UJAM BeatMaker

Време за четене на статията: 2 мин.

“Ние вдъхновяваме, вие се усмелявате!” това е мотото на компанията UJAM, която създава качествените и достъпни виртуални инструменти от серията BeatMaker. Както издава заглавието, това са дръм машини, които са заводски заредени със звуци и ритми в различни жанрове. До момента от серията BeatMaker са налице три разновидности. Първата се нарича Dope и е насочена към Boom Bap, Rap и Hip hop жанра. Втората е Hustle и е за малко по-тежките Trap, Grime и Dirty South. Третата е Eden и е насочена към EDM, Big Room и Rave. В тази статия ще разгледаме и чуем и трите.

Интерфейс и употреба

Интерфейса им е доста сходен, затова ще си послужа само с Dope. Най-общо казано, всичко е разпределено на предния панел. Горе в ляво са дръм китовете, а горе в дясно са допълнителни ефекти към селектираните звуци. Инструментът се управлява чрез MIDI, като можем да просвирваме индивидуалните звуци и ние да си напишем бийт или пък да използваме предварително зададените ритми Style и да ги активираме и сменяме с по едно натискане на съответствашия MIDI клавиш (в режима Latch). Всеки компонент от секцията има настройки за ниво, decay и височината на тона. Възможните комбинации от звуци са над 30, а шаблоните с бийтове са над 690 и включват отделни части от аранжимента – интро, куплет, припев, брейкове, финали и още.

Всеки от BeatMaker-ите има характерен за жанра ефект. В Dope това са пуканки от винил, които допринасят с реализъм към тежките boom bap бийтове. Още за плъгините, както и някои звукови примери ще чуете в следващото видео.

Впечатления

Дори за малкото прекарано време в разцъкване на BeatMaker, останах с много добро впечатление. Употребата е foolproof, а неангажиращият интефейс остава място за свободата в изразяването на идеите. Комбинация от Latch бутона и възможностите за брейкове, брейкдаунове и финали дава възможността да наредим аранжимент изключително бързо и без да е нужно да главоблъскаме дълго време какъв точно преход да сложим. Чрез автоматизация на вградените филтри и ефекти се добавят нужните вариации, които да разчупят ритъма и да направят парчето цветно.

Имате възможност да тествате всяка една от дръм машините за период от 30 дни напълно безплатно! Към момента тече и съвместна промоция на Plugin Boutique и UJAM. Ако купите каквото и да е от PIB, може да получите безплатна дръм машина BM Dope!

Съвсем скоро очаквайте и ревюта на останалите плъгини разработени от UJAM!

Разработчик UJAM
Тип Плъгин
Подтип Дръм машина
Формат AU/AAX/VST
Платформи Win и Mac OS
Цена $49
Демо период Да, тук.
Тип лицензиране Онлайн
Линк към онлайн магазина Линк