Въоръжете се с Weaponiser от Krotos Audio

Базираните в Единбург, Шотландия, разработчици на иновативни технологии за звуков дизайн Krotos ни представят ултимативния инструмент за създаване на звуци от огнестрелни оръжия Weaponiser Fully Loaded. Weaponiser представлява плъгин за бързо, ефикасно и достъпно създаване на изстрели и звуци от оръжие. Използвайки комбинацията от огромна библиотека със записани звуци и възможностите на звуковия синтез, Weaponiser ни дава безброй вариации.

Звуците от оръжие са едни от най-често използвани във видеоигрите и големите холивудски блокбъстъри. Съответно създаването на автентични звуци може да се окаже една от най-трудните задачи на саунд дизайнера.

Освен в гейм и филмовата индустрия, Weaponiser може да е полезен и в музикалната продукция. Бихме могли да изграждаме интересни перкусии, удари, импакти и причудливи ритмични елементи.

За работата на Weaponiser

Weaponiser използва четири главни генератора на звук, които представляват гъвкава, базирана на семпли сърцевина. Казано по друг начин, това са четири отделни слоя, които формират цялостното звучене на дадения изстрел. Тези четири слоя са с условните имена: Onset – чист изстрел, Body – тяло, Thump – тътен и Tail – опашка. Weaponiser е изграден върху концепцията на “опашките”, която разделя последващите развития на звука от първоначалния чист изстрел. Това дава възможност за много конкретно и прецизно позициониране на изстрела в помещение, без начинът на звукозапис да влияе. Weaponiser се съставлява от над 2,200 звука, разпределени в 13 оръжия и 135 присета, които са подбрани в категори “Sci-Fi”, “Истински оръжия”, “Куршуми”, “Прелитане на куршуми” и още.

Weaponiser е MIDI инструмент и съответно може да се възползва от всички ползи на MIDI-то – Velocity, Mapping, CC. Освен това, на разположение е и ефект секция със следните компоненти – EQ, Comp, Limiter, Saturation, Ring Mod, Flanger, Transient Shaper и Noise Gate. Наличен е и софтуерен миксер, с който можем да смесваме отделните слоеве. Добавена е и възможността за секвениране на отделните слоеве във вътрешна времева линия, която е особено полезна при работата с добавяне на звукови ефекти към видео.

Какво включва Weaponiser и други подробности

Включените оръжия са пистолети, пушки, автомати, картечници и снайпери. По-конкретни модели, които са споменати от производителите, са AK-47, H&K 416, M16, M4, GPMG, MINIME, Mac 10, H&K MP5, Berreta, CZ75, Spas 12, Winchester 1887, Dragunov. Използваните микрофони за звукозапис са DPA, Neumann, Schoeps, AKG, Sanken. Микрофонните постановки варират, но включват позициониране от 2 до 100 метра от източника. Семплите са с оригинална семплираща честота 192 kHz, но могат да бъдат използвани във всички други семплиращи честоти. Алгоритмите на Weaponiser ресемплират, запазвайки оригиналната височина и качество. Звукозаписите са осъществени в Black Park UK, близо до Pinewood Studios.

Интерфейс

Сигурно се чудите как всичко до момента е побрано в интерфейса на Weaponiser. Отговорът е без излишна помпозност и кич. Интерфейсът е конкретен и клиничен, а достъпът до всяка настройка и бутон е улеснен. В ляво се намира браузърът по категории и ключови думи. В централната част са разположени слоевете с прилежащите им настройки на обвиващи криви, скорост на просвирване, набор от семпли и синтезаторна част. В дясно е времевата линия, миксерът и прилежащите му ефекти. В горната лента се намират бутоните за запаметяване и зареждане на присети и бутоните на за сравняване на банките A-B.

Другите за Weaponiser

Ето какво казват известни саунд дизайнери за Weaponiser:

“Weaponiser е супер як плъгин! Търсих такъв плъгин от доста време, чист интерфейс за създаване на оръжия, и то по-бързо от традиционния начин на ръчно разделяне на траковете в DAW”. Mark Killborn, Sound Designer / Call of Duty: MW, Black Ops, WW II

“Ако ти трябва екзотично оръжие, този плъгин ще ти помогне. Библиотеките на Krotos са чисти и мощни. В плюс е и възможността да добавяш свои звуци. Това ти дава неограничени възможности”. Bryan Celano, Sound Designer / Destiny 2, Final Fantasy XIV, Gears of War, Metal Gear Solid

Финал

Weaponiser е VST/AU/AAX плъгин за 64-битови системи Win и Mac OS. Системните му изисквания са: поне 4 GB RAM, 2.4 GHz двуядрен процесор Intel. Weaponizer Fully Loaded е наличен в онлайна магазина на Krotos на цена от £454.80. За всички желаещи е налична и 10-дневна тестова версия, която е напълно функционална, но включва малко по-малък брой звуци.

Като за финал на статията ви представям една бърза видео демонстрация за работата на Weaponiser. Благодаря ви за вниманието и до следващата статия!

А ето и едно behind the scenes видео от създаването на Weaponiser: