Xena Mixer WebApp – Научете базовата употреба на хардуерен миксер

Време за четене на статията: 2 мин.

Смесителни пултове

Спомняте ли си за първия път, когато сте видели и сте се докоснали до хардуерен миксер? Големият брой копчета, врътки, фейдъри, диоди и дребните надписи сигурно са ви накарали да се чувствате объркано. В тази статия пишем за едно свободно софтуерно решение, което може да помогне на начинаещите да се ориентират по-добре в това какво и как прави смесителния пулт.

В днешно време много хора се докосват първо до софтуерния миксер още преди да знаят какво точно е предназначението на този тип устройства. Ако пък говорим за професионалисти с години опит, заставане пред непознат миксер може да бъде също толкова стряскащо, колкото и за начинаещия без никакъв опит. Факт е, че различните производители и компании имат свои собствен уникален изглед и подредба на елементите в един миксер. Но миксера, като комбинация от функционалности, следва определена логика, валидна за всички разновидности. Именно който схване тази логика, ще се навигира много по-бързо и лесно независимо пред какъв миксер го сложат.

 

Сигнален поток

Или още наричан signal path, signal chain, signal flow е движението на аудио сигнал от една точка до друга. Говорейки за смесителни пултове, това е движение от входовете до изходите. По целият този път сигнала може да бъде насочван, еквализиран, компресиран, панорамиран и още куп други процеси. Колкото по-голям е смесителния пулт, толкова повече опции имате. За да разберете как се използва смесителният пулт, трябва да знаете откъде минава сигнала и евентуално как можете да му влияаете вие за да променяте направлението му, така че да постигнете определена цел. Накрая завършваме с баланс на нивата на отделни сигнали, така че да се получи красиво звуково произведение.

Опитайте се да обясните смесителен пулт на приятел, които не е музикант. Това ще е доста трудна задача. А за деца и стартиращи музиканти? За радост технологиите позволяват нови подходи и в това направление на образованието. Един от новите подходи е именно Xena Mixer WebApp от AudioFusion. Повече в следващите редове.

Xena Mixer WebApp

Разработено от AudioFusion, Xena Mixer WebApp е уеб базирано приложение, което е елементарен мискер, с който да навлезете в начина за хардуерно миксиране на звуци. С помощта на 4-канален смесителен пулт, можете да научите практически какво правят Gain, Pan, Level, FX Send/Return, EQ и Main Output volume в смесителните пултове. На разположение са демо тракове на оувърхеди, бас, китара и глас, но можете да добавите и свои тракове, над които да работите. На практика корекциите, които позволява Xena са напълно достатъчни и са най-важните базови опции за да смесите музика.

Xena е полезна като базов учебен инструмент, от който да се тръгне. Освен нея, компанията разработчник има и други решения, които са по-професионални и сложни и ще ви представим в предстоящи статии.

Не чакайте повече! Влезте да го изпробвате и го покажете на приятели и познати, които биха имали интерес.

Миксерът е достъпен от тук: https://xena.audiofusion.com/