за някоя от продукциите си. “Jurassic Park”, “Indiana Jones”, “The Terminator”, “Titanic”, “Saving Private Ryan”, “Fight Club”, “Star Wars”, “Pirates of the Caribbean” и “Avatar” са само някои от заглавията, върху които работи студиото. Носител на 15 награди Оскар и с над 62 номинации, Skywalker Sound е едно от най-реномираните и признати от Hollywood студиа.

Както се досещате, колекцията от апаратура и тук е впечатляваща. Но това, което прави истинско впечатление е мащабната зала за запис, която може да побере оркестър от 125 музиканти. Освен размерите си, тя е изработена по такъв начин, че да може да се контролира времето на реверберация от 0.6 до 3 секунди посредством преместване на акустични елементи, което я прави наистина универсална. Пък и да си имаш кино салон с 300 места в студиото е някак си готино!

Но това не е всичко, тъй като студиото се намира в цяло ранчо, където откриваме фитнес център, плувен басейн, игрища за баскетбол, волейбол, а гостите и клиентите на студиото се настаняват в хотелска част с капацитет 26 стаи. Освен това има и обемна библиотека насочена към театралните и филмови изкуства, обсерватория за наблюдение на звездите и лозови градини. Общо взето – без проблем можеш да си живееш там!

The Village Studios, Западен Лос Анджелис, Калифорния

Студиото има много интересно минало. Сградата, в която се помещава, е с над 100-годишна история. Построена през 1922 г., първоначално като масонски храм на “Свободните зидари”, сградата сменя предназначението си няколко пъти. Била е и център по медитация на Maharishi Mahesh Yogi, докато през 1968 г. не е преобразувана в студио от Geordie Hormel – композитор и наследник на корпорацията Hormel Foods.

Всъщност и The Village Studios е цял комплекс с над 14 студиа, 8 от които се отдават под наем на месечна база на продуценти, артисти, лейбъли и музиканти. Главните 6 студиа, А, B, D, F, Auditorium и Moroccan Room, пазят в себе си тайните на хитови песни на Rolling Stones, Tom Petty & The Heartbreakers, Steely Dan, Pink, Frank Zappa, Lady Gaga, Nine Inch Nails, Eric Clapton, Elton John, Fleetwood Mac, Dr. Dre, Snoop Dogg, Coldplay и още много световноизвестни изпълнители и банди.

Освен музика, в The Village са направени и саундтраците на легендарни филми и сериали като “The X-Files”, “The Simpsons”, “Toy Story 2”, “Crazy Heart”, “Finding Nemo”, “Finding Dory”, “Tarzan” и още много други.

Апаратурата на The Village е впечатляваща, а и както вероятно си представяте е доста богата, но специално внимание заслужават конзолите Neve 8048 и Neve 88R, а роялът Steinway & Sons на Oscar Peterson функционира безотказно и до днес. Микрофонната колекция е пълна с винтидж микрофони, а лентовите магнетофони Ampex ATR-102 допълват всичко.

Galaxy Studios, Мол, Белгия

Белгия може да е известна с невероятните си бири, шоколади, гофрети и пържени картофки, както и с това, че се намира в сърцето на Европа, но тук се помещава и едно от най-впечатляващите студиа в Стария континент, а именно Galaxy Studios. Стартира през 1980 г., когато братята Wilfred и Guy Van Baelen решават да направят студио, или по-точно казано – да преобразят курника в задния двор на родителите си в звукозаписно студио! Няколко години по-късно студиото се разраства в комплекс, който грабва вниманието не само с това, че е прекрасно мултифункционално студио, а и с всичките инженерни и конструктивни решения. В Galaxy Studios е разработен и филмовият звуков формат Auro 3D.

За мен това е най-интересното студио от всички в списъка на седемте аудио чудеса и дори не знам откъде да започна. Нека започнем от там, че студиото си има собствена бира – Galaxy Beer. Тя е налична само и единствено в бара на студиото. Всъщност в Galaxy Studios се помещават няколко студиа, включително мастеринг студио, кино зала, голяма концертна зала и студиа за видео постпродукция. Всички помещения, или както ги наричат собствениците бункери, са конструктивно отделени едно от друго и лежат на отделни окачващи пружини. Но целта не е това да предпазва от земетресения, а да се постигне възможно най-голямата акустична независимост на помещенията.

Т.нар. Galaxy Hall е най-голямата зала в комплекса, в която се реализират най-различни звукозаписи от оркестри до рок банди. Там са записвали артисти от Rammstein до A-ha и изпълнители от Denis Chambers до Simon Phillips. Списъкът наистина е огромен, но трябва да отбележим и това, че Toontrack, под вещото ръководство на George Massenburg, са записали семплите за софтуерните си продукти тук. Освен Toontrack, Yamaha и Roland също използват голямата зала в Galaxy Studios, за да записват семпли за инструментите си поради изключително ниското ниво на шум (дори при включена вентилация и отопление нивото на шум е под 14 dBSPL(A).

