Време за четене на статията: 5 мин.

Аудио конекторите са тип накраиници на кабели и способи за свързване на разнообразна аудио апаратура. Те често са свързани с кабел и са важна част от всяко едно устройство, а неправилната им употреба може да повреди или обезмисли самото устройство. Тези накрайници също могат да бъдат под формата и на преходници, незадължително свързани към кабел.

В тази страница е поместена базова информация, която да даде основни познания на всеки читател за това кои са основните типове аудио конектори, които ще срещнем в домашна, любителска и професионална среда, за да можете да ги разпонзнавате и използвате по предназначение.

Те се делят основно на мъжки и женски тип. Подчертавам, че това няма корени в сексизма, а единствено означава вход и/или изход. По тип се делят на такива, които пренасят аналогов аудио сигнал или дигитален поток от информация.

3.5 mm. жак

 

Още наричан 1/8-inch и на жаргон малък жак или аукс. Със сигурност сте го виждали много пъти, защото често се използва при слушалките. Има стерео и моно разновидност. Разликата е, че моно варианта няма пръстен, а само връх и ръкав. Още срещано е означението TRS, което идва от Tip Ring Sleeve. За моно варианта означението е TS (Tip Sleeve).

6.3мм стерео жак

Още наричан 1/4-inch и на жаргон голям жак. Това са накрайниците на кабелите за китари (в моно вариант – TS) или балансирани TRS кабели със жакове. Често могат да са и преходници за слушалки от 3.5mm към 6.3mm. Характерно за тези предхоници е че изчезват безследно и то само в моменти, в които ви трябват спешно.

RCA (Phono)

Името идва от Radio Corporation of America, които през далечната 1930г. разработват този конектор. Често се ползва за домашна употреба в Hi-Fi системи, но може да бъде намерен и на някой DJ-ски устройства. Може да предава както аналогов сигнал, така и дигитален – във варианта S/PDIF. Въпреки че на снимката са три конектора, много по-често е във вариант на двойка – left and right.

3-pin XLR

Наричан на жаргон канон, това е най-често срещаният конектор за свързване на микрофони. На снимката са мъжки и женски накрайник. Тези кабели са балансирани. Освен за аудио, могат да се ползват за осветление и като нисковолтови захранващи кабели. Освен 3-pin XLR, съществуват и други с повече пинове (4-5-6-7), които имат по-рядка употреба и служат за захранване (при лампови микрофони и друго). Освен за аналогово аудио, 3-pin XLR може да се ползва и за AES/EBU.

TOSLINK Optical S/PDIF и ADAT

Optical S/PDIF интерфейсът използва оптични кабели, за да предава стерео или съраунд звук и въпреки, че конекторите са еднакви, не бива да се бърка с ADAT. ADAT предава до 8 канала със семплираща честота 48kHz и 24-bit. Често тези конектори се използват за да се разшири броят на входовете и/или изходите на ауидо интерфейси.

 

SPEAKON

Спиконите са тип конектор за свързване на усилватели и крайни стапъла към високоговорители. Използват се повече в озвучаването на живо, защото са по-здрави и държат на повече натоварване. Плюс е и това, че дори да искате, не може да пипнете проводниците директно.

MIDI DIN-5

Още наричан само MIDI или “MIDI петичка” е един от най-разпознаваемите конектори. Използва се за музикални инструменти, които могат да комуникират с MIDI протокола. В последните години се вижда все по-рядко, поради това че MIDI информацията протича по USB кабели и дори безжично.

FireWire

Firewire е интерфейс за комуникация разработен от Apple, Sony и Panasonic преди повече от 35 години. Някои вече стари аудио интерфейси използваха този тип комуникация, но вече все по-рядко се срещат Firewire конектори. Модерните компютри дори нямат такива портове.

Thunderbolt

Това са кабели за дигитален траснфер, но ги споменавам тук, защото на пазара вече има достатъчно аудио интерфейси, външни дискове, докинг станции и какво ли още не, които използват Thunderbolt 2, 3 или дори 4 свързаност.

 

USB

Това е конекторът с най-много разновидности и най-много приложения. Използва се за предаване на данни и чрез него връзваме всякакви външни устройства към компютъра. От хард дискове, през MIDI устройства до аудио интерфейси и контролери. Често се използват т.нар. USB Hub-ове, които разширяват възможността за броя на свързаните устройства. USB-тата никога не са достатъчни…

BNC

BNC конектори в судио най-често ще видите при висококачествени клокове. Още се използват в радио апаратура и измервателна апаратура.

HDMI

Не е стриктно свързан с аудио, но намира място в този списък, защото има възможност да провежда аудио. HDMI  не се използва заради възможностите си за аудио трансфер, но задължително намира приложение ако се връзват допълнителни мониторни дисплеи с HDMI входове.

RJ-45

Още наричан на жаргон “лан кабел”, RJ-45 е стандартен телекомуникационнен интерфейс. Често се използва за кабелен интернет. В аудио насока се използва за предаване на Audio over IP/AoIP, където трябва да споменем Dante и dSnake протоколите. Освен това, някои аудио интерфейси и DAW контролери се свързват с такъв тип кабел към компютъра.

D-Sub 25

D-subminiature 25 е разновидност на D-sub кабелите, които се срещат често в някои многоканални аудио устройства. Познатият ни VGA конектор, който се използваше за дисплеите преди масовото навлизане на HDMI също се води D-Sub, но с 15 пина. D-Sub 25 се ползва за аудио, защото може да пренася 8 балансирани канала, включително ширмовка за всеки.

MADI

MADI или Multichannel Audio Digital Interface е интерфейс за пренос, който рядко ще срещнете в домашни условия. Разработен е от Neve, SSL, Sony и Mitsubishi и може да пренася до 64 аудио канала.

Banana Plug

Banana Plug или още наричани банани, са тип конектори, които можем да срешнем при измервателна апаратура, модуларни синтезатори, пачбейове и дори някои озвучителни тела.

EDAC/ELCO конектор

Това е един от по-рядките конектори. Представете си 24 броя 3-pin XLR конектори. Ето това имаме от едната страна. Среща се при някои мултикори, но ако се натъкнете на такъв кабел, то вие сте голям късметлия. Не искам да си представям какво е да запояваш 72 pin-a…

Разбира се, има и много много други типове конектори, които не са намерили място в този списък по една или друга причина. Ако сямтате, че има тип конектор, който задължително трябва да присъства и имате предложения, давайте смело в коментарите и ще го добавим!