Lindell Audio 354E от Plugin Alliance

Време за четене на статията: 3 мин.

Lindell Audio 354E представлява multiband M/S мастеринг компресор по модел на легендарния Neve 2254E и неговият мостов преобразувател. Плъгинът бе представен съвсем скоро от разработчиците Plugin Alliance, а аналоговото моделиране е дело на Lindell Audio.

Lindell Audio 354E

Както казахме, това е пресъздаване на една легенда. Оригиналът от Neve е представен през далечната 1969 година и впоследствие става неизменна част от конзолите серия 80. Софтуерната емулация е с няколко функционални добавки, неналични в оригинала, които правят употребата му по-широкообхватна. Освен за мастеринг компресия, 354E може да бъде използван и като drum bus и vocal компресор заради добавката му NUKE, за която ще споделим в следващите редове.

Интерфейс

Първото, което ми направи впечатление при отварянето на плъгина, беше големината на прозореца, в който се отваря. Ясно е, че повечето DAW имат функция за уголемяване на прозорците, но бях: “уау, това нещо е голямо”. Хубав, голям и изчистен интерфейс, но същевременно предлагащ всички нужни функции.

Контроли

Както казахме по-горе, 354E е трилентов мултибенд компресор. Кросоувърите са доста прозрачни, леки и кохерентни, с по 6 dB на октава. Всяка една честотна лента разполага със следните контроли. Петстепенен регулатор на времето за атака ATTACK – 2 μS, 0.5 ms, 2 ms, 10 ms. Петстепенен регулатор за времето на рилийз – 100 ms, 400 ms, 800 ms, 1.5 s и auto. Изключително бърз и подходящ за краен динамичен ограничител. Точката на задействане THRESHOLD е на стъпки от по 2 dB. А MAKE UP GAIN е на стъпки от по 1 dB. Налична AUTO GAIN функционалност.

NUKE, NIVEAU, LINK

Голямо впечатление прави бутонът NUKE. Както предполагате, при включване “взривява” сигналът, а производителите го определят като “креативно претоварване”. Особено приятен за компресиране на drum room, тежки рок вокали и всичко, което бихте искали да “взривите”. NIVEAU активира филтър със стръмност на сигнала 3 dB/Oct преди анализиращия блок на компресора, за да предостави по-равна компресия в целия честотен диапазон. LINK синхронизира параметрите на трите честотни ленти. Вдясно от тези бутони имаме и IN бутон за master bypass.

Допълнителни

На горната лента са разположени input и output нива за допълнителен контрол върху gain staging-а на плъгина, възможност за бърза смяна между две настройки на компресора и менюто. В менюто се намират опциите за Oversampling – до 16x и настройка за калибрация. Калибрацията по подразбиране е +4 dBu при -18 dBFS, но можем да изберем от -12 dBFS до -20 dBFS.

Измервателна секция

Впечатление прави измервателната секция. METER контролата е с три позиции – IN, CONTROL и OUT. При IN – червената скала показва нивото на входния сигнал. При CONTROL – на черната скала се показва gain reduction-a. При OUT – отново на червената скала се показва нивото на изходния сигнал. При първата и третата опция, нивото се показва в dBu, а за да го конвертираме в dBFS е нужно да извадим 22. Освен всичко до момента, Lindell Audio 354E разполага и с тристепенен M/S бутон, който превключва M/S функционалността. Той е наличен за всяка една честотна лента поотделно. Наличен е SOLO бутон и IN бутон, който включва съответната секция.

В заключение

Освен всичко казано до момента, можем да заключим, че 354E е прецизен и стилен джентълмен с характер, който обаче може да се превърне в неукротим звяр с едно натискане на бутона NUKE. Приложенията са му много и различни. За момента е наличен като AAX Native, AU, VST 2/3 плъгин. Цената е промоционална – $129, но след като изтече ще стане $199. А всички притежатели на Lindell Audio 254E могат да се възползват от преференциална цена $79. Както винаги, производителите са ни оставили възможност да тестваме плъгина в 14-дневен период напълно безплатно.

Приготвили сме ви и няколко аудио файла, в които може да чуем действието на 354E.

No comp

+ comp

No comp

+ comp

No comp

+ comp

Благодарни сме на Plugin Alliance и на Lindell Audio, че ни предоставиха възможността да тестваме 354E.