Ревю на Aperture Cassette Symphony

Време за четене на статията: 3 мин.

Aperture Cassette Symphony е нова и причудлива библиотека с оркестрови инструменти от Spitfire Audio, която тласка представите ни за това как трябва да бъде създадена една библиотека до нови граници на креативността. Какво ако вместо реални инструменти се използват записи, просвирени от касета? Звучи като налудничава идея, хрумнала в присъница, но в реалността това една наистина ползваема и функционална библиотека!

Вижте повече за Aperture Cassette Symphony в следващите редове, а накрая на статията ще намерите изцяло авторско и оригинално произведение композирано с библиотеката.

За Spitfire Audio

Spitfire Audio са една от най-успешните компании за семплирани библиотеки за композитори в света. Основана през 2007 от композиторите Крисчън Хенсън и Пол Томсън, компанията до днес има над 100 издадени библиотеки. Колаборациите им включват някои от най-големите имена в композирането за медия: Ханс Цимър, Ерик Уитакър, Олафур Арналдс, London Contemporary Orchestra и други.

Мисията на компанията е да вдъхновява ново поколение от композитори. През годините Spitfire Audio са създали множество библиотеки, благодарение на които начинаещи композитори имат възможност да работят с качествени звуци. Spitfire са най-известни с бутиковите си библиотеки, но тяхно дело са също така и някои от най-достъпните библиотеки на пазара: LABS серията  и Originals.

За библиотеката

 

Aperture Cassette Symphony е оркестрова библиотека, която включва следните секции: високи и ниски струнни, високи и ниски медни духови, високи и ниски дървени духови, и перкусии. Обаче, това е оркестрова библиотека with a twist: идеята за този проект е вдъхновена от мелотрона, но вместо единични звуци, Spitfire Audio са семплирани целите оркестрови секции.

Главната идея на библиотеката, е че звуците не са произведени от акустични инструменти, а са възпроизведени от портативни касетофони тип уокмен. Звуците на инструментите са предварително записани на касетки, уокмените са подредени все едно е разположен оркестър, а звукът им е хванат с микрофонни постановки като за запис на оркестър.

Използвани са 200 касетки в 200 уокмена, подредени според разположението на съответните инструменти в оркестралната зала. Звуците на библиотеката носят типичната за касетковата лента топлота и  възможност за warping и tape loops, които могат да добавят към композициите ви много носталгия и странност. Worn вариацията добавя леката суровина на лентови артефакти, причинени от деградация на носителя.

 

Cassette Symphony има много голям динамичен диапазон, който може да се управлява с Aperture фейдъра. На 0% чувате един инструмент, а на 100% – цялата секция. Освен този фейдър, разполагате и с Expression, което контролира силата на звука. Библиотеката е програмирана за Spitfire Player, който съдържа така познатите ни от другите инструменти за Spitfire Player улеснени контроли и управление.

Отделните инструменти, които са включени в библиотеката са:

  • High Strings (normal и *worn)
  • Low Strings (normal и worn)
  • High Brass (normal и worn)
  • Low Brass (normal и worn)
  • High Woodwinds (normal и worn)
  • Low Woodwinds (normal и worn)
  • Percussion

Мисли след създаване на парче с библиотеката

Много лесно се работи с Cassette Symphony и е така програмирана, че да е изключително responsive. Подобно на Albion ONE, библиотеката предлага секции вместо отделни групи инструменти (примерно, нямате първи и втори цигулки, а само Високи струнни; вместо виоли, чели и контрабаси, имате Ниски струнни), което я прави особено удачна за създаване на оркестрови скици и също като основа за акустични партии.

Звуците, макар и да напомнят на оркестъра, са нетипични, определено, но това го виждам като плюс, защото библиотеката може да се използва както за написване на космическа симфония, така и за подплатяване на конвенционална оркестрова композиция.

Cassette Symphony е много полезна и за създаване на атмосфера (особено на напрежение) с лежащи акорди. Функционална е както самостоятелно, така и като layering библиотека, която да направи останалите ви оркестрови звуци още по-интересни. Имате опцията да я ползвате както с keyswitches, така и с изключване на артикулации (във видеото ще видите, че съм използвал този вариант), което е малко по-икономично откъм RAM.

Трак, който написах с библиотеката + видео Walkthrough

В следващото видео ще видите възможностите на Cassette Symphony в реална ситуация:

Теническа информация

Разработчик Spitfire Audio
Тип Библиотека инструменти
Подтип Оркестрова
Формат Spitfire Player
Платформи Win и Mac OS
Цена €249
Тип лицензиране онлайн
Големина 24 GB
Линк към онлайн магазина Линк

Ако статията ви е харесала и искате да прочетете и други подобни, които сме изготвили за продуктите на Spitfire Audio, може да последвате този линк.