Soothe2 от Oeksound

Време за четене на статията: 5 мин.

 

 

В тази статия имаме огромното удоволствие да ви представим Soothe2 на Oeksound. Компания разработчик е основана през 2016 в Хелзинки, Финландия и почти веднага продуктите ѝ стават хит сред продуценти, миксинг/мастеринг инженери и музиканти от всеки жанр и ниво на развитие.

Един от слоганите на компанията гласи – “С толкова много компании преследващи перфектната 1176 симулация, нашата цел е да представим нещо свежо, което да използват аудио инженерите.”

Е, постигнали са го! Soothe2 е победител в Music Tech Gear of the Year 2020, SOS Awards Winner 2021 и e с множество положителни мнения от професионалисти като Greg Wells, Heba Kadry, Michael Brauer, Joe Chiccarelli и още. Вижте повече за Soothe2 в следващите редове.

 

Soothe2 от Oeksound

 

 

Тази извадка от речник ще ни е полезна да разберем какво прави самият плъгин, защото това не е конвенционален ефект процесор и трудно би могъл да бъде обяснен чрез базовите прийоми на аудио инженеринга. Това наистина е софтуерно решение без алтернатива.

Soothe2 е динамичен, подтискащ резонансите плъгин, чрез който много лесно можем да оставим само красивото и приятното за ухото от всеки трак при процесите продуциране, смесване или мастеринг. Използвайки собствен алгоритъм, който автоматично улавя и прецизно намаля проблеми резонанси, Soothe2 помага за по-чист и по-балансиран звук.

 

 

 

Интерфейсът на Soothe2

 

Интерфейсът е разделен на три основни модула, като всичко нужно е изкарано напред, без да има нужда от подменюта. Подредбата на всички контроли следва логика, благодарение на която дори и да отваряте плъгина за пръв път – ще се ориентирате.

И като казах отваряне за пръв път, в Soothe2 има вграден невероятен туториъл, който не съм виждал в никой друг плъгин до сега! Не само туториалът е направен интерактивно, но е и ефективен заместител на ръководството за употреба. С пояснения, стъпка по стъпка и в различни сценарии са обяснени всички настройки на Soothe2. Иска ми се да виждам такива туториали и от всички други разработчици…

Подбраните цветови тонове на интерфейса са светли, леки и ненатрапващи се. Някак си излъчащи спокойствие… Точно това прави Soothe2 – успокоява тембъра, почиствайки го от нежелани компоненти.

 

Как точно работи Soothe2?

 

Блок диаграмата на Soothe2. Но не я гледайте… съвсем не е нужно да го разбирате напълно за да го използвате на максимум!

 

Soothe2 анализира входния сигнал, търси резонансни честоти в него и автоматично прилага редукция. Толкова е просто, но резултатите са главозамайващи!

Чрез подобен на еквалайзер интерфейс задаваме за кои честоти Soothe2 да бъде по-чувствителен и къде да “слуша” повече за резонанси. Налични са 4 честотни ленти, HP и LP филтри и работата на Soothe2 наистина е много интуитивна.

Delta бутонът солира сигнала, който Soothe2 потиска и така лесно може да се ориентирате дали не сте прекалили или пък дали не може още. Depth определя дълбочината на потискане на резонанси, а допълнителните attack и release дават още повече възможности за намеса, така че да е по-осезаема или по-прозрачна.

Допълнителните му функции включват: работа в стерео или M/S режим; sidechain от външен канал; режим Soft и Hard за материали с по-малко или с повече разонанси; Eco и Offline Render режими, с които да пестим натоварване на процесора при работа, но при експорт да се възползваме от максимална резолюция; Mix контрола, която ограничава максималното подтискане в dB.

 

Ето какво казват другите за Soothe2!

При подготвянето на тази статията се допитах за мнение до двама професионалисти, които ползват Soothe2 редовно.  В интернет може да прочетете много мнения на известни хора като Heba Kadry, Greg Wells, Joe Chiccarelli, Skrillex, Teezio, Adam Getgood и други, но искахме да ви представим гледната точка на двама българи. Това са Стоян Бозов и Христо Рачев. Вижте какво споделиха те:

 

“…едни от най-добре похарчените 200 евро за плъгин…”

С ръка на сърцето мога да заявя, че това са едни от най-добре похарчените 200 евро за плъгин в студиото ми. Soothe е неизменна част от почти всеки проект, по който работя в Sound Ninja, като постоянно откривам нови и нови приложения, инспирирани от любимите ми инженери и артисти.

Насоките, в които най-често го използвам са за неутрализиране на неприятна острота в тембъра на инструменти и вокали, контрол над “любимите” на всички ни блатни и бучащи резонанси в ниските среди, каквито често срещам в по-изразително автоматизирани синтезаторни pad и lead звуци. Прецизен сайдчейн контрол на бас и на акомпаниращи инструменти, които конфликтират с лийд вокал в песен например, както и за динамичен темброви контрол при нужда, тъй като нито мултибанд компресорите, нито динамичните еквалайзери, които ползвам не ми дават този резултат и звук.

Soothe има и абсолютно легендарни стокови пресети от някои топ имена в индустрията, които без бой си признавам, че използвам често като стартова позиция, а и не само!Христо Рачев - основател на Sound Ninja Music Academy и Sound Ninja Music Studios


“Горещо препоръчвам!”

Бях по средата на записна сесия, когато забелязах промоцията. Без да му мисля много помолих изпълнителя да се поупражнява докато попълня данните и закупя плъгина.

Моментално го сложих на вокалния бъс и бях втрещен. Никой от присъстващите, обаче не чуваше защо реагирам така. А дори не бях пробвал демото, само знаех какво прави. Освен за вокали го ползвам да чистя неприятни честоти в цигулки, акустични китари, овърхеди, snares и др. Трябва да се внимава защото е пристрастяващ и лесно можем да  пресолим манджата. Side-chain-a е много полезна функция за дълбаене на място в микс за конкретен елемент, тъй като плъгина адаптивно и динамично намира зоните на присъствие на дадения елемент. А sharpness и sensitivity контролите позволяват да регулираме прецизността на работа. Идеално приложение за de-essing защото се съобразява с честотната информация в шепящите, а не е фиксиран както повечето de-esser plug-ини. Използвайте mix контрола, за да ограничите  динамичния обхват. Горещо препоръчвам!Стоян Бозов - музикант, основате на Creative Labs Studio, асистент в СУ


 

 

Soothe Live

Няма как да не споменем и най-новото попълнение на Soothe семейството – Soothe Live, което е специално направено за Avid VENUE | S6L и Pro Tools | HDX systems и ще улесни работата на много Front of house саунд инженери при озвучаване на живо.

 

Soothe Live screenshot

 

Разработката на Soothe Live за среда на живо включва зашеметяващите ~1.0 ms roundtrip latency, 0.66 ms latency на самия алгоритъм и поддръжка на до 54 моно или 36 стерео инстанции в една 18-ядрена HDX карта.

Определено това е дългоочаквана възможност за всички FOH инженери!

 

Разработчик Oeksound
Тип Плъгин
Подтип Ефект процесор
Формат AU/AAX/VST
Платформи Win и Mac OS
Цена €199
Демо период Да, тук.
Тип лицензиране iLok
Линк към онлайн магазина Линк