Субтрактивен синтез с Digitakt

Време за четене на статията: 1 мин.

Digitakt е ритъм-машина и семплер, но също така може да се използва и като синтезатор посредством вълнови форми с един цикъл, които могат да се намерят като семпли в библиотеката. Това означава, че всяка писта в Digitakt може да съдържа семпъл, която работи като осцилатор и симулира синтезатор с до 8 гласа, равен на броя на пистите. В примера по-долу се използва само една писта.

1. Изберете пистата, която ще съдържа семпъла – примерно писта 1 -> [TRK] + [1] 2. Натиснете [FUNC] + [SRC], за да преминете направо към списъка с избор на семпли.
3. Натиснете [FUNC] + [YES], за да преместите от текущия избран семпъл към библиотеката на +Drive и навигирайте до следната директория: /Factory/Toolbox/Oscillators… Тук се намират множество вълнови форми с един цикъл, които можем да използваме.
4. Изберете семпъл. В тази папка има много такива, включително синусоидална, трионообразна и триъгълна вълнова форма. За този пример изберете „трионообразна“.
5. Натиснете [YES], за да изберете и за потвърждение избора си.
6. Излезте от менюто с [NO] и се уверете, че [SRC] е активна. Семпълът, който сте избрали, може да се види на втората страница на SRC.
7. В страницата [SRC] задайте режим PLAY (B) на FWD.L за непрекъснато просвирване на семпъла.
8. Сега избраният семпъл работи като осцилатор, при което вълновата форма може да бъде донастроена. Просфирването на семпъла дава традиционния звук на трионообразната вълнова форма.
9. С помощта на FLTR, AMP и обвиващите криви (ADSR) оформете звука.

Ето как звучи една основа за бас линия: