Newfangled Audio представят мастеринг плъгина Elevate

Време за четене на статията: 2 мин.

 

Eventide представиха разработеното от Newfangled Audio софтуерно решение за in the box мастеринг, наречено Elevate. То включва в себе си multi-band лимитер, уникален еквалайзер и мощен максимайзер. Няма да губя време за да говоря колко готин е блабла, а само ще споделя какво казва Андрю Шепс по случая “Наистина харесвам Elevate, използвам го на почти всеки микс. Процесирането на трансиентите е гениално!”

Elevate

Elevate е софтуерен мастеринг лимитер и максимайзер, който увеличава гръмкостта на аудио сигнала с максимална прозрачност и запазва усещането за динамика и тонален баланс на вашия микс. Elevate използва иновативни приоми. Един от тях е употребата на филтърни банки, чрез които сигналът се разделя на фазово линейни честотни ленти. Тези филтърни банки са съобразени с устройството на вътрешното ухо на човека. След процесиране, те се събират чрез адаптивни алгоритми и дават максимална гъвкавост като намаляват възможните артефакти, дистортиране и изкривявания.

Интерфейс

Интерфейсът е двуизмерен, изчистен, дори лабораторен. Лишен е от ненужни елементи и изглежда сериозно и отговорно. Под капака, обаче, се крият множество полезни и фини настройки. Графичния интерфейс е разделен на няколко части.

Прозорец с визуализация на сигнала с три възможни опции I/O нива, Gain Reduction и нива на всички честотни ленти.

В Main Parameters прозореца са основните настройки на лимитера, transient shaper-a и spectral clipper-a.

Достъп до по-задълбочените настройки е наличен с кликване на едноименните подпрозорци. В настройките за филтърни банки, можем да изберем броя на честотните ленти – от 1 до 26, както и скалата по която да са разделени(скала на Мел или по наш избор).

Детайлни настройки

Elevate разполага с някои доста фини настройки, които изискват наистина опитно ухо за да бъдат разпознати и вкарани в употреба. Transien emphasis и adaptive transient позволяват на лимитера да пропуска по-бързите трансиенти, а adaptive режима пък ги пропуска съобразено с наличните честотни ленти. Spectral Clipper-a ни дадва възможност за креативно прекривяване на сигнала, без да се губи тонален баланс. Всеки един от подпрозорците има възможност за солиране на всяка честотна лента, а метеринга е верен и искрен.

В заключение

Това е може би най-прозрачният инструмент за манипулация на гръмкостта, който съм чувал. Дори и при сериозно напъване, проявява сдържаност и “търпение”. Цената на Elevate е $199 от онлайн магазина на Eventide, а тези от вас, които са се възползвали от промоционалния период и са се сдобили с безплатния еквалайзер Equivocate(от Eventide), могат да направят ъпдейт при преференциална цена $99. Благодарим на Eventide за възможността да направим ревю на Elevate!