Преглед на Chamber Strings Essentials от Spitfire Audio

Време за четене на статията: 4 мин.

Spitfire Chamber Strings Essentials

Chamber Strings Essentials от Spitfire Audio

Легендарната струнна библиотека от Spitfire Audio от години дава възможност на композитори на филмова, игрова, рекламна и популярна музика да боравят с реалистичен и гъвкав камерен ансамбъл. Библиотеката може да бъде чута в действие в продукции като “Trevor Horn Reimagines the Eighties” (където библиотеката е смесена с живи изпълнения) и мюзикъла “The Greatest Showman”.

Новата библиотека представлява “Essentials” изданието на Spitfire Chamber Strings, което означава, че имаме същото качество, което може да очакваме от библиотека на Spitfire (де факто семплите са същите), но на по-достъпни цена, големина (няма нужда да купувате ново SSD за тази библиотека!) и брой артикулации.

 

“Детайлна и гъвкава класика в жанра” 

 

Essentials отблизо

Spitfire Chamber Strings Essentials GUI
Spitfire Chamber Strings Essentials GUI

 

Spitfire Chamber Strings Essentials е значително по-малка като размер от Core и Professional версиите, което автоматично я прави подходяща за работа на лаптоп. Нагледно библиотеката предлага две микрофонни постановки: Close (близко разположение на микрофоните) и Decca Tree, която улавя повече от естествената реверберация на AIR Studios.

Имаме завръщане на Spitfire към Kontakt Player, което виждам като позитив, защото (поне при мен) повечето библиотеки са за Kontakt и съм по-склонен да използвам библиотека в този формат, отколкото от друг семплер. Основните CC-опции са ни за Dynamics, Vibrato, Release, Tightness, и Expression. В демо видеото Paul Thomson показва как дори без да се променя Expression (общата сила на звука), а само чрез Dynamics и Vibrato, може да се постигне висока степен на реализъм, “човешко” звучене и динамика.

Отделните инстанции на библиотеката са: Vln I, Vln II, Vla, Vc, Cb, Ensembles

За всеки от тези имаме следните артикулации:

Legato

Long

Spiccato

Staccato

Long Harmonics

Tremolos

Trills (m2)

Trills (M2)

Единствено за Ensemble-артикулацията не разполагаме с Legato, но нещо, което ми направи много добро впечатление от демото е, че басите и челите са отделени, така че когато се изпълнява акорд с петте гласа, чуваме отделно бас и чело (за разлика от повечето ансамблови струнни библиотеки, където са програмирани на октави).

Имаме четири първи цигулки, три втори цигулки, три виоли, три чели, и три контрабаса.

 

Air Studios Panorama shot

 

Защо камерен ансамбъл?

Библиотека като Spitfire Chamber Strings Essentials е изключително удобна за подплатяване (“layering”) на по-мащабна струнна библиотека (примерно Spitfire Symphonic Strings, Hans Zimmer Strings пак на Spitfire, Berlin Strings от Orchestral Tools, Majestica от 8Dio, Nucleus от Audio Imperia).

Причината за това е, че при писане за щрайх, много често големите библиотеки не успяват да запазят отчетливостта на всяка една партия (особено в по-мащабен и динамичен микс с други видове инструменти, специални ефекти и т.н.) за разлика от камерната струнна библиотека, която в конктекст като гореописания вероятно от само себе си би звучала недостатъчно ефективно.
При смесване на две струнни библиотеки по този начин имаме възможност за отчетливо divisi на отделните секции, както и много ясни остинати, които няма да звучат размито.

По-горе споменах, че ми е направило впечатление това, че в Ensembles инструмента може да се чуят отделно контрабас и чели. Друго, което ми направи впечатление от демото на Пол Томсън беше, че при леко натискане на клавишите имаме естествената атака на отделните секции, а при по-силен натиск чуваме marcato семплите, което дава усещане за по-силна атака на нотите, повече “bite”, както често го описват на английски (да, за “JAWS” или саундтрак като на Бернард Херман би паснало чудесно!)

Също tremolos са чудесно записани и изключително отчетливи (a la Vivaldi trems от друга известна марка струнни библиотеки)

 

Технически характеристики

 • Общо 53 техники на свирене – 18 Shorts, 12 Longs, 18 трилери и тремоло, 5 легато
 • Близък и Дървовиден (дървовиден?) микрофонен сигнал
 • изпълнени от 16 струнни изпълнители на световно ниво
 • Записани ня място в AIR Studios в оригинално оркестрово разположение с лентови и лампови микрофони 
 • Записани през Neve Montserrat предусилватели и Neve 88R пулт чрез 2 инчова Studer лента и дигитализирани на 96kHz
 • Множество динамики и Round Robins 
 • Разнообразен и детайлен звук, с всички основни техники на свирене
 • Легато техники по дизайн на Andrew Blaney
 • Отделни секции и ансамбли
 • Оптимизирано за NKS MIDI-контролери
 • Размер на библиотеката: 28GB 

 

Повече за разликите между отделните издания на библиотеката може да проверите в сайта на Spitfire Audio.

 

 

Разработчик Spitfire Audio
Тип Библиотека инструменти
Подтип Струнни
Формат Kontakt Player
Платформи Win и MacOS
Цена €229
Тип лицензиране онлайн акаунт
Големина ~28GB
Линк към онлайн магазина Линк

 

 

 

Ако искате да видите и други статии, които сме публикували за библиотеки на Spitfire Audio – погледнете тук.