Преглед на Albion Colossus от Spitfire Audio

Време за четене на статията: 7 мин.

 

Albion Colossus

Дългата поредица библиотеки от серията Albion се разширява с още едно заглавие! Посрещнете най-новото попълнение – Albion Colossus. Както всичко ново от Spitfire Audio, това не е поредната библиотека с еднакви звуци…

Философията на тази библиотека е следната: движението от деликатен момент към мощна ярост с един-единствен patch. Но как е постигнато това? Прочетете повече в следващите редове.

“Не непременно за чистите по сърце”

“Не непременно за чистите по сърце” е официалният слоган на библиотеката. Звучи леко загадъчно, но има за цел в едно изречение да опише амплитудата на влияние от единия край на спектъра до другия. От flautando щрайх до радразнението на 6 електрически китари Colossus дава възможност за изразяване на цялата нужна палитра от спокойствие до екшън адреналин, така нужна за модерното трейлър звучене.

Най-новият Albion за пореден път ни предоставя впечатляващ tool за създаване на кинематична и трейлър музика – за първи път в The Spitfire Player. Това е бележит момент за разработчиците, защото за пръв път разполагат библиотека от серията Albion в своя собствен плеър.

 

Albion Colossus отблизо

 

Albion Colossus GUI
Albion Colossus GUI

 

Spitfire Audio са записали не един, а два оркестъра (камерен и симфоничен), и за разлика от двата основни CC параметъра на техния engine (Expression и Dynamics), тук имаме четири (добавени са Scale и Depth) плюс нова Hype функционалност на централния knob.

Expression контролерът променя цялостната сила на звука на съответния patch. Dynamics променя динамиката (най-общо казано, от тихо към силно), Scale когато е на 0% чуваме камерния оркестър, и когато го увеличаваме се добавя симфоничния (съответно, на 100% чуваме изцяло симфоничния оркестър), а с Depth са направили нещо интересно и изцяло във философията на Albion-библиотеките: контролираме много лесно микрофонното разположение.

Когато Depth е на 0% е все едно сме включили само Close Mics, което е много близо до инструментите. С увеличаване на този параметър минаваме през различните микрофонни разположения. Чрез автоматизиране на петте CC-параметъра можем да постигнем онова преминаване от деликатен звук към мощен, изтрещял трейлърски.

За всяко Albion издание Spitfire добавят по нещо любопитно. В случая с Colossus, имаме освен оркестровите инструменти (High and Low Strings, Brass, Woodwinds, Percussion) акустични барабани, Junkyard барабани, distorted електрически китари, и в колаборация със звуковия артист Snakes of Russiaсинтезаторни звуци (Basses, Drones, Keys, Leads, Pads) и Loops.

 

Какво е включено в библиотеката?

В Albion Colossus получаваме:

  • Strings: High Strings, Low Strings
  • Brass: Horns, Woodwinds
  • Woodwinds: Piccolos, Flutes, Woodwinds
  • Percussion: Classic, Traditional, Junkyard, Tuned
  • Drums: Acoustic Drumkit, Altered Drumkits
  • Synths: Basses, Drones, Keys. Leads, Pads
  • Guitars

 

Процес на звукозапис

 

Spitfire Albion Colossus Recording

 

Albion Colossus, както всяка библиотека на Spitfire Audio, отново ни впечатлява и с процеса на звукозапис на семплите. Както споменахме по-горе библиотеката включва два оркестъра – камерен и симфоничен. Част от звуците са записани с Glasgow Royal Concert Hall, а другите в студиото на Royal Scotland National Orchestra.

Микрофонните постановки са внимателно подбрани и варират спрямо конкретните записани групи инструменти. Интересно е че бинауралния микрофон Neumann KU100 фигурира почти навсякъде. Едно от основните свойства на библиотеката – възможността за бързо превключване на близко и далечно пространство със сигурност е плод на усърдната работа на рекординг инженерите, въвлечени в проекта. Техническото изпълнение и качеството на звукозаписите е безкомпромисно и във финалната библиотека влизат над 265 000 .wav файла.

 

Spitfire Audio Albion Colossus Recording 2
Кадри от звукозаписните сесии

 

…претендент да се нареди до други титани…

От наличните дема в сайта на Spitfire и демонстрацията на Homay Schmitz, Albion Colossus звучи като една впечатляваща нова трейлърска библиотека, която отсега е претендент да се нареди до други титани в категорията от последните години.

Важно е да се спомене, че това не е библиотека за традиционно композиране (примерно чрез писане за Violins I, Violins II, Viola, Celli, etc.), а е направена да бъде максимално полезна за медийна композиция за кино и трейлъри. В този ред на мисли, всички Albion библиотеки изискват определен workflow, който в началото може да ви се стори малко особен. Но както при всяка библиотека, и тези си изискват обстойно разучаване.

Colossus има интересно улеснение в сферата на микрофонните техники – вече може само с един фейдър може да се минава през различните микрофонни разположения и съответно да се контролира колко близо или далеч звучат инструментите. Hype-копчето ми звучи като сатуратор и съм виждал нещо подобно при друга библиотека от тази категория (само ще кажа, че е немска дума и нищо повече).

