Най-интересното от NAMM 2023

Време за четене на статията: 9 мин.

Като през всяка друга година и през 2023-та едно от най-очакваните събития е NAMM. На международното изложение всички големи компании се надпреварват за да изложат най-новите си продукти и да привлекат вниманието на професионалисти, аматьори и любители от всички сфери на аудиото.

Вижте с какво ни направи впечатление NAMM 2023 в следващите редове.

 

Polyend Tracker Mini

 

Polyend Tracker Mini - the handheld music maker

 

Polyend анонсираха Tracker Mini. Устройството е базирано на оригиналния тракер, за който писахме тук, но Tracker Mini е с по-малки размери и включва повече функции!

Освен по-компакнтия дизайн и интерфейс, наподобяваш игра новостите са просвирване на стерео семпли, вграден микрофон, USB аудио и вградена батерия.

Цената ще е €699, а устройството ще е налично в сайта на Polyend и избрани продавачи през юли или август.

 

Вижте повече за Polyend Tracker Mini тук

 

Нови педали от серията UAFX от Universal Audio

 

Universal Audio анонсираха три нови педала от серията UAFX. Del-Verb, Galaxy ’74 Tape Echo & Rever и Max Preamp & Dual Compressor разширяват палитрата от ефекти. И трите са плод на различен подход и допълват много логично предхнодната серия педали.

Както може да се досетите от заглавията става въпрос за ривърб, дилей и преамп + компресор. За пръв път Universal Audio слагат компресия от типа 1176 и LA-2A в педал. Лично на мен ми е много интересна тази концепция.

 

Вижте повече за UAFX педалите тук

 

Behringer представят нови смесителни конзоли Xenyx

XENYX 502S

Behringer представиха новите Xenyx 802s и 502s. Смесителните пултове в малък формат са насочени към подкастъри, стриймъри и геймъри. Компанията направи завой от обичайните си анонсирания на поредния нов синтезатор.

Този тип пултове са предпочитани за непретенциозни репетиции, персонално мониториране (особено от дръмъри) и малки singer/songwriter сетъпи. А да, не на послдно място – вече имат бутон за включване и изключване и не е нужно да разчитаме само на издърпване на захранващия кабел…

 

Вижте повече за Xenyx 502s тук

 

Amphion вадят на пазара трилентови мониторни колони

 

Amphion announces One25A 3-Way Active Monitors at NAMM 2023-unnamed-1-.jpg

One25A са трилентови мониторни колони от финландската компания Amphion.

Затворен обем, титаниев туитър, алуминиеви средночестотен и нискочестотен говорители, 22 Hz – 20kHz честотен обхват и цена от близо $15,000.00 за чифт. Поръчките започват да се приемат от днес, а вероятно след 1-ви август ще са налични първите бройки от тези красиви мониторни колони.

 

Вижте повече за Amphion One25A тук

 

Hammond правят легендата B3 достъпна чрез XK4

 

 

Кой не би искал да получи легендарния звук на Hammond B3 в лек и удобен формат? Екипиран с “Modelled Tone Wheel 2 (MTW2)”, XK4 прецизно пресъздава 91-те tone wheels в сърцето на всички винтидж хамонд органи. Интуитиван интерфейс, цветен дисплей, мастър еквалайзер и още много допълнителни функции го правят изключително ползваем във всякаква ситуация.

Все още няма информация каква ще е цената на XK4, но със сигурност ще е по-достъпна и няма да разбие банката.

 

Вижте повече за XK-4 тук

 

Fender RIFF – Bluetooth колонка, китарен усилвател и още нещо

 

Това е едно от неочакваните, но много интересни неща на NAMM 2023. RIFF е блутуут колонка, но и китарен усилвател. Слушате си музика докато сте навън, но в един момент ви се досвирва на китара? Няма проблем.

60 вата, 30 часа батерия, Auto-EQ Room Tuning през Fender®RIFF App, IP54 издръжливост на прах и пръски, парти режим с опция за връзване на до 100! RIFF говорителя… Какво повече може да иска човек. Е… цената е $469.99.

 

Вижте повече за Fender®RIFF тук

 

Apogee Jam X покрива много интересна пазарна ниша!

Image-3

Последните месеци виждаме все повече и повече устройства за вокалисти и подкастъри, но изглежда никой освен Apogee не мисли за китаристите… Apogee Jam X е едноканален интерфейс с вграден компресор, създаден специално за китаристи и техните нужди за звукозапис в домашна среда или на път.

Цената е $199, като заедно с него получавате Ableton Live Lite и 60-дневен пробен период за Neural DSP Archetype: Tim Henson (основно рекламно лице и китарист в Polyphia)

 

Вижте повече за Jam X тук

 

Новите слушалки на SONY – MDR-MV1

Image of the following product: MDR-MV1

 

Съвсем нормално е темите за immersive и spatial аудио да пораждат интерес и на тазгодишния NAMM.

MDR-MV1 са слушалките от отворен тип, с невероятния честотен диапазон 5Hz до 80kHz, които са насочени към хора занимаващи се със SONY 360 Reality Audio (и не само). Изключителното качество, удобството при носене и невероятните технически спецификации ще ни позволят да “имаме референтно студио навсякъде” – така казват от Sony. Цента от $399.99, обаче ме кара да не съм толкова сигурен…

 

Вижте повече за MDR-MV1 тук

 

Появи се първия 3D синтезатор в света

 

Screenshot of Skydust Oscillators page

 

Sound Particles SkyDust 3D е първият синтезатор, който директно генерира звук в spatial формат. Компанията Sound Particles е известна е със софтуерните си решения, променили работните процеси в Холивуд, но за пръв път прави сериозна заявка за навлизане на пазара с музикални инструменти. А SkyDust 3D е направо летящ старт.

 

Вижте повече за SkyDust 3D тук

 

Нова официална симулация на Avalon

 

 

И докато сме на темата плъгини, от Kazrog анонсираха появата на Avalon VT-747SP по-късно това лято. До скоро единствената оторизирана симулация на Avalon беше само от една компания, но Kazrog ще променят това.

Все още няма официална цена, но съдейки по останалите продукти – едва ли ще е много висока.

 

Вижте повече за Kazrog Avalon VT-747SP тук

 

Empirical Labs показаха хардуерния компресор формат 500 PUMP

 

 

След 12 години затишие, Empiricla Labs изкарват PUMP, който съвместява AtMod от Arousor, Detector и EG от Distressor и софт клипинг сатурация от Mike-e.

Датата на официална поява на пазара и цената все още не са обявени, но определено това е едно от най-интересните хардуерни неща на NAMM.

 

Вижте повече за PUMP тук

 

Микрофонът Roswell Audio Aztec

 

Roswell Audio Aztec не е поредната симулация на легендарен микрофон. Това е съвсем нов микрофон със single-triode топология, edge-terminated K251 капсула и ръчно навит T14 трансформатор. Въздушен и интимен хайенд, мускулест и стегнат бас, този лампов микрофон ще хване всеки красив детайл, независимо какво записвате.

Качеството на изработка е безкомпромисно, но цена и наличности все още не са упоменати.

 

Вижте повече за Roswell Audio Aztec тук

 

WES Audio ng76 compressor

 

Много хора биха запитали кому е нужна поредната 1176 симулация, но ng76 не е обикновен 1176. Ng всъщност идва от New Generation.

Това е 1176 на стероиди. Добавките включват опция за recall през DAW plug-in, микс потенциометър, Carnhill входни и изходни трансформатори, Saturation режим, два режима на работа – ревизия F и G, side chain EQ и много други добавки.

 

Вижте повече за Wes ng76 тук

 

Antelope Audio с много интересни анонси

 

Antelope Audio анонсираха мониторните колони Atlas i8. Това са първите мониторни колони от компанията и са доста обещаващи.

Конфигурацията им е невиждана до момента и всъщност са трилентови, с AES/EBU вход, DSP руум корекции и много уъркфлоу оптимизации. Очакваме повече информация на сайта на Antelope.

 

No photo description available.

Освен мониторните колони, Antelope обявиха, че навлизат и на Native plug-in processing пазара. Колекцита Synergy Core FX вече е налична и в native плъгин формат под формата на VST3, AU и AAX за Windows и macOS.

За момента знаем, че няма нужда да притежавате устройство на Antelope за да се възползвате от плъгините. А моделът на продажба ще бъде абонамент.

