Audified SpeakUp ни помага при Voice Over-и

Време за четене на статията: 2 мин.

SpeakUp е ново софтуерно решение от Audified, което улеснява направата на voice over-и или настройването на дъкинг. Освен да регулира нивото, SpeakUp подобрява разбираемостта на гласа като анализира честотното му съдържание и намаля съответните честоти в трака с музиката/фона. Плъгина може е полезен за хората, които изготвят подкасти, YouTube видеа, уебинари или обучителни видеа като значително намалява времето за постподукция.

Как работи SpeakUp

SpeakUp идва под формата на два допълващи се плъгина – Sensor и Performer. Sensor се поставя в края на веригата от ефекти на канала с гласа и ролята му е да анализира и изпраща информация до SpeakUp Performer модула, който пък се поставя на канала с музиката/фона и където всъщност се извършва намалянето на нивото.

SpeakUp Sensor модул

Sensor модулът е с няколко контроли. Sensitivity определя точката на задействане, при която Sensor започва да праща сигнал за намаляне към Performer. Input Level нивоизмерителя показва нивото на входящия сигнал, а ON AIR свети, когато входното ниво е над точката на задействане. Освен автоматично, можем да зададем и ръчен режим за задействане чрез бутона FORCE TALK, който може да бъде назначен и към MIDI контролер. При включен Lookahead, намалянето започва преди да е започнал гласа. Bypass бутона спира анализирането и пращането на информация към Performer модулите. Control Bus превключвателя дава възможност за пращане на сигнал в три посоки – шина A, шина B и едновременно А и B. При наличие на по-сложни конфигурации, всеки Performer модул избира откъде да “слуша”.

SpeakUp Performer модул

Performer модула е с повече настройки, които прецизират начина, по който се намаля фоновият сигнал. От бутона SENSOR/AUTOMATION избираме дали намалянето да се задейства от входяш сигнал от Sensor или от автоматизация в DAW-a. Fade-out, Fade-in и Hold са времето за задействане, задържане и отпускане на намалянето спрямо входния сигнал. Target Attenuation (в dB) показва желаното намаляне, а Speech Frequencies Attenuation е намалянето в конкретната честотна област, в която се намира входящия сигнал. Тук отново е наличен Bypass бутон и превключвател на шините A/B/AB. В лентата с присети можем да запаметяваме и извикваме предварително зададени настройки.

В действие

Вижте SpeakUp в действие:

Финално

Разработчик Audified
Тип Плъгин
Подтип Ефект процесор
Формат AU/AAX/VST
Платформи Win и Mac OS
Цена $139
Демо период Да, тук.
Тип лицензиране iLok
Линк към онлайн магазина Линк