Ако имате отношение към трейлър музиката, или пък интерес в която и да е сфера на медийните композиции, то трябва обезателно да чуете тази библиотека!

 

Spitfire Audio Albion Colossus cine banner

 

В следващото видео може да видите представянето на Albion Colossus в специалния livestream от Spitfire Audio.

 

 

Разработчик Spitfire Audio
Тип Библиотека инструменти
Подтип Струнни, дървени и медни духови, ударни, синтезатори и китари
Формат Spitfire Player
Платформи Win и Mac OS
Цена Промо период: £299 / $349 / 349€
След промо периода: £399 / $449 / 449€
Тип лицензиране онлайн
Големина 105.33GB Compressed (251.51 Non-compressed)
Линк към онлайн магазина Линк

 

Ако искате да разберете повече за библиотеките от серията Albion, останете с нас още един момент.

 

Философията на Albion библиотеките винаги е била семпла…

 

Spitfire Albion series

 

Серията на Albion библиотеки е дълга и няма как да не отдадем почит и на някои други великолепни библиотеки, предшественици на Colossus. Философията на Albion библиотеките винаги е била семпла: всичко, което ти е нужно за създаване на спираща дъха музика за телевизия, кино, трейлъри и игри, направени с модерни техники за звукозапис на акустични оркестри, премесени със синтезирани звуци.

Albion ONE

Първото издание на Albion излиза през далечната 2011. Това е flagship-библиотеката Albion ONE, която до ден днешен често може да се види като отговор на въпроса „с коя Kontakt-библиотека да започна?“ когато става въпрос за кинематична или трейлър музика. Тази колекция от семпли продължава да е толкова популярна, че все още се правят сравнения между нови библиотеки и нея (може да видите в Youtube).

В тази библиотека има всичко, което е нужно на съвременния медиен композитор – струнен оркестър, дървени духови, медни духови, перкусии и звуков дизайн – много звуков дизайн и много синтезирани звуци (които са де факто оркестровите семпли премесени с ефекти и звуков синтез). Една отличителна характеристика на Albion ONE е, че е записвана в Lyndhurst Hall на AIR Studios, което дава възможност да се възползвате от чудесната акустика на тази зала.

Albion IV Uist

Albion IV Uist е хибридна оркестрова библиотека, специално направена за thriller и horror продукции. Типично за Spitfire, става дума за голям оркестър и внушителен кинематичен звук.

Albion V Tundra

Albion V Tundra е нежният гигант от серията. Мотото на библиотеката неслучайно е „at the edge of silence“, като на разположение имате звуци, изсвирени и записани специално за съвременно минималистично кино – като например скандинавския стил. С тази библиотека имате възможност за текстури в естетиката на артисти като Arvo Pärt и Ólafur Arnalds.

Albion NEO

Друго интересно заглавие от серията е Albion NEO. Библиотеката е записана в Lyndhurst Hall на AIR Studios и обхваща камерни оркестрови ансамбли (плюс една любопитна добавка – хармониум), за по-интимен и фокусиран звук. В Albion NEO, Spitfire ни предоставят divisi артикулации за струнния оркестър, което е предимство по отношение на реалистично звучене.

Albion Solstice

Albion Solstice е може би най-нишовата библиотека от серията. В нея ще намерите голямо разнообразие от инструменти – и за първи път в Albion, хор. Solstice тръгва от идеята за „фолк библиотека“ и стига до 11. Тук ще намерите Cassette Orchestra, Evo Grid, гореспоменатия хор, както и колекция от традиционни инструменти като келтски арфи, бас хармоника, никелхарпа, акордион, хармониум, келтски флейти и други. И много артикулации.

 

За Spitfire Audio

Spitfire Audio е технологична компания от Великобритания, която специализира в създаването на библиотеки със семпли, виртуални инструменти и други софтуерни устройства. Компанията работи с най-добрите композитори, артисти и инженери в света за да създаде музикални инструменти, които звучат великолепоно и са вълнуващи за употреба.

Spitfire Audio е основана от признатите композитори Christian Henson и Paul Thomson. Идеята се поражда от неудовлетвореността им свързана с наличните библиотеки инструменти по това време. Първоначално всичко тръгва от създаването на библиотека за лично ползвнае, но бързо мълвата се разпостранява и стига до средите на композиторите по цял свят и компанията набира популярност.

Към момента Spitfire Audio имат записани и пуснати на пазара над 100 библиотеки със семпли и партнират с едни от най-големите имена в композирането на музика за мултимедия като Hans Zimmer, Eric Whitacre, Ólafur Arnalds, LCO и други. Звуци на Spitfire Audio може да чуете в много продукции – от блокбъстъри на Hollywood до записи на U2 и Radiohead. Личното начинание на Christian и Paul се е разрастнало до международен бизнес с единствената цел: да вдъхнови поколения композитори.

www.spitfireaudio.com