Колко да усилим мастъра? – NUGEN Audio MasterCheck Pro

Време за четене на статията: 4 мин.

MasterCheck от NUGEN Audio е тайно оръжие за всеки, занимаващ се с аудио продукция. По рода си това е нивоизмерител, посветен на парадигмата за нормализация на гръмкостта (loudness normalisation) с конкретен фокус в музикалната индустрия. В алгоритъма са добавени световнопризнати скали за измерване на гръмкостта. Освен това MasterCheck Pro разполага и със сравняващ блок, в който можем да сравняