Новият Eventide SplitEQ

Време за четене на статията: 2 мин.

Eventide SplitEQ

В началото на месеца Eventide пуснаха на пазара кулминацията на дългогодишна разработка SplitEQ. SplitEQ работи по фундаментално различен начин от традиционните еквалайзери. Новият подход отваря вратите за коригиращо и креативно ребалансиране, подсилване, поправяне и разширяване.

С какво Eventide SplitEQ е толкова интересен?

Eventide SplitEQ е миксинг/мастеринг еквалайзер, който ни позволява да се преборим както с обикновени, така и с по-сложни еквализационни проблеми чрез патентованата от Eventide технология Structural Split. Чрез нея разделяме входящия сигнал на две: Transient и Tonal. По този начим можем да еквализираме двете разклонения на сигнала поотделно и независимо. Както се ориентирате от интерфейса на плъгина, в него има много елементи, които разпознаваме и от друг еквалайзери. Така че няма да задълбаваме в общи неща като брой честотни ленти, типове на филтрите, Q и т.н., а ще обърнем повече внимание именно на Split-ването.

Structural Split™

Structural Split™ технологията разделя сигнала на две части – пробивен кратковременен трансиент Transient и сустейниран тон тяло Tonal . За разлика от други процесори, които могат да повлияват на две тези части, например компресори и други диманични устройства, SplitEQ не зависи от нивото. Как точно процесора определя кое е трансиент и кое е тонално тяло? Има отделна настройка Transient Separation, която можем да зададем спрямо това какъв тип сигнал обработваме – барабани, китара, бас, вокал или цял микс. Като за начало от Eventide са поставили много удобни пресети за всеки тип.

“Ние сме изключително горди с това, което направиха нашите разработчици. Те надградиха технологията от предходния ни плъгин Physion и направиха нещо невероятно. SplitEQ е фундаментално нов тип звуков инструмент.” Това споделя основателя на Eventide Richard Factor.

Освен еквализацията, на заден фон не трябва да остава и опцията за панорамиране по отделно на Transient и Tonal сигнала. За всяка честотна лента има опция за панорамиране или стерео разширяване. В комбина, тези две възможности за намеса могат тотално да изкривят звученето, за да се получи нечуван уникален резултат или да поправят проблеми по елегантен начин.

SplitEQ накратко

  • Еквалайзер с 8 честотни ленти от световен клас
  • Еквализира по отделно Transient и Tonal чрез патентованата Structural Split технология
  • Контролира крайното ниво на Transient и Tonal елементите
  • Посилва стерео ширината (също режими L/R и Mid/Side)
  • Разполага с иновативен спектрален аналайзер в реално време
  • Има допълнителни контроли за фина настройка на Split технологията
  • Има Peak, Notch, Bandpass, High-Shelf, Low-Shelf, Tilt Shelf, High-Pass, и Low-Pass филтри със стръмност 6 до 96 dB/octave
  • Над 150 присета
  • A/B бутон за бързо сравняване. Undo/ Redo функции
  • Графичен интрефейс с опция за приближаване и оразмеряване

Пробвайте го!

За всички желаещи да го пробват има 30-дневен безплатен пробен период тук.

Ето какво казва Jack Joseph Puig

И разбира се за финал едно видео, в което да чуете SplitEQ:

 

Разработчик Eventide
Тип Плъгин
Подтип Еквализация от нов тип
Формат AU/AAX/VST
Платформи Win и Mac OS
Цена $99 $179
Тип лицензиране iLok
Демо период Да, тук.
Линк към онлайн магазина Линк