Мнението на Димитър Ганчев относно MixChecker на Audified

Време за четене на статията: 2 мин.

Съвсем скоро Ви представихме приложението MixChecker от Audified. В тази публикация ще чуем мнението на Димитър Ганчев – Майт, един от най-реномираните тонрежисьори и миксинг инженери в България, относно MixChecker.

Майт: За MixChecker чух от E-Music. Изключително забавен и креативен плъгин. Колкото повече се заигравам с него, толкова повече възможности откривам. Реално не го ползвам като “край, взимам твърдо решение въз основа на симулацията”, но ми дава различни перспективи да чуя микса и във всяка една симулация чувам различни неща. Някои ми харесват, a някои не ми харесват. На една от последните симулации чух един /спектър/ инструмент доста по-изявено и това адски ми допадна като хармонична информация, на секундата промених леко микса като усилих този инструмент – наистина усещането и въздействието на песента се промениха много приятно (надявам се положително). Адски е лесен за употреба, супер интуитивен и дава огромно количество възможности и перспективи – всички до една изключително полезни. Всичко това в нетретирана среда (домашно студио) би било невероятно полезно като опция. Всеки може да си чуе продукцията в различни среди и да си вземе креативни бележки относно съдържанието. Много е яко, че има МОНО – нещо, което много хора биха желали да имат под ръка (за мен няма значение, защото сме 2017 и моното умря преди много години, но си трябва). Това, заради което го намирам за наистина много полезен е нивото на гласа. Все пак гласът е това, което движи и продава песента. Та с тези всички 12 симулации адски бързо и лесно може да се провери дали гласът се чува. Дали е звездата. Не бих взимал решение за EQ, компресия или ефекти на вокала спрямо това, което чувам през плъгина, но определено ми помага да разбера как въздейства и дали е достатъчно звезден. Нещо, което е изключително важно за мен (и не само) – и всичко това на един клик разстояние.

E-Music: Какво допълнително би искал да видиш в MixChecker в последващи версии?

Майт: Много ми се иска в следващата версия да има компресии и различни аудио формати – Mp3, AAC, OGG, или каквото се сетиш. Примерно най-често ползваните алгоритми на слушане – YouTube, iTunes, Spotify. Това би било мега полезно!

Много благодарим на Димитър Ганчев за отделеното време, а за всички читатели това е една подсказка – с кого ли ще е следващото интервю? За тези от вас, които са пропуснали ревюто на MixChecker от Audified, може да го прегледате тук. Освен това разполагаме и с 30% off промо код, за повече инфо – в публикацията за MixChecker.