SoundGym – фитнес за уши

Време за четене на статията: 4 мин.

Едно от нещата, които запомних от учителката ми по български език в гимназията, беше, че посещенията във фитнес залата само симулират отруденост. Дали е така или не, няма да коментираме, защото дискусия на тази тема би била по-подходяща за BB-team. В този пост ще разгледаме иновативният подход и функционалността на SoundGym – една платформа, уникална по рода си, свързваща две крайно различни неща – звук и фитнес.
Разработчиците описват SoundGym като “фитнес абонаментът на Вашите уши”. В този “фитнес” всички продуценти, звукоинженери, музиканти и други аудио ентусиасти могат да тренират и развиват слуха си, така че да долавят и разбират и най-дребните нюанси. Освен това, платформата действа и като реален клуб (значение на клуб – две или повече лица, които са обединени от обща идея или цел). Имате възможност да се социализирате с останалите членове, да се съревновавате и да следите резултатите си. Съществува и вирутална валута, с която може да си купувате различни неща в сайта, но за това – по-късно. Другото много свежо нещо на платформата е нейният дизайн и многоцветен комикс стил, примесен с доста хумор.
Как би могъл един сайт да бъде фитнес? И то за уши? Решението е много просто – в шест звукови интерактивни мини игри. Във всяка една от тях трябва да вземете решение на базата на звукови примери и поставен въпрос, а системата оценява как сте се справили. Както при всяка игра и тук има точки, животи и нива на трудност. Колкото по-напред сте, толкова по-трудно става. Подобен тип игри за трениране на слуха не са новост, но със своята функционалност SoundGym, без особени затруднения, превъзхожда останалите. Преди да разгледаме в детайли отделните игри и как биха тренирали слуха ни, ще обърна внимание на това, че сайтът има безплатна и платена версия. При безплатния вариант имате достъп до една “тренировка” дневно и до три от шестте игри, а при платеният – неограничен достъп до всички шест игри. Ще преминем първо през трите безплатни компонента от “тренировката”.
Peak Master
При стартиране на всяка една игра чувате някои от следните звукови примера – готов микс на песен, група барабани, китари, духови, чист вокал, пиано, струнни или синтезатори. Първата налична игра се нарича Peak Master. Задачата е да познаваме коя честотна област бива усилена чрез EQ. На разположение ни е On/Off switch, с който сменяме чист и процесиран сигнал, както и честотна лента, на която избираме правилния отговор. С повишаване на трудността намалява octave range-a. Много просто, но може да прекарате часове в игра!
 
DB King
Следващата игра е DB King (тук намираме и препратка към fun фактора на играта – DB King/BB King). Целта е да познаваме амплитудни промени. Original/After Gain бутон ни позволява да чуем и съпоставим двата сигнала, a правилният отговор се избира от възможните две опции, които се появяват на дисплея. Gain степените варират доста, а с повишаване на трудността разликата между двата избора се намалява.
PanMan
PanMan (PacMan) е играта, в която трябва да нацелим къде е позициониран сигналът в стерео панорамата. С нарастване на трудността трябва да сме по-прецизни. Едва ли има нужда от повече обяснения, но е много забавно!
 
Filter Expert
До тук приключва безплатната част от SoundGym. За да продължите напред, трябва да се плати месечен абонамент от $11.95 или $7.90, ако предплатите за 12 месеца. Има и опция за lifetime access на цена от $316.
Следващата игра е Filter Expert. Тук слушаме процесиран и dry сигнал. Имаме две опции за избор с кратко описание на филтрите. Например, единият може да е HP, Freq: 500 Hz, Gain: 12 dB, Q-factor: 1, а другият – Peak, Freq: 6000 Hz, Gain: -6 dB, Q-factor: 1. На база слушане и сравнение на процесиран и непроцесиран сигнал, избираме един от двата филтъра. Много забавно, особено за синтезисти като мен.
 
Kit Cut
Петата поред игра е Kit Cut (Kit Kat). Вариация на Peak Expert, но с негативна стойност на параметъра. Едва ли има нужда да се впускаме в повече подробности…
Dr. Compressor
Последната игра е Dr. Compressor. В нея се сравняват различни видове компресия и кой сигнал е прекомпресиран чрез A/B бутони. 
 
 
След завършване на “тренировката” печелите soundcoins, които можете да оползотворите като си купите апаратура за виртуалното ви студио в SoundGym! Тук отново имаме хумор и препратка към световноизвестен studio gear. Може да се сдобиете с апаратура като Bobpfer Modular Synth, Devalon D5 Preamp, PureTec EQP L-3, микрофони Telepunk M47, Numan M87 и др. Освен това има възможност да си закупите и талони за отстъпка, 20 или 30%, в онлайн магазина на MusiCrow (preset-и и ансамбли за NI Reaktor и други дигитални синтезатори).

 

Това беше краткото ревю на платформата SoundGym. Доколко е полезно, приятно или полезно и приятно заниманието в платформата ще оставя на Вас да прецените, и ще се радвам, ако споделите впечатления в коментарите. До следващия път от мен, излизам за фитнес!