Гласови команди в Logic с LPX Voice Commander

Време за четене на статията: 2 мин.

Разработчиците Creationauts ни представиха първия по рода си софтуер, позволяващ ни да контролираме Logic Pro X с гласови команди. LPX Voice Commander е изкуствен интелект с гласово разпознаване приложен в музикалната продукция. С една дума, описанието му е: Infinite control over Logic Pro X“. Записвайте китари от креслото, вокали от кабината или каквото и да е от другия край на студиото, без да се налага да докосвате мишка или клавиатура. Дори не е нужно да сте близо до вързания към компютъра микрофон. LPX Voice Commander ни дава възможност да използваме мобилно устройство, което се намира в една и съща Wi-Fi мрежа с компютъра, като input device.

LPX Voice Commander

Самата апликация е изработена по такъв начин, да не харчи системни ресурси, които иначе биха били полезни на Logic. Не се изисква допълнителен хардуер и дори може да я ползвате с вградения микрофон на лаптопа. Интерфейсът й е опростен и лек, без да заема много място на дисплея. Делегирането на някои сложни команди, или поредица от такива, забързва работния процес и съкращава времето за изпълнение на по-сложни действия.

Послушен помощник

След като сте отворили LPX проекта си и сте стартирали Voice Commander, можете директно да селектирате траковете като кажете имената им. Другата мигновена възможност е да се разхождате по времевата линия (timeline) с казването на “Bar 21”, например. Всички останали команди можем да създадем по собствена преференция в Commander Builder Window. Създаването е лесно, първо даваме име на командата, след това изписваме думите, на които да реагира програмата, и най-накрая натискаме клавишната комбинация със съответната команда. Например за пънч-ин рекординг ⌃⌥⌘+P. Voice commader може да изпълнява поредица от команди, както и да ги повтаря по зададен брой пъти.

Отдалечен достъп

Voice Commander има възможност да получава гласови команди в режим “отдалечен достъп”, като за целта се използва микрофонът на мобилно устройство, което е свързано към една и съща Wi-fi мрежа с компютъра, на който върви десктоп VC. Тази фунцкия ще е изключително полезна за всички, които записват себе си в своето домашно/проджект студио.

Mixing режим

Когато миксинг режимът е включен, при избиране на някой трак с гласовата команда, кореспондираща на името му, автоматично ще се отворят всички плъгини поставени на съответния трак. Това може да е полезно при смесването на вече записан материал.

Може ли да работи с български?

До момента всичко звучи много интересно и полезно, но съм длъжен да споделя, че описаните по-горе функционалности действат с английски език. Какво става ако искаме да използваме език, който е различен от английски? Съвсем предвидливо, разработчиците са добавили опцията Word Builder, с чиято помощ можем да създадем нова дума. Това става чрез подреждане на фонеми. Бихме могли да подредим дума, която да реагира на български език, ако се наложи.

За финал

Към момента приложението е в бета версия и някои от функциите все още се доразработват, но същността му е напълно използваема. Бихте могли да се възползвате от ограничена безплатна версия в сайта на LPX Voice Commander. Или да направите pre-order със специална промоционална цена $39.99 (след периода на промоцията става $99).

Благодарим на екипа на Creationauts за предоставената възможност да разгледаме LPX Voice Commander.