Toraverb 2 от D16 Group

Време за четене на статията: 2 мин.

Toraverb 2 и D16

Toraverb 2 е подобрената версия на софтуерния ревербератор Toraverb от разработчиците D16 Group Audio Software. До момента не се е случвало да ви говорим за D16, но определено си струва да повдигнем темата. Компанията дебютира през 2006-та година и целта и са софтуерни решения с непоколебимо качество.  D16 са световноизвестни с върховните си постижения при симулирането на легендарни инструменти, както и със създаването на иновативни и концептуални ефект процесори.

Както се разбира от заглавието, в тази публикация ще разгледаме софтуерният ревербератор Toraverb 2, който беше представен скоро. D16 го описват като алгоритмичен ревербератор с възможност за пресъздаване на всички типове ривърб. Всичко това е поместено в много стилен и нагледен интерфейс, наподобяващ прецизно хардуерно устройство.

Основни спецификации:

Ако мога съвсем кратко да опиша най-интересното около Toraverb, то бих започнал с това:

  1. Pre-delay с опция за синхронизация към Host DAW темпо.
  2. Супер прецизни опции за настройка на ранните и късните отражения.
  3.  LR или M/S рутиране на информацията от ранните и късните отражения.
  4. Вграден ducker!
  5. Множество присети, подредени по категории и с тагове.
  6. 64-битово вътрешно процесиране.
  7. Mix Lock при смяна на присетите – супер важна и полезна опция!

Задълбочени настройки

По-горе е диаграмата на сигналния път в Toraverb 2. В следващите редове ще обърнем внимание на някои от наличните настройки в процесора. Pre Delay опцията включва нотни стойности, синхронизирани с bpm-a от host апликацията, включително ноти с точки и триоли. Early и Late Time показват времето за затихване на ранните и късните отражения. Налице са и задълбочени настройки за реверберационния блок на ранните и късните отражения – Size, Bass Cut, Feedback, Attnuation, Diffusion, Modulation. Накрая на всеки блок се намира и параметричен филтър, който може да бъде ниско, високо или лентово-пропускащ. Следващото в интерфейса е Mixer, с който можем да смесваме нивото на сигналите на ранните и късните отражения, както и да ги разпращаме по различни направления в стереопанорамата или M/S матрицата. В Master секцията са поместени Mix контрола и настройките за вградения Ducker.

Присети и допълнителни функции

Toraverb 2 е фабрично зареден с над 90 присета в общо 4 категории. Запаметяването и зареждането им става буквално с по един клик. Освен всичко, е налична опция MIDI CC map-вания. За улеснение работата на процесора, от D16 са предвидили общо четири режима на работа – Draft, Normal, High и Ultra, като съответно системните изисквания нарастват с по-голямата прецизност.

Финално

Toraverb 2 е много гъвкав и приятен за работа ревербератор, който би могъл да ви вдъхнови. Наличен е като плъгин във форматите AU/VST/AAX за 32 и 64-битови Windows и Mac OS X системи. Цената му в онлайн магазина на D16 Group е € 69, но бихте могли да се възползвате и от безплатен тестови период.

Като за финал, в този плейлист, може да чуете Toraverb 2 в действие.