U73b Compressor от Audified

Време за четене на статията: 3 мин.

U73b Compressor от Audified е софтуерна емулация на легендарния немски броудкаст компресор U73b, който е намирал широка употреба при мастеринг в периода 1960-1980 година. По своята същност това е лампов компресор/лимитер с променливо съотношение на входно-изходния сигнал или ratio. С две думи – колкото по-високо ниво сигнал влезе над точката на задействане, толкова повече се увеличава и ratio-то. В софтуерното решение оригиналната схема е запазена до голяма степен, като единствените добавки са Input и Output Gain, VU метър и side chain опция.

Немска легенда

Оригиналът U73b

Както всички знаем, доста от висотите при немската звукотехника от средата на 20-ти век остават ненадминати и до днес. Оригиналният U73 е разработен от Nordwestdeutscher Rundfunk (Northwest German Broadcasting) и Telefunken за период от 3 години, като основната му цел е била да служи за краен ограничител за радио излъчване. Високата му цена променя леко крайната цел и компресорът намира приложението си предимно извън Германия като финален мастеринг компресор. Почти всяка плоча издадена в Европа през периода 1960-1980 година е мастерирана през стерео чифт U73.

Варианти на U73

През годините U73 се е развивал постоянно. Най-чистият вариант U73 е бил разработен за радио предавания и е бил без настройки за преходни процеси. U73a внася подобрения в анализиращия блок. U73b, или емулацията, която ще разгледаме ние, е най-често употребяваният вариант при музикална продукция. Тук вече има добавени време на атака и рилииз, а компресорът оперира с вакуумни лампи E99F. В U73bt, както и в следващите модели, започват да използват транзистори, но поради тази причина спират да бъдат такъв интерес за аудио маниаците.

Обратно в дигиталния свят

Сега ще се запознаем по-отбизо с U73b емулацията на Audified. Интерфейсът наподобява хардуера. Изчистен, стилен и с лек винтидж полъх. Включим ли и немския език на интерфейса, направо се пренасяме на друго място и в други години. Започваме с контролния панел. Първото нещо е On/Off превключвател… Eingang/Ausgang… Понеже софтуерният модел работи както оригиналното устройство, сигналът се съотнася по dBu скалата. За да компенсираме работата на плъгина с dBFS скалата в DAW, на помощ ни идва Calibration. Следващата контрола е Compr/Limit/Bypass превключвателят. При режим на работа компресор – U73b е с по-ниска точка на задействане и прозрачно ratio. При лимитер – точката на задействане е по-високо и ratio-то е по-голямо. Release Time контролата е разделена на две части. Първите три позиции са с фиксирано време. А вторите (червени) са с атоматичен release.

U73b Signal Flow

Level Control модул и настройки

Тук е поместен VU метърът и настройката за нивото на входния и изходния сигнал. VU метърът работи на три степени – Input Gain, Gain Reduction и Output Gain. Най-горе вляво се намира и High Pass филтърът. Честотата му е 100 Hz, а стръмността е 6 dB/октава. В меню Services се намират опциите за Oversampling, UI Language и др.

В заключение

Благодарим на Audified, че ни предоставиха възможността да тестваме U73b. Не съм имал шанса да чуя хардуера, но софтуерният вариант ми допада доста. А ето какво казва Dave Pensado за U73b: “I use U73b Compressor on most of my mixes. Magic.” Не е нужно да говорим повече. Плъгинът е наличен като AAX/AU и VST за 32- и 64-битови системи в уеб магазина на Audified на цена от $149, а за всички ентусиасти е предвиден и 30-дневен тестови период.