iZotope Ozone 10

Време за четене на статията: 3 мин.

 

iZotope Ozone 10

iZotope Ozone 10 спечели приз за най-добър плъгин в тазгодишните награди на Sound on Sound! Използваме момента да ви запознаем какво ново има във версия 10-та на най-разпространеното цялостно решение за мастеринг. Новата версия има визуални промени, добавени модули и вече е под формата само на плъгин.

Да постигнеш професионален мастъринг никога не е било по-лесно и бързо. Балансирайте и загладете вашия трак с новия Stablizer модул. Добавете още пробивност или загладете остротата с Impact модула. Версия 10 на iZotope Ozone има много с какво да ви впечатли. Вижте повече в следващите редове:

 

Impact

 

iZotope Ozone Impact UI

 

Един от новите модули във версия 10 е модулът Impact. С него контролираме микродинамиката на сигнала в 4 честотни ленти. Принципът му на работа е функционална комбинация от компресия, експанзия и предполагам малко трансиент шейпинг, но практическата употреба е много лесна – само с един слайдер за подсилване или омекотяване.

Impact работи в стерео и M/S режим и налъно свободно може да избирате честотните му ленти. Освен това, времевите му реакции могат да бъдат настройвани в темпо спрямо проекта ви, което го прави много подходящ за добавяне на още повече пробивност при някои електронни жанрове, например.

Дали ще го ползвате в мултибанд или сингълбанд режим, или пък сам само за mid сигнала, това зависи изцяло от нуждата на проекта ви. Лично за мен това е супер добавка и беше време да се сложи нещо подобно в Ozone.

 

Stabilizer

 

iZotope Ozone Stabilizer UI

 

Stabilizer е друга интересна новост в Ozone 10. Модулът представлява адаптивен мастеринг еквалайзер, който се влияе от входния сигнал и прилага честотна корекция, за да балансира честотното съдържание или да обуздае резонанси, така че да се приравнят към избрана цел.

Тук вече има повече настройки и нещата стават по-задълбочени.

Shape и Cut определят дали модулът да работи и в двете посоки – усилване и намаляне или само намаляне. Amount определя максималната корекция, която внася модула – на максимум може да очакваме до 9dB разлика.

Отделно от това за всяка честотна лента от трите имаме различна настройка за това колко Stabilizer да афектира съответните честоти.

Последно време такъв тип еквалайзери са много популярни и потребителите на Ozone могат само да се радват на подобно нововъведение.

 

Soft Clip

 

iZotope Ozone Maximizer UI

 

Soft Clip не е нов модул, а е добавка към Maximizera-a. Но това е голяма добавка. Soft Clip е преди работата на крайния лимитър и е в отношение със зададения threshold. При режимите L-light, M-moderate, H-heavy прекривявавнето се случва съответно: 3, 9 или 30dB преди threshold-а.

С включването на Soft Clip автоматично се пуска и 4x oversampling, за да се избегне aliasing distortion.

С wet/dry изибраме колко % от клипнатия сигнал да влиза в процесирането. Аз лично не съм фен на чуваемите тежки клипъри, но определено бих изпробвал тази нова функция!

 

Новият Master Assistant

 

iZotope Ozone 10 Master Assistant

 

И на последно място, но не по важност – това е новият Master Assistant, който вече си има нов интуитивен прозорец.

Тук са поместени контроли, с които бързо влияем на тона, динамиката и ширината на стерео панорамата. Всички тези слайдери са като дистанционни управления на съответните модули и чрез тях се работи много бързо.

Новият графичен интерфейс включва визуализация, която е подобна на Tonal Balance Control и идва с предварително заредени криви по жанрове. Също така може да си добавяте ваши парчета, което е много удобно, когато работите по проект от няколко парчета, които трябва да следват сходни криви, например.

 

Още някои новости в iZotope 10

 

iZotope Ozone 10 Apple Silicon Support

 

 

В Imager модула има една много интересна нова опция, която се нарича Recover Sides. Чрез нея възстановяваме загубената информация при стерео изтъняване, като информацията от страните се прехвърля в центъра. Recover Sides работи, само когато използваме изтъняване на стерео ширината и се прилага на всички честотни ленти едновременно.

Apple Silicon съвместимост. Подобрен метъринг. Цялостен редизайн и разполагане на бутоните. Всичко това и още много подобрения под капака са налични в новата версия на Ozone 10. Ъпдейтът е голям и определено си струва!

 

Повече за iZotope Ozone 10

Вижте повече за Ozone 10 в следващото видео. И не забравяйте, че има безплатна тестова версия, която може да пробвате тук.

 

Разработчик iZotope
Тип Плъгин
Подтип Мастеринг
Формат AU/AAX/VST
Платформи Win и Mac OS
Цена $499
Демо период Да, тук.
Тип лицензиране iLok
Линк към онлайн магазина Линк

 

За повече интересни новини от света на музикалните технологии следете сайта на E-Music Bulgaria