Clariphonic DSP MKII от Kush Audio

Време за четене на статията: 2 мин.

Clariphonic DSP MKII

В тази статия ще ви запознаем с една не толкова позната у нас компания и един от уникалните ѝ продукти. Ще разгледаме Clariphonic DSP MKII от Kush Audio. Clariphonic DSP MKII не е обикновеното EQ, което очаквате да видите. То е устройство, придващо много елегантна паралелна еквализация, която звучи ефирно, съразмерно и красиво върху всичко, на което го поставите.

Clariphonic DSP MKII

Едно от нещата, които ме грабнаха веднага, е че няма никакви числа по интерфейса и няма 100 врътки и безброй бутони. Веднага на очи се набиват четирите потенциометъра, но всъщност устройството работи в режим Dual Mono/Stereo или M/S, съответно всичко става още по-просто. Както се казва “две врътки”. Clariphonic DSP MKII не е обикновеното EQ, към което ще посегнете за традиционна честотна корекция. С него дори не можете да режете и няма как да свърши работа и да замести конвенционалното EQ, но това не му е целта.

Clariphonic DSP MKII е паралелно EQ, което се концентрира във средните високи и високите честоти. Чрез него придаваме копринена текстура, добавяме мека въздушна струя или излъскваме присъствието и брилянса във високите честоти. Справя се много добре с мътнината и неяснотите в честотната картина и в никой случай не натежава. Няма как да го сравня с high shelf-a на някой channel strip или нещо от сорта.

До момента останахте с впечатление, че Clariphonic DSP MKII е предимно за mix bus-ове? Въпреки че EQ-то е идеално за mix bus, това съвсем не е граница на възможностите му. Освен това може да се ползва като финален щрих за индивидуални инстурменти и тракове или да оцвети цели групи инструменти. Налични са достатъчно присети за всеки тип сигнал и каквото и да ползвате, няма как да объркате. А сега ще ви издам една тайна. Колкото и да го напъвате, не внася фазови изкривявания и според мен именно тук се крие чистотата и прозрачността на този еквалайзер.

Употребата му е много лесна, а резултатите са чуваеми на момента. Какво повече може да иска човек. И разбира се винаги е най-добре да чуете резултатите, а защо не и да го пробвате. Kush Audio предоставят 10-дневен безплатен тестови период за всички.

Малко по-подробен анализ

Двете честотни ленти, които манипулираме са Focus и Clarity. Понеже не мога да го сравня с конкретни настройки на параметричен еквалайзер, само ще спомена ориентировъчно как Clariphonic DSP MKII влияе на честотите. Focus е 4kHz или 5kHz bell или shelf спрямо насторйката Tight или Diffuse. А Clarity е нещо като доста висок и стръмен hi shelf ~18-20kHz. Но както казах в началото на статията, не е интересно да гледаме честотите и конкретиката. Най-важното е какво звучи, така че тези данни са само за референция.

За финал

Ето едно кратко видео, в което показваме тест на Clariphonic DSP MKII върху барабани, китари и цял микс:

Разработчик Kush Audio
Тип Plug-in
Подтип EQ
Формат AU/AAX/VST
Платформи Win и Mac OS
Цена $199
Тип лицензиране iLok
Демо период Да, тук. 10 дни.
Линк към онлайн магазина Линк