menuBUS слага AU плъгини на системния аудио изход

Време за четене на статията: 3 мин.

Съвсем скоро на пазара се появи едно приложение, което улеснява доста ежедневната ми работа. Приложението се нарича menuBUS и представлява софтуерно решение, което се закача към аудио потоците на операционната система и ни позволява да слагаме AU плъгини на системния изход! Някой би си казал: “Е, големо важно…”. Освен същността на самото приложение, в статията ще разгледаме и някои негови практически приложения. Но преди да започнем ще направя едно уточнение – menuBUS е наличен само за Mac OS 10.10+. Дали това има общо с наличната документация за CoreAudio от Apple и защо не се правят подобни неща за Windows – не бих могъл да кажа.

Концепция

Както споменахме по-горе, menuBUS се закача накрая на аудио потока данни от операционната система и ни позволява да зареждаме редица AU ефекти. Това не е нещо, което е било невъзможно преди menuBUS, но за да се постигне подобен ефект, рутирането на такава верига задължително трябваше да мине през AU Host (DAW или др.) На своя страна това генерира потенциална опасност от положителна обратна връзка или микрофония, добавя латенция, ангажира процесорна мощ и т.н.

Проблем

Някой би казал: “Защо ми е да зареждам плъгини на системния изход, не мога ли просто да вкарам материала в някой DAW и от там…?”. Това винаги е опция, но само ако разполагаме със записан файл и ни се отделя време да създадем нов празен проект и да импортираме файла. Обикновено това е свързано с копиране, конвертиране, изчакване, зареждане и забавяне.

Добре де, все пак за какво ни е да слагаме плъгини на системния изход? Причините могат да бъдат много, а сега ще изброя някои от тях.

Решение

Представете си следната ситуация. В YouTube излиза най-новата песен на Гери-Никол и Вие много искате да анализирате крайния музикален продукт. Да проверите loudnes, RMS, Peaks, какво се чува Mid и какво Side. Или пък някой приятел Ви казва, че конверторите на Vbox7 са по-добри от тези на YouTube и цялостното звучене на Vbox7 e по-добро, защото честотният диапазон достига с 2-3 kHz повече, и т.н. В случайте, когато ни трябва измервателен уред, аналйзър или др., menuBUS е особено удобен и лесен вариант за изпълнение. Подобен тип акробатики до днес правих с Audio Hijack, за което писахме тук, но, от днешна дата, menuBUS е доста по-функционален и бърз заместител. С други думи, винаги когато искаме да погледнем stream-нат сигнал през измервателен уред, можем да го направим лесно и бързо.

Друго приложение е прилагането на различни ефекти върху вече завършен продукт с цел развойна дейност. Например, какво би станало ако напъна лимитъра на песента на Гери-Никол с още няколко децибела. Или пък – вокалите в новата песен на Дивна ми се струват доста кашонести откъм 500 Hz, какво ли би било ако изрежем 4 dB с Q = 4 на 540 Hz. Схванахте идеята.

Функционалности

Освен всичко споменато до тук, menuBUS ни дава възможност да запаметяваме Preset-и с предварително наредени вериги и да ги зареждаме във всеки нужен момент. Наличен е и глобален bypass, който може да бъде назначен с клавишна комбинация по избор. Аз настроих моята на ⇧⌘⌥⌃+М. Отделно от това, menuBUS може да се синхронизира с clock-a на съответното аудио устройство избрано за изход на операционната система (интерфейс, звукова карта и т.н.). Тази функционалност гарантира отсъствието на различни гличове и артефакти.

За финал

Малко като виц – една вечер на един човек много му се доходило на концерт в клуб и си пуснал съответната група в един таб от YouTube, а в съседния отворил “CITY SOUNDS: Busy Bar in the Evening/Night – 2 HOURS of Ambiance for Relaxation”. В menuBUS “шибнал” един ривърб с 50% микс и се пренесъл там.

Благодаря на екипа на menuBUS за възможността да направим ревю на това великолепно софтуерно решение!