Демонстрация на Chamber Strings Essentials + демо песен

Време за четене на статията: 1 мин.

Chamber Strings Essentials – в действие

 

Наскоро представихме новоизлязлата Essentials версия на култовата библиотека от Spitfire Audio, Chamber Strings тук.

Имах възможност да изпробвам библиотеката и останах много приятно изненадан. Chamber Strings не е колекция струнни от сорта one-size-fits-all, като за мен качествата ѝ наистина излизат на преден план, когато се използва по предназначение. Направих няколко песни с библиотеката, последната от които ще може да чуете в приложеното по-долу видео.

Харесва ми the bite, това силно натискане на струните с лъка, което се чува при по-високите динаимики – дори лекото скърцане на места.

Всичко това ме вдъхнови и ме върна към The Wall of Sound-ерата, където се чуват изключително отчетливо струнните тонове, и в същото време имаме усещането за огромно пространство (но е ясно, че не свири цял оркестър). Дори философски погледнато, големината не идва винаги от броя на нещо, или пък физически параметри като височина и широчина. Знаем го и от историята за Давид и Голиат.

Едно от нещата, които обичам в работата си със семплирани библиотеки, е да ги разучавам и да научавам къде са им силните страни.

Когато се сблъскам с вдъхновяваща библиотека, обикновено от нея “излиза” парче. В случая с демо песента Sundress се получи също по този начин. Надявам се съм уловил предназначението – вие вероятно по-добре ще прецените това. А сега спирам да пиша, защото както е казал Франк Запа, “да говориш за музика, е като да танцуваш за архитектура.” Във видео демонстрацията ще чуете парчето “Sundress”, както и всички артикулации на шестте инструмента (Vln I, Vln II, Vla, Vc, Basses, Ensembles) в Chamber Strings Essentials.

Приятно гледане и слушане!

 

Демонстрацията