Някои новости в Logic Pro X 10.5, които си струва да разучите

Време за четене на статията: 3 мин.

Големият бум покрай новата версия на Logic не беше напразен. Най-накрая получихме функционалности и осъвременяване на интерфейси, които чакахме буквално от години. Измежду дългия списък с промени е много лесно да пропуснем някоя интересна новост, бъг фикс и разширена опция. Отвъд най-явните новости – Live Loops, Step Sequencer-a, Sampler и Quick Sampler-a, Remix FX, Drum Synth и Drum Machined Designer, съществуват още много промени, които си струва да познаваме. В тази статия ще споделя с вас някой от по-неизвестните и не толкова афиширани промени и новости във версия 10.5

Auto Sampler

Всеки, на който му се е налагало да семплира инструмент знае за какъв сложен процес става въпрос. Още повече ако се гони реализъм и се записват много velocity-та. Това е един процес, който отнема прекалено много време, но естествено накрая винаги си заслужава… В 10.5 е вкаран инструмент с функцията Auto Sample, която извършва всички трудни скучни действия вместо нас. Резултатът е готов инструмент за свирене, зареден в Sampler-a.

Capture Recording без плейбек

Capture Recording вече работи и без playback (в режим Stop Mode). При използване на тази фунцкия се пазят отрязъци от по 20 секунди в буферната памет и винаги се визуализира последната изсвирена фигура. 

Новости в Channel EQ

В Channel EQ-то са добавени нови разграфявания на херците по хоризонталната линия. Има нови опции за визуализиране на нива. Командата Option + Cmd + Click променят Q-то на честотната лента, когато движим с мишката по вертикала. HQ опцията включа oversampling и вече е изнесена на предния прозорец.

Новости в Миксера

Новости в Миксера са следните: добавена е възможност за Bypass на всички плъгини, премахване на байпаснати плъгини, преподреждане на празни Insert Slots, премахване на Sends и още. Всички опции могат да имат клавишна комбинация. При Shift + Click на Send, съответният Aux започва да мига, за да да се ориентираме къде се изпраща този Send. В настройките на проекта са добавени са и нови опции за Pan Law-a.

Новости в Track Area

Добавени са нови опции за Hide-ване на тракове. В опцията от менюто Edit има нови опции за селектиране на тракове, например новата опция за селектиране на Freeze Tracks. Има команда за създаване на MIDI Region/Cell. Вече е налична и опцията за Auto Color и на Markers. При селекция на MIDI или Audio региони и придърпването им към нов трак се показват опциите за прилагането им към семплер или Drum Machine Designer (DMD), което улеснява работата при ресемплиране. С новата функция за местене Slip, може да се размества само съдържанието на аудио или MIDI регионите, но без неговите граници (сходно с подходите при slip във видео обработката). Стойността кореспондира със зададената Nudge Value. С функцията за местене Rotate, обръщаме цялото съдържание на MIDI Region-а наобратно.

Нови Картинки и цветове

Към картинките, които се изобразяват на траковете са добавени нови решения във всяка една категория. Едноцветните символи приемат цвета на съответния трак. А фаворит ми е това, че са добавили 808 и 909 като директно изображение. Също така, цветовете на траковете са една идея по-ярки.

Quick Help улеснение

За да направят програмата още по-лесна за усвояване, от Apple предлагат три нови опции за визуализиране на помощна информация. Quick Help вече се показва по три начина. Можем да изберем плаващ прозорец, балонче или визуализация в инспектор панела.

Piano Roll Chords

Piano Roll-a вече показва кой акорд построяват селектираните ноти, дори и да не са една под друга. В 10.4.8, всички ноти трябваше да са една под друга, за да се получи този ефект.

Smart Controls

Smart Control-ите вече показват настройки на Aux-овете, към който отива селектирания трак, както и настройки от Master канала.

И още…

Плъгините вече се отварят в центъра на екрана, за разлика от 10.4.8, където се отваряха горе вляво. В Apple Loop Browser-а има отделна категория за Patterns, където може да намерите вашата колекция. Новата версия на Logic Remote за iPad и iPhone поддържа Grid интерфейса. Контролерите от серията Novation Launchpad са фабрично интегрирани за употреба с Logic Pro X 10.5. Вече можем да записваме MIDI и автоматизация едновременно. Над 2500 нови луупа, 1500+ нови пача, 70+ DMD Kit-a. Миксерът е оптимизиран и запазва скоростта на опресняване и при много големи сесии.

Общо взето, щастливи моменти за всички Logic Pro X потребители.

Ако имате интерес към Logic Pro X сте добри дошли да се присъедините към Българската Logic Pro X общност тук – https://www.facebook.com/groups/913916325356367/