Arturia ARP 2600

Време за четене на статията: 2 мин.

Наскоро писахме за един от най-известните синтезатори през 80-те години. В тази статия ще разгледаме най-емблематичния синтезатор на 70-те. Това е легендарният полу-модуларен монофоничен сyбтрактив синтезатор ARP 2600.

ARP 2600

Създателят на ARP 2600 Alan Pearlman проявил интерес към инструментите за електронна музика още през 1948г. докато бил студент в политехническия институт в Уорчестър. Той събрал двете си страсти – електрониката и музиката. Инструментите на Alan R. Pearlman, откъдето идва името ARP са основна конкуренция на доминирания от Moog пазар по това време. В няколко подточки, ARP 2600 V3 изглежда така:

  1. Аналогов субтрактивен синтезатор с 3 осцилатора, които могат да са с квадратна, трионообразна, синусоидална или триъгълна вълнова форма.
  2. Две модулационни обвиващи криви – едната ADSR, другат е само AR.
  3. Две модулатора с нискочестотна осцилация.
  4. Един филтър, който може да е LP, HP или BP.
  5. Вграден пружинен ревербератор.

Пуснат за пръв път през 1972 г., идеята на синтезатора е да бъде с предварително hardwired вързани модули за да може да се използва от всеки, но да има и възможност за преконфигуриране чрез пач кабели, с което да се създават и по-сложни звуци.

Във версията на Arturia има някой функционални добавки. Например добавен дилей и хорус модул. Пълна полифония. Още 4 допълнителни LFO-та.

Къде е ползван ARP 2600?

Сред ползвателите на ARP 2600 са Beastie Boys, Brian Eno, BT, David Bowie, Depeche Mode, Herbie Hancock, Jean Michel Jarre, Junkie XL, Stevie Wonder. Ако се се чудили как е направен звукът на R2D2 от Star Wars (както и редица други звуци от поредицата), може да си отговорите – с помощта на ARP 2600.

ARP Sequencer 1601

Освен самият синтезатор, в софтуерното решение на Arturia е добавена и екстрата ARP Sequencer model 1601. Както се досещате това си е сикуенсър, който е създаден специално като добавка за ARP 2600 за да подсили функциите и възможностите му. В оригиналната реклама той бива описан така – “За кийбордистите, на които им е нужна още една ръка.”, хахаха.

 

 

 

Arturia ARP 2600 V3 е може би най-добрата софтуерна репрезентация на ARP 2600 на пазара в момента. Ако този синтезатор ви е заинтригувал влезте тук, където ще намерите безплатна тестова версия!

Разработчик Arturia
Тип Плъгин
Подтип Синтезатор
Формат AU/AAX/VST
Платформи Win и Mac OS
Цена €149
Тип лицензиране Онлайн
Линк към онлайн магазина Линк