Ревю на Tokyo Dawn Records Limiter 6 GE

Време за четене на статията: 2 мин.

TDR Limiter 6 GE представлява модерен модулен динамичен процесор за компресиране и лимитиране, който включва в себе си шест компонента. Заедно и по отделно, те могат да покрият значителен обем работа по динамичния диапазон на сигнала. Приложенията варират от деликатно контролиране на нивото до брутално brickwall лимитиране. В следващите редове ще разгледаме включените модули и възможните приложения на Limiter 6 GE.

*GE идва от Gentlemen’s Editions. Кой знае, името може да е такова заради нежността, с която работи Limiter 6

Модули

Наличните модули са общо шест. Пет от тях са с активно отношение към аудио сигнала, а шестият модул е двоен нивоизмерител (True Peak и LUFS) в съответствие с EBU R128. Петте модула са както следва:

  1. Динамичен компресор
  2. Високочестотен лимитър
  3. Клипър
  4. Peak Limiter
  5. Output Limiter

Compressor

Интересното тук, е че компресора работи в 4 режима – Alpha, Sigma, Leveler и Nova (последното е добавка от онзи ден – в новата версия 1.1.0).  В режим Alpha, компресорът е конвенционален и се държи, както бихме очаквали. Режимът Sigma добавя лек характер и нелинейност във времевите константи, при което с по-висок gain reduction се намалява и времето за атака. Leveler опцията помага при настройката на long term гръмкостта. Nova предоставя същия алгоритъм за компресия като в TDR Nova.

High Frequency Limiter

Той е точно това, което си представяте. Избираме честотата след която високочестотният лимитър започва да работи с избраните от нас настройки.

Clipper

Клипърът е най-тежката и брутална форма на компресия в динамичния диапазон. Този модул е специално изработен за да се погрижи за много бързи и кратковременни динамични събития.

Peak Limiter

Модулът е подготвен да работи с кратки и средни по времетраене динамични отклонения, без да внася допълнителни изкривявания. По типа си е brickwall lookahead лимитер. Работи еднакво добре в мултибанд и в сингълбанд режим. Комбинира се много добре с останалите модули и допълва работата им.

Output Limiter

Този компресор има за цел да контролира дългосрочна гръмкост и динамични събития. Не улавя бързите трансиенти и пикове, но изравнява “тялото” на сигнала чрез подплатяване и удебеляване. Спрямо позицията му във веригата трябва да очакваме различно държание, но всичко става най-добре с експериментиране и слушане.

Изглед и интерфейс

Първоначално изгледът на Limiter 6 GE ми напомни доста за lunchbox идеологията. Всеки модул си има настройки и gain reduction метъринг сам за себе си. Разбира се, можем да променяме позицията и подредбата на модулите, както и да премахваме някои от тях.

Поради модулната подредба, Limiter 6 GE, може да поеме функциите на всеки един компонент по отделно – Bus компресор, индивидуален компресор или краен лимитър.

Финално

Ако не сте се запознали с продуктите на TDR, направете го. Струва си. Съотношението цена – качество е изключително добро и е в наша полза. Освен това, имат много солидни плъгини, които са налични и за безплатно сваляне.

Разработчик Tokyo Dawn
Тип Софтуер
Подтип Набор от динамични устройства
Формат AU/AAX/VST
Платформи Win и Mac OS
Цена €50 (€30 за Black Friday)
Тип лицензиране активационен код
Демо период Да
Линк към онлайн магазина Линк