ADX Vocal Volume Control 3 от Audionamix

Време за четене на статията: 2 мин.

ADX VVC е второто поред софтуерно решение от Audionamix, което ще разгледаме. То идва под формата на плъгин. Разработката използва същите алгоритми и облачно-базираното процесиране като ADX TRAX и ADX TRAX PRO на Audionamix. Съвсем скоро написахме статия за ADX TRAX PRO, а за тези от вас, които са я пропуснали, ще оставя линк най-долу в статията. А сега, нека обърнем внимание на VVC.

ADX Vocal Volume Control 3

VVC 3 е лесен за употреба и много елегантен плъгин, който ни позволява да манипулираме нивото на вокалите във вече смесен файл с отклонение -12/+12 dB. С други думи, можем драстично да намалим или усилим гласа в даден звуков файл. Освен гласа, бихме могли да манипулираме и друга мелодична линия, например водещ инструмент. Налична е и опция за препанорамиране.

За кого е VVC 3

VVC е за мастеринг и ремастеринг инженери, пост продукционни студия, рекламни агенции и всеки артист или аудио инженер, който би искал да има възможност да променя нивото на вокала във вече миксирани/мастерирани файлове. Както казахме по-горе, функционалността му е подобна на водещата технология ADX TRAX, но разликата в цената е чувствителна. Можем да кажем, че VVC е значително по-достъпен.

Интерфейс и употреба

Изчистен и с ясни контроли. Така бих го описал. Зарежда се като ефект в audio insert. С Aquire + просвирване на файла в DAW задаваме сигнала за анализиране на алгоритъма. Чрез Separation Mode – Vocal/Melody избираме как да реагира този алгоритъм. В Pitch Range избираме диапазон спрямо конкретния вокал, за да улесним работата на VVC. В Separation Options се намират три допълнителни опции. High Quality цялостно подобрява крайния резултат, но отнема повече време за процесиране. Ако песента, която искаме да манипулираме, има повечко рибвър, можем да включим опцията Reverb и VVC автоматично ще се опита да компенсира ривърба, така че да се получи сходство в dry/wet съотношението дори след намеса по нивото на вокала. Consonants помага при разпознаването на консонантните звуци като “ш”, “ч” и “с”. Когато файлът ни е анализиран, задаваме Separate и можем да започнем манипулация на вокалите в реално време.

Като за финал

VVC е наличен като AAX/AU и VST плъгини във 32- и 64-битов формат за Windows и OS X. Можете да го закупите директно от онлайн магазина на Audionamix на цена от $199. В момента е в сила намаление и цената му е $139. Ако пък ви трябва само за кратък период от време, Audionamix предвиждат и 7-дневен наем на плъгина само срещу $7.99.

Благодарим на Audionamix за възможността да направим ревю на VVC 3!

Като за финал, ви оставям едно видео, в което може да видите проявлението на VVC 3:

Ето я и статията ни за ADX TRAX PRO SP:

ADX TRAX Pro 3 SP от Audionamix