Кино салонът, с името AuroTorium, е главозамайващо техническо изпълнение с капацитет 180 седящи места. Студиото е работило по филми като “Spiderman”, “Warcraft”, “Transformers”, “Blade Runner 2049”, “Jumanji”, “Pacific Rim” и още много други.

Апаратурата няма нужда от изброяване, защото тук има всичко. Винтидж микрофони Neumann, Schoeps, AKG. Винтидж синтезатори Oberheim, Jupiter, Memory Mood; органи Wersi, DX7-ци и каквото други се сетите. Ще отбележим направените по поръчка мониторни колони Genelec и поръчковата конзола за мастеринг от SPL MMC1, на която Bob Lidwig и Darcy Proper са финализирали много спечелили Грами парчета. AMS Neve 88D, API Vision, Neve DFC.

Освен всичко, отоплението в студиото се осигурява от енергийно неутрална система, използваща подпочвени води. Истинско инженерно съвършенство. Но инженерния ентусиазъм не спира дотук! С настъпването на пандемията, студиото разработва собствен кодек за предаване на некомпресирано аудио, което позволява да се работи по звукозаписи с продуценти и студиа от различни точки и краища на света. Жалко, че за момента не планират да го направят достъпен до широката общественост. Съвсем скоро студийният комплекс ще разполага и със собствен хотел.

Capitol Studios, Лос Анджелис, Калифорния

Ако Los Angeles има три символа, то това са буквите на Hollywood, плажната ивица Santa Monica и сградата на Capitols Studios. Това може да се потвърди от множеството филми, които използват именно тези три забележителности, за да илюстрират, че сцената се е преместила в Лос Анджелис, Калифорния. Освен забележителност, студиото има невероятна история.

Сградата е построена през 1956 г., първоначално за нуждите на звукозаписната компания Capitol Records, и е творба на известния архитект Welton Becket от известна архитектурна компания, която е направила LAX и редица други сгради. Въпреки популярното вярване, сградата на Capitol не представлява купчина от плочи с игла отгоре. Целта е била да се спести място и да се съкрати времето за качване, а голямата игла отгоре всъщност е замислена като антена за радио излъчване. Но нещото, което отличава Capitol от всички други студиа по света е наличието на 8 собствени ехо стаи! Les Paul прави дизайна за четири от ехо стаите и те са готови с построяването на сградата през 1956 г. През 1969 г. са добавени още четири, като до момента студиото разполага с 8 напълно функционални подземи ехо стаи. Популярният разработчик UAD дори има лицензирана плъгин симулация на четири от най-популярните ехо стаи.

Capitol разполага с четири главни студиа и две мастеринг студиа. В студиа A, B, C и D октриваме невероятните Neve 8068, 8058, 88RS. Колекцията от микрофони включва любимият микрофон на Frank Sinatra и редица други функционални реликви. От апаратурата има всичко, което ви е нужно, а роялът на Nat King Cole е истинска скъпоценност. Мастеринг студиата са оборудвани с фрези Neumann, с които са създадени мастърите на Pink Floyd – The Dark Side of the Moon, Bee Gees’ – Saturday Night Fever, Boston, Ringo Starr и много други.

Няма да ни стигне мястото да изпишем всички изпълнители, които са записвали в Capitol, но сред тях са Frank Sinatra, Nat King Cole, Beach Boys, Buck Owens, Steve Miller Band, Michael Jackson, Dean Martin, Barbra Streisand, R.E.M., N.W.A., RHCP, Green Day, Beck, Migos. Спечелилият 23 пъти Грами и истинска легенда Al Schmitt нарича Capitol своят “втори дом”.

United Recording Studios, Лос Анджелис, Калифорния

Дългогодишната история на студиото е свързана с един от пионерите на модерния звукозапис Bill Putnam. Най-известен със създаването на компанията UREI, Bill Putnam се мести в Калифорния през 1957 г. и с помощ от Bing Crosby и Frank Sinatra се дава началото на студийния комплекс United Recordings.

Studio B на United Records е голяма зала за звукозапис без паралелни повръхности, чиято атмосферна е запазена точно каквато е била в началото. Силно впечатление прави т.нар. инсталация Drumbrella. Това е купол, който механично се спуска и вдига на барабаните, за да промени характерната реверберация в помещението. Прилежащата апаратна е обурудвана с поръчкова конзола Neve 8068/8088 и отделно от това има 56 Neve 31102 EQ и 40 API 550a EQ. Studio B разполага с 3 допълнителни кабини, а за outboard апаратурата няма смисъл да говорим, защото за всеки е ясно, че има всичко!

Studio A (на снимката по-горе) също е голяма зала с апаратна и две кабини. Тук сърцето е поръчковата 72-канална Focusrite конзола. Studio C е по-скоро продукционно студио за продукция и композиране, а в Studio D намираме огромната 84-канална Neve 88R.

Колекцията микрофони наброява над 300 модела, измежду които специално подбрани винтидж лампови микрофони. Истинска гордост на студиото са и ехо стаите от A до F, които се държат строго под ключ и никой не знае точно какви са размерите им, каква е инсталацията и какво е покритието вътре. Освен ехо стаите, студиото разполага със стая с 6 броя EMT 140 Plate Reverbs. Солидна конкуренция на Capitol.

В студиото са записвали артистите Frank Sinatra, Bing Crosby, Adele, Bob Dylan, Iggy Pop, Queens of the Stone Age, Nat King Cole, Avicii, Radiohead, 21 Pilots, RHCP, Lizzo, Ray Charles, Rolling Stones, Blondie, Ella Fitzgerald, Whitney Houston, Dean Martin, Elton John, Tom Petty, R.E.M., Madonna, Rod Stewart и много, много други.

Abbey Road Studios, Лондон, Великобритания

Оставяме може би най-известното звукозаписно студио за финал на публикацията. Официално отворено през 1931 г., студиото е една от иконите на звукозаписната индустрия. Тук все пак е патентовано стереото от Alan Blumlein преди близо 100 години! И, разбира се, не можем да пропуснем The Beatles, които са записали 190 от общо 210 песни в Abbey Road, заедно със сър George Martin. За всеки, занимаващ се с музика, Abbey Road е едва ли не светилище!

В Abbey Road има над 7 студиа, покриващи всички нужди на звукозаписа, смесването и мастеринга. Studio One е голямо помещение за звукозапис, което побира цели оркестри. При създаването му през 1931 г. идеята е била да може да добавя достатъчно естествена реверберация, подобаваща на големи концертни зали, но учудващо много от класическите музиканти са го намирали за неадекватно и са искали още по-голям обем и реверберация. Тук са записани саундтраците за легендарни филми като “The Lord of the Rings”, “Aliens”, “Avengers”, “Riders of the Lost Ark”, “Skyfall”. Освен за филмови звукозаписи, студиото се използва и от изпълнители, измежду които са U2, Sting, Stevie Wonder, Harry Styles и Kanye West. Апаратната на Studio One разполага с 72-канален AMS/Neve 88RS.

Studio Two е още по-разпознаваемо. В него са записани около 90% от произведенията на The Beatles. Акустиката в залата може да се наглася по желание чрез разпределяне на тежките завеси, а в апаратната откриваме 60-канална AMS/Neve 88RS конзола. Разбира се, там са и супер редките EMI TG12412EQ, TG12413, както и набор от винтидж и модерна апаратура. Освен The Beatles, там са записвали и записват Adele, Oasis, Ed Sheeran и други легенди на музиката. Studio Two разполага и с ехо стая, която дори е направена на плъгин от Waves – Abbey Road Chambers.

Studio Three може да е последното по номерация, но то е с най-голямата апаратна от всички! Тук са работили Pink Floyd по The Dark Side of the Moon и Wish You Were Here. Както и Amy Winehouse, Florence & The Machine, Paul McCartney и други. Конзолата в трето студио е 96-канален SSL J, като, разбира се, студиото разполага с разнороден и богат избор от допълнителна апаратура.

The Mixing Stage и The Penthouse са секциите в Abbey Road, в които се извършва и Dolby Atmos смесване. Тук са правени филмите “Ocean’s 8”, “Solo: A Star Wars Story”, “Bohemian Rhapsody”, “American Animals”, “The Hurricane Heist”, “Dumbo”, “Downtown Abbey” и още.

Студиото Gatehouse в Abbey Road е по-малко, пригодено за звукозапис, което разполага с AMS/Neve BCM10/2, Chandler TG12345 и всичко нужно. Тук за записвали Noel Gallagher, Ben Howard и JD Reid, както и много други. The Front Room е студио е за артисти, които нямат нужда от голямо помещение за звукозапис. В него се помещава 24-канален SSL Duality и тук са продуцирани тракове и музика на Nile Rodgers, Jorja Smith и други.

Abbey Road са също едно от най-уважаваните места за мастеринг. Оборудвано с четири помещения за мастеринг, в които има винтидж Neumann lathes, студиото и неговият мастеринг департамент не е спирал да работи дори и през ерата на CD-та и стрийминга. А към днешна дата, когато се усеща възвръщането на vinyl-a, студиата работят почти 24-7.

В заключение

С това приключва списъкът на седемте аудио чудеса на света. Атмосферата във всяко едно от тези студиа е наслоена и запълнена с десетилетната история на легендарни звукозаписи, изпълнители и артисти. Както можем да си направим паралел и с всяка една друга сфера от живота и тук апаратурата и техническите възможности не са най-важното. Статията ви оставя в размишления за мащабите, възможностите и класата на едни от най-успешните и дълго просъществували студиа в света.