Grand Theft Audio или невероятното приложение Audio Hijack от Rogue Amoeba

Време за четене на статията: 6 мин.

Големият Аудио Джамбаз – звучи доста криминално за заглавие на статия за приложение с името Audio Hijack… Но преди да правим каквито и да е предположения, нека се впуснем в разглеждането на Audio Hijack от Rogue Amoeba (знам какво си мислите, но ще кажа, че ценим авторските права и заставаме строго против всякакви опити за пиратиране на дигитално съдържание). Трябва и да добавя, че приложението е налично само за Mac OS X, a за Windows потребителите има подобно – Total Recorder oт High Criteria, което няма да разглеждаме в момента.

От Rogue Amoeba описват приложението си с три прости думи – “Записвай всякакво аудио”. Да, това е може би най-краткото описание, но ако попитате мен, бих го описал с нещо от рода на “рутирай, процесирай, записвай и прави каквото си поискаш, с който и да е аудио поток от и във компютъра си”. С други думи рай за компютърни музиканти, звукови дизайнери, аудио ентусиасти, geek-ове и арт експериментатори.
Примерен signal chain в Audio Hijack
Ще започнем с това, че приложението е платено, но разполага с безплатна версия, която позволява ползването му в неограничен брой сесии с продължителност по 10 минути. Иначе казано, на всеки десет минути вкарва шум и при рестарт може да се ползва още десет минути, и т.н. Ще преминем през изключително интуитивния му интерфейс и ще завършим с описание на функционалности и някои от възможните му приложения.
Както споменах по-горе, интерфейсът е много удобен и лесен за навигация. Концепцията му е “Block Builder”, т.е. разполагаме с отделни блокчета, които се редят по grid. Логиката на протичане на сигнала е винаги от ляво надясно. Всяка една конфигурация и сесия може да бъде запаметена. Също така, възможно е вече запаметена комбинация отложено да се включи по предварително задание. Например, Вие сте собственик на ресторант и искате в тоалетните в 20:16 часа за 20 минути да се включи страшен reverb… Или пък нещо по-функционално, искате да запишете любимото си онлайн радиопредаване, но по това време няма да сте вкъщи. Audio Hijack ще го направи вместо Вас, нужно е само да настроите предварително preset-a и компютърът Ви да е включен. За функционалностите ще поговорим пак, но малко по-късно.
Наличните модули са Input (Sources), Output, Built-in Effects, Advanced, Meters и невероятната опция AU Effects. Да, точно така, Audio Hijack поддържа Audio Unit ефекти.
Input секцията
Както подобава, ще започнем с Input или по-точно с източниците на аудио сигнал. Те могат да бъдат физически входове на звуковия Ви интерфейс, виртуални входове (Soundflower и т.н.), различни приложения, включително DAWs и standalone апликации, и не на последно място – system audio. Всеки вход разполага със собствени фини настройки, например, ако Skype или друг VoIP app е Source, можете да изберете дали входният или само изходният сигнал да бъде процесиран, или пък и двата. А може би и да запишете някой от тях?
Output секция
Output блоковете са 2 вида – Output Device и Recorder. Като Output Device може да зададете отново както физически, така и виртуални изходи, имате налична контрола и за volume. Recorder функцията Ви дава възможност да запишете всеки един аудио поток, независимо от това къде по веригата поставяте Recorder-a, в някой от следните формати: AIFF (от 8 до 192 kHz, 16 или 24 bit, Mono или Stereo),  MP3 (oт 32 до 48 kHz, VBR/ABR/CBR, 8 kbps до 320 kbps, Mono или Stereo), WAV (от 8 до 192 kHz, 16 или 24 bit, Mono или Stereo) AAC и FLAC. Може би и най-недосетливите вече се сетиха защо името е Audio Hijack…
Built-in ефектите са най-интересната секция до момента. Там ще намерите 10-бандов графичен еквалайзер, Pan контролер, Bass & Treble ЕQ, съвсем базови Declick/Dehum/Denoise процесори, базов Low Pass Filter (разполага само с Cutoff) и Volume контрол. В Advanced секцията се помещава Ducking функцията, позволяваща Ви да намалите амплитудата на сигнала с предварително зададена стойност, когато амплитудата на друг сигнал (избран от Вас спрямо routing-a) достигне определна стойност. Mного радиоводещи, видео стриймъри и влогъри редовно използват именно тази функция. Следващото блокче е Sync функцията, закънител в ms, подходяща за синхронизиране на различни сигнали чрез т.нар. дилей компенсация. Разполагаме и с Time Shift функция, с чиято помощ може да накараме сигнала да “закъснее” с 3, 10 или 30 секунди, докато преминава през блокчето.
Следващата важна секция е Меters или набор от измерителни уреди. Menu Bar Meter добавя L/R нивоизмерители в меню лентата на операционната Ви система. Peak/RMS Meters, както подсказва името, добавя средно квадратични нивоизмерители. И, разбира се, накрая имаме VU Metering блок.
Добавяне на AU Multiband Compressor
Следва Audio Unit Effect секцията. Както се досещате, може да се добавят AU плъгини по формата на блокчета. В ръководството за употреба има сравнително малко информация за принципа на действие. Поддържат се само 64 bit-ови плъгини, но ако имате и 32 bit-ови, прекарани през някой софтуер за bridge-ване, ще може да ги ползвате. Mогат да се поставят и АU инструменти, въпреки че целият модул не поддържа MIDI I/O. При добавяне на някои времево-базирани ефекти от определени производители се получават редица гличове в UI и звуков аспект, но тук няма да навлизаме в подробности. Нека преминем към възможните функционалности на Audio Hijack.
Иконката на Ducking функцията е много симпатична
Първо ще разгледаме възможността за ducking, или “клякане” на сигнала, спрямо друг сигнал. Както споменах по-горе, опцията е полезна за радиоводещи, стриймъри, влогъри, а защо не и за VoIP телефония. Започваме с 2 Input източника – микрофон и апликация, например Google Chrome, от която ще пускаме музиката. За да придадем малко обем на гласа от микрофона поставяме Reverb AU Effect. Следващата стъпка е да добавим Ducking функцията, така че когато говорим през микрофона силата на звука от Google Chrome ще се намаля с предварително зададена стойност. Така сме сигурни, че гласът ни ще се чува ясно и достатъчно силно. След това поставяме един RMS нивоизмерител и веднага след него Recorder, за да запишем целия podcast в mp3 вариант. Накрая е изходното ни устройство.
Виртуална смесителна конзола
Следваща възможност е за просвирване на standalone апликации и звук от DAW. В този случай източници са Logic Pro X, PureData и standalone версията на Strobe 2. Имаме промяна в нивото на Strobe 2 и сумираният сигнал излиза през изходите на крайното устройство. Концепцията е на виртуален смесителен пулт, особено полезна за компютърни музиканти, DJ-и и експериментатори.
Паралелен звукозапис на две приложения
Друга изключително полезна функционалност е възможността за запис на звук от DAW или апликация и паралелен запис на микрофонен вход. Преди време, когато исках да реализирам няколко screen recording tutorial-и на различна аудио тематика, ми беше доста трудно да намеря подходящ софтуер, с който да записвам аудиото от DAW-a + микрофонен вход, чиято писта да не се записва в DAW-a, а да е отделена, за да мога на по-късен етап да смеся двата сигнала… за съжаление, тогава не съм и подозирал за Audio Hijack. Подредбата тук е следната: два паралелни източника – DAW и микрофонен вход, два паралелни рекордера – за всеки източник по един, Ducking функция, за да се чува по-добре какво се говори при контролното прослушване, и най-накрая – изходното устройство. Много проста, но изключително функционална схема.
Без да преувеличавам, в Audio Hijack открих функционалности и възможности, които съм търсил от години в много други приложения! Надявам се Windows потребителите не завиждат, а Mac потребителите ще добавят още няколко точки функционалност към машините си с Audio Hijack. Тъй като постът стана твърде дълъг (а дори за приложението има написана книга), смятам да приключим до тук. Разбира се, остават още десетки, ако не стотици, възможни употреби на Audio Hijack (да не говорим, ако добавим и Loopback приложението от същите производители). Ако имате предложения за други функционалности, ще се радвам да ги споделите в коментарите.