Какви са новостите в iZotope Ozone 11

Време за четене на статията: 3 мин.

07a-UI-metering.png

iZotope Ozone 11

 

iZotope Ozone 11 Mothership

 

Буквално преди ден iZotope пуснаха на пазара новата версия на Ozone. Както до момента, така и сега не пропускаме да отразим новостите. iZotope Ozone 11 идва с редица новости, подобрения и графични ъпдейти. Вижте повече в следващите редове.

 

Какво е Ozone 11?

 

Ozone 11 е прекрасна колекция от плъгини и инструменти за създаване на мастъри във всякакви жанрове. Сред най-интересните функционалности е и A.I. асистентът, който слуша и анализира музиката ви и дава предложения в реално време как тя да звучи по-завършена и предлага отправна точка за стартиране на мастеринг.

Ozone е плод на близо 20 годишна разработка и с всяка нова версия ни изумява с функционалности и решения на конкретни проблеми.

 

Ozone 11 Clarity модул

 

image-2-clarity-ozone.jpg
Clarity модулът решава проблеми с лекота

 

Един от новите интересни модули и функционалности в Ozone 11 е Clarity. От iZotope обещават, че с него адаптивно ще можем да оптимизираме спектралното съдържание на нашите тракове, така че да са професионално полирани, “извадени изпод одеалото” и всичко това без да звучат грубо и дрезгаво.

Модулът работи в диапазона 300Hz до 20kHz и разполага стотици честотни ленти, като приравнява процесирания сигнал с равномерно разпределени честотни профили. При максимален Amount, корекцията стига до +-6 dB. Чрез Tilt определяме дали честотния профил да е по-скоро към кафяв шум (-3dB/oct) или бял шум (+3dB/oct).

 

Upward Compression в Maximizer-a

 

image-5-upward-compress-ozone.jpg
Upwards Compression е идеална опция за изстискване на последните няколко децибела гръмкост

 

Интересна друга новост е добавянето на Upward Compression в Maximizer-a. Това е тип прозрачна компресия, която вместо да редуцира пикове,подсилва по-тихи участъци. Добавката е просто един слайдер, който определя максималния гейн, приложен от upward compressor-a.

Важно е да отбележим, че това се случва преди самото максимайзване и е автоматично напаснато с изходното ниво, така че при никакви положения да не клипира. Чрез тази новост можем да изстискаме още няколко децибела гръмкост от парчето ни.

 

Stem Focus

 

Новият режим Stem Focus

 

Stem Focus е нова функционалност, която се базира на Master Rebalance и позволява насоченото процесиране на избрана от нас част: целия микс – Full Mix, само глас – Vocals, барабани – Drums, или бас – Bass. Използва се A.I. за разпознаването на елементите, а самата функционалност е смайваща!

От iZotope споделят, че е съвсем логично да се появи тази нова опция и това е едно надграждане на Master Rebalance. До сега имахме възможност само да променяме gain-a на отделните компоненти, а със Stem Focus имаме опцията да слагаме всички модули от Ozone, така че те да влияят само на избрания стем. Слагат се различни Motherships за различните фокусирани елементи.

С други думи представете си, че в цял микс можете да еквализирате само вокала! Или да компресирате само баса. Или да приложите ексайтер само на високите честоти на трансиентите на барабаните. Всичко това е възможно, благодарение на Stem Focus и налични модули.

 

Transient/Sustain опция за модулите

 

Transient/Sustain функцията в модулите

 

Друга много важна новост е добавянето на Transient/Sustain опцията в режимите за сигнално процесиране на каналите във всеки модул.

До момента принципното разделяне беше на Stereo, L/R и Mid/Side, но в версия 11-та вече имаме и разделяне на Transients/Sustain. Вероятно се сещате за SplitEQ или Physion на Eventide, но това, което виждаме в Ozone 11 е главозамайващо!

Искате по-широки в стереото трансиенти в честотен диапазон 100-300Hz? Няма проблем с Ozone Imager и Tranisents/Sustain това е възможно.

 

Други новости и подобрения

 

Това бяха едни от най-значителните новости, но подобренията не спират то тук. Вече разполагаме с Delta бутони, чрез които можем да “солираме” и чуем точното действие на всеки един модул.

Има редица подобрения в изгледа на модулите Low End Focus, Spectral Shaper, and Maximizer и цялостната визия на Ozone е още по-впечатляваща от версия 10-та.

Master Assistanta е обучен на още повече музикални жанрове и предложенията, които дава са още по-ползваеми и конкретни.

 

Повече за iZotope Ozone 11

 

Вижте повече за Ozone 11 в следващото видео. И не забравяйте, че има безплатна тестова версия, която може да пробвате тук.

 

 

Разработчик iZotope
Тип Плъгин
Подтип Мастеринг
Формат AU/AAX/VST
Платформи Win и Mac OS
Цена €329.25 €439.00
Демо период Да, тук.
Тип лицензиране iLok
Линк към онлайн магазина Линк

 

why-upgrade-to-ozone-11-featured-image.jpg