 

Вижте повече в сайта на Antelope

 

Нов контролер от Nektar – Panorama CST

 

Може би една от най-вълнуващите новини за мен. Контролерът Panorama CST е ченъл стрип и DAW контролер в едно. Включва дълбока интеграция с DAW и възможности за контрол на EQ, Compressor, транспортни бутони селекция на инсърти и още много неща.

Към момента няма информация за цената, но очакваме да стане сериозен конкурент на останалите DAW контролери от типа “един фейдър”.

 

Вижте повече в сайта на Nektar

 

YAMAHA ни изненадаха с много нови продукти

 

Yamaha Digital Mixing Console DM3

Новата дигитална смесителна конзола DM-3 продължава традицията от предишните дигитални конзоли на Yamaha като предоставя супер възможност на всеки, занимаващ се със звук на живо, стрийминх, студийна продукция и общо взето – всичко свързано с музика.

Дали името и идва от Digital Mixer или “Do More” не се знае, но определено тази конзола е компактна и мощна.

 

 

Наред с конзолата, друго много е интересно новат серия дигитални пиана за сцена CK. Пиана, електрически пиана, органи, синтезатори, ефекти и входове за инструменти/микрофони – CK серията има всичко, което бихте искали за сцена, включително работа на батерии, вградени говорители и блутуут просвирване.

В добавка инструментът работи и като USB MIDI и аудио интефейс… Какво повече може да искаме?

 

a black and silver electronic device

 

Ampeg SGT-DI пък е друго интересно и ново устройство от дъщерната фирма на YAMAHA Ampeg. SGT-DI е предусилвате и DI, който дава на модерните басисти невероятните възможности да се докоснат до звука на легендарните бас усилватели Ampeg SVT и B15.

Сред многото функции е и опцията да се зареждат импулс риспонси, чрез които да симулирате любимите си кабинети за усилватели на бас. Какво повече може да иска човек!

 

За повече информация следете сайта на YAMAHA

 

Soundtoys SuperPlate

 

Наследникът на LittlePlate от Soundtoys беше анонсиран изневиделица на NAMM. “Голямата версия” на един от най-лесните за употреба листови ревербератори идва с много настройки и опции! Моделираните EMT 140, 240, Audicon, EcoPlate III и Stocktronics RX4000 ни дават опция за най-различни звучности.

Планираната цена е $149, като притежателите на LittlePlate могат да ъпгрейднат за $59

 

Вижте повече тук

 

Audiomovers Omnibus 2.0

 

 

Audiomovers пуснаха нова версия на решението за комплексен софтуерен рутинг Omnibus. Новостите са – още повече виртуални драйвъри, поддръжка на хардуерни входове и изходи, опростено именуване и управление.

Общо взето пращаме всичко навсякъде без ограничения. Такива приложения ме карат да се замисля как сме живел до сега без тях.

 

Вижте повече тук

 

Sound Radix Autlo-Align 2

 

Sound Radix Auto-Align® 2 Released-unnamed-16-.jpg

 

Обявена още в началото на изложението, най-новата версия на Auto-Align от Sound Radix се появява 13 години след своя родоначалник. Новостите освен графични са и функционални, а от компанията производител обещават и много оптимизации на работния процес.

ARA2 и съраунд съвместимост, автоматично групиране, работа с един клик са само малко от нещата в новата версия на Auto-Align. Обявената цена е $199 за нови потребители, $99 за потребители на Auto-Align.

 

Вижте повече за Auto-Align 2 тук

 

Neumann KH 120 II

 

Neumann Releases the KH 120 II-kh_120_ii_both25.png

 

Още един анонс на нови мониторни колони. Neumann KH 120 II са наследник на KH 120,  но новостите и подобренията са много. Възможно най-равна честотна характеристика, вгрен DSP за фазово линейни кросоувъри и room correction, AES67 наред с аналоговите входове, малки размери и високи мощности.

 

Вижте повече тук

 

Antelope Audio Orion 32+ Gen 4

 

No photo description available.

 

Нова версия на Orion беше анонсирана от Antelope Audio. Подобренията са в контролния панел, конверторите, възможния брой входове и изходи, калибрация на мониторните изходи и в опциите за съраунд и имърсив аудио мониториране.

Повече информация очакваме да се появи в сайта на Antelope Audio!