Новият еквалайзер RZ062 от Audified

Време за четене на статията: 2 мин.

RZ062 беше анонсиран съвсем скоро от нашите приятели Audified. Този път екипът им се е нагърбил с нелеката задача да пресъздаде една легедна от немската школа. В публикацията ще разгледаме софтуерната емулация на ламповия еквалайзер Klangfilm RZ062.

Оригиналът

Често срещан в европейските студия през 60-те години, Klangfilm (Siemens) RZ062 еквалайзерът е произведен с първоначалната идея за употреба в кино продукция. Поради прекрасната му звучност намира пътя си до смесителните конзоли Telefunken. Към днешна дата еквалайзерът е с винтидж статут и цената му достига $12,000.

Моделиране

Като всяка модерна софтуерна емулация, за да се появи дигиталната версия са пресъздадени повече от двеста компонента. Моделирани са вкючително трите вакуумни лампи, входният и изходният трансформатор.

Интерфейс

Още при първия досег разбрах, че си имам работа с нещо немско от средата на миналия век. Визуалното изживяване е от типа “подводница”, както казват много приятели – големи потенциометри с форма на кранче. Всички параметри са ясно видими, текстурата на панела примамва окото, а дизайнът е функционален и стилен. Тук е и моментът да споделя, че RZ062 идва като два плъгина RZ062a и RZ062b. При RZ062а имаме реципрочна крива с централна честота на 650 Hz. Т.е. когато повдигнем ниски се намалят високите, и обратното. При RZ062b имаме Presence контрола, която можем да сравним с bell shape усилване настроено на 4 степени – 1400, 2000, 2800 и 4000 Hz. Възможното повдигане е до 4.8 dB.

Начин на работа

Замисляли ли сте се, че понякога ограниченията са най-добрата възможност. RZ062 оперира с две честотни ленти – ниски и високи честоти. Спрямо избора ни, RZ062a или RZ062b, разполагаме с описаните в по-горния параграф допълнителни опции. Плъгинът може да работи в Stereo L/R режим или в M/S режим. Превключването става с двустепенното лостче MODE. Можем да контролираме нивото на входния и изходния гейн в рамките на ±18 dB. Процесорът е снабден с нивоизмерители на входното и изходното ниво за всеки един канал, както и индикатор за сатурация. Потенциометърът за ниски честоти работи в диапазона +12/-20 dB. А този за високите в диапазона +12/-18 dB. В допълнителното меню има опция за запазване на пресети, както и за калибриране на отношението dBFS и dBu.

Като за финал

При умерена употреба, RZ062 е ефирна и елегантна добавка към всеки сигнал. При “понапъване” на темперамента си проличава и се показват малко зъби. Ако целта ни е да поръсим с щипка винтидж vibe, това е правилният избор. Плъгинът е наличен във форматите AAX/AU и VST. Цената му е $199, а до 10 Септември може да се възползвате от преференциалната цена $149 в онлайн магазина на Audified.

И като за финал, аудио семпли може да чуете тук: