iZotope RX 10 Advanced

Време за четене на статията: 3 мин.

Наскоро излезе новата версия на легендарното приложение за реставрация, обезшумяване и полу-магически манипулации на звук – iZotope RX. Дългоочакванта версия 10-та ни носи много новости и подобрения. Вижте повече в следващите редове.

Новият Repair Assistant

Това е една от най-интересните новости. Repair Assistant-а вече може да се ползва и като плъгин във вашия любим DAW. Изкуственият интелект зад него се опитва да решава всевъзможни проблеми на най-различни тракове – от вокали до специални ефекти. Вече включвайки De-Essing и De-Reverb, Repair Assistant става едно бързо тайно оръжите за всякакви аудио поправки.

Текстова навигация

Тази нова функционалност анализира говор, а смея да кажа дори и пеене, и показва в текстови формат над спектрограмата думите на мястото, където са разпознати те. Функцията разполага и с търсачка. Може да не ви изглежда като нещо особено интересно, но представете си ако имате двучасов подкаст и трябва да намерите точен момент, където някой казва нещо…

За момента Text Navigation работи само с английски език, но най-интересното за тази функция тепърва предстои.

Разпознайте кой говори с Multiple Speaker Detection

В допълнение на текстовата навигация има и нова опция за разпознаване на събеседниците, учасващи в записа (до осем). При кликване на името им се селектират всички региони, в които е разпознат говор от съответния участник. Това разбира се е логична добавка към тесктовата навигация и би било особено полезно за записани конферентни връзки, Zoom обаждания и всякакъв тип срещи през интернет.

Подобрен Spectral Recovery модул

Spectral Recovery вече работи и за ниски честоти. Поради все по-честите записи направени с подръчни или смарт устройства и все по-зачестилата употреба на такива записи в подкасти, влогове, стриймове и всякакъв тип медийно съдържание, от iZotope подсилват възможностите на Spectra Recovery за да са в крак с нуждите на клиента.

С новата опция ефективно можем да подсилим и ниските честоти в запис, който е направен с честотно ограничено устройство, като алгоритъмът вече синтезира и липсващите ниски честоти. Всичко от записани Zoom обаждания, честотно ограничени конферентни записи до записи с апликации от смартфони ще бъдат положително повлияни от тази новост.

Selection Feathering за по-елегантни намеси

Selection Feathering е нова опция, с която монтажите, рязането и редица други процеси със селекция върху спектрограмата ще са по-елегантни. Представете си го нещо като леко заглаждане, което е двуизмерно и обхваща времето и честотите. С други думи лек фейд и не толкова стръмен филтър, при селекция в спектрограмата. Това ефективно прави всички манипулации по-плавни и приятни за ухото.

Dynamic Adaptive Mode в De-hum модула

До момента Adaptive възможност на De-hum модула имаше само в Static режима. Това подобрение е важно, защото с него ще можем по-лесно да чистим комплексни шумове, които са променящи се във времето, каквито могат да са електромагнитните смущения, вентилатори на лаптопи при запис с вградения микрофон и други такива непоносими звуци.

А ето и някои не чак толкова известни подобрения и новости

Вече автоматично се пренасят пресетите от предната версия. Всеки, които е има опит с надграждането на RX ще се съгласи, че това беше едно от най-дразнещите неща. Не че е толкова трудно да преместим папката с пресетите, но с версия 10 на RX това вече не е нужно, защото миграцията става автоматично.

Очакват ни по-чести ъпдейти. По непотвърдена информация, с версия 10 можем да очакваме по-чести малки ъпдейти с бъгфиксове и микро функционалности. Причината за по-рядкото излизане на ъпдейти до момента била чисто административна, но отскоро iZotope имали различни отношения с данъчните и това позволявало да излизат по-често ъпдейти.

В заключение

Новата версия вкарва достатъчно новости, а и полага цели основи за развиване на още повече функционалности. Със сигурност е разширен кръгът на потенциалните потребители, което пък вещае още по-интересно бъдеще на RX. Ако погледнем развитието през годините, то 10-тата версия гордо си заема позицията на юбилеен ъпдейт.

Разработчик iZotope
Тип Самостоятелно приложение
Подтип Аудио реставрация и изчистване на звука
Формат AU/AAX/VST
Платформи Win и Mac OS
Цена $1199
Тип лицензиране iLok или iZotope Product Portal
Демо период Да, тук.
Линк към онлайн магазина Линк