Joshua Bell Violin от Embertone

Време за четене на статията: 2 мин.

Joshua Bell Violin е библиотека за NI Kontakt от разработчиците Embertone. Както се подразбира от заглавието, в нея участва и цигуларят Джошуа Бел. Всъщност, той е един от световноизвестните виртуозни цигулари на нашето време. Какво повече да кажем… Невероятните умения на екипът на Embertone, оценената на над 4 милиона цигулка Страдивари “Gibson ex Huberman” (с повече 300 години история) и виртуозният ум на Джошуа Бел се комбинират в един от най-реалистичните виртуални инструменти, които съм чувал.

Виртуози в метрото

Преди около 10 години гръмна и нашумя новината “Виртуозен цигулар свири в метрото и никой не го разпознава”. Всички хора подминават потопени в забързаното ежедневие, неколцина пускат пари, а едва накрая една жена разпознава кой свири. Ако не се сещате, това беше въпросното видео:

Да, това е Джошуа Бел. За социалния експеримент можем да разсъждаваме и изпишем тонове, но целта на тази публикация е друга. Нека се върнем…

Впечатляващ

С тази дума мога да опиша Joshua Bell Violin. Записани са над 20 000 индивидуални семпли, а наличните артикулации са состенуто, стакато, спикато и пицикато. Добавени са и брилянтно записани тремола, трилери, флажолети, диминуендо и крешендо от всеки тон. Легатото е от и до всеки възможен тон и е записано в реално изпълнение на Джошуа Бел. Съществува вариант и за софтуерно моделиране на вибратото. Всичко, което бихме искали от солираща цигулка е налично. Но това не е достатъчно за Embertone! Решили са да запишат няколко вида рикошети, sul tasto и ponticello, и др.

 

Интуитивно управление

Споменахме много параметри… Сигурно и вие сте изпадали в подобна ситуация – програмирането на MIDI ви се струва сякаш програмирате на C++ например (т.е. трудоемко). Embertone ни помагат с добавянето на Advanced Humanization & Automation.  Това е функционалност, която ни помага като добавя присъщите на човешко изпълнение вариации в звукоизвличането.

Характер и персонализиране

В панела за персонализация Control, по наше усмотрение, можем да подменим тригерите за артикулации, дестинации на MIDI CC контроли, както и реакцията на инструмента при определен тип свирене. Чрез Character пък контролираме цялостният тон на инструмента и първите отражения спрямо избраното помещение.

 

Joshua Bell Violin

Joshua Bell Violin е налична за Kontakt  и Kontakt Player за съответните Mac OS и Windows системи. Изискващото се дисково пространство е 8.86 GB, а максимално достижимата употреба на RAM памет е 2.25 GB. Цената на библиотеката в сайта на Embertone е $199.
Благодарим на Embertone за предоставената възможност да се запознаем с този невероятен инструмент!
 Повече може да чуете тук: