iZotope RX9 Advanced

Време за четене на статията: 3 мин.

iZotope RX9

Преди броени часове се появи на бял свят новата версия (9-та) на най-известния софтуер за аудио реставрация iZotope RX9. Новостите са изключително привлекателни и ще послужат както на пост продукционни професионалист, така и на музиканти и инженери. В следващите редове ще прочетете по-подробно за всички нови и надградени функционалности в RX9.

Нов алгоритъм за Dialogue Isolate

Алгоритъмът на Dialogue Isolate работи идеално, така че бихте попитали защо е нужен нов? И аз си мислих така, докато не чух звукови примери и сравнение между двата. Нов метод на работа и машинно самообучение правят Dialogue Isolate във версия 9-та още по-мощен. Изолацията е доста по-плавна, със супер качество и работи прекрасно дори и при странични звучи с менящи се характеристики – трафик, стъпки, изнендаващи шумове и други. Разбира се, старият алгоритъм също е наличен и може да бъде избран от менюто.

De-hum с нова Dynamic опция

Един от най-ползваните модули на RX – De-hum има нова функционалност, която позволява нов тип филтриране на брумове, електромагнитни смущения и тонални шумове. Вече са налични два режима – статичен и динамичен. Често, най-трудните за изчистване брумове са по-комплексните. С Dynamic режима на De-hum чистим шумове с повече от 12 хармоника, нехармонични шумове, смущения, които навлизат в по-високите честоти и/или шумове, които маскират говора.

Ambience Match с нов режим Complex

Обратно на разбирането, шумът не винаги пречи. Доста често именно фоновия шум, room tone-a или атмосферата, която върви на заден фон прави усещането цялостно. Едно от предизвикателствата за хората, които се занимават с ADR е да извлекат именно този нужен елемент и да го наложат с прецизните умения, така че да скрият ADR-a.

С новите възможности на Ambience Match вече може да извлечете и създадете по-комплексни и интересни фонове, които да включват птици, трафик, вятър, тълпи от хора, вълни и още.

History List може да бъде разширен!

Тази новост звучи като обикновено графично подобрение, но ако правите десетки манипулации в RX, може да е от изключителна важност за вас. В предни версии, историята на процесинга се пазеше в едно малко, почти скрито долу в дясно прозорче и беше супер неудобно да се скролва нагоре и надолу за да намерите точната стъпка. С новата опция вече спокойно си разширяваме големината на прозореца, която стига до 1/2 от височината целия RX. Определено е по-нагледно така!

Spectral Editor ARA Plug-in за Logic Pro

Лично аз съм Logic потребител и за мен новият release на iZotope е двойна радост. Базиран на ARA технологията, новият Spectral Editor плъгин се поставя директно на канал в Logic. По този начин можем бързо да редактираме спектрално част от аудиото, или да използваме по-иновативни техники за ресемплиране и създаване на нечувани звуци.

Последно, но не на последно място, това е Restore Selection

Или с други думи вече можем да възстановим избрана селекция в първоначалена или предходна стъпка чрез History List-a. За мен това е от най-съществените нови промени, защото многократно съм си блъскал главата връщайки стъпки назад всичко само заради един единствен отрязък от време, който е имал нужда от друго процесиране.

Повече за RX9 може да чуете и видите тук.

Разработчик iZotope
Тип Самостоятелно приложеие
Подтип Аудио реставрация и изчистване на звука
Формат AU/AAX/VST
Платформи Win и Mac OS
Цена $799 $1199
Тип лицензиране iLok или iZotope Product Portal
Демо период Да, тук.
Линк към онлайн магазина Линк