Gullfoss EQ от Soundtheory

Време за четене на статията: 3 мин.

Еквалайзерът Gullfoss на компанията Soundtheory е едно от нещата, които ми отвяха главата през последната година. Мога да го определя като интелигентен еквалайзер, с постоянно променящи се параметри на честотните ленти, които взаимодействат спрямо моментното състояние на сигнала. Доближава се, но не е динамичен еквалайзер. Всъщност, той е уникален по рода си процесор, който цели да изстиска до последната капка най-хубавото от микса ви.

В следващите редове ще видим как точно става това.

Soundtheory и разработката на Gullfoss

Soundtheory се появяват през 2016г. След близо 14 години разработка, целта на компанията е да установи алтернативен подход в сигналното процесиране, което се базира на модерни математически методи, квантова теория, диференциална геометрия и теория на звука (от там идва и името на компанията).

Разбира се, всичко това е свързано и с физиологичните процеси, чрез които хората чуват. Gullfoss не използва изкуствен интелект, невронни мрежи, криви на Флетчър-Мънсън, машинно самоубочение или конвенционални DSP похвати, а изцяло се базира на модел за възприятие на звук и начина, по който хората слушат.

Цялата тази разработка е заложена в един единствен, лесен за употреба плъгин, който ще ви помогне да добавите последните 10% към продукцията ви. Вижте какво казва Dave Pensado за Gullfoss.

“Gullfoss is indispensable when trying to get more of everything out of my mixes…” Dave Pensado, Grammy Award winning audio engineer

Водопадът Gullfoss

Това е снимка на известния исландски водопад Gullfoss, който е кръстник на Gullfoss EQ. Освен красотата на природата и друго е вдъхновило изборът на това име. Ако сте заставали до водопад, знаете звукът, който издава. Той се приближава доста до розовия шум и звучи успокояващо за ума. При водопадите, всяка секунда, милиони капки се разбиват в скалите или една в друга, което прави цялостното звучене на водопада. Именно това седи и зад Gullfoss, във всеки един момент, стотици честотни ленти се нагласят, за да добавят на сигнала, това, от което има нужда.

Интерфейс и управление

Gullfoss е изключително изчистен. Контролите му са само 6 на брой. Не намираме нищо, което бихме очаквали от обикновените параметрични еквалайзери. Голяма част от интерфейса заема честотната крива, която се променя динамично във всеки един момент. Налични са нивоизмерители на входния и изходния сигнал.

Основните му параметри са:

Tame/Recover, които служат за разкриване на честотно маскирани звуци. Tame служи за укротяване на маскиращи сегменти, а Recover за усилване на маскирани такива. Bias измества съотношението на Tame, спрямо Recover. Brighten e контролата, която регулира банасираността на микса спрямо високи честоти. Накратко, негативни стойности изтъпяват звука, а позитивни го наострят. Boost е сходна с output gain контрола, която обаче повдига нивото спрямо кривата на човешкото чуване. Bypass и обикновен Output Gain са налични в дясната част на интерфейса. Също има вградени HPF и LPF филтри.

Greg Wells споделя за Gullfoss:

“Gullfoss is a game changer on the mix buss.” Greg Wells, Grammy-nominated record producer, songwriter, musician, and mixer

Gulffoss в действие

На финала сме ви приготвили едно видео, в което може да чуете как работи Gullfoss върху стерео миксове:

 

 

Разработчик Soundtheory
Тип Плъгин
Подтип Еквалайзер
Формат AU/AAX/VST
Платформи Win и Mac OS
Цена €180
Демо период Да, тук.
Тип лицензиране онлайн
Линк към онлайн магазина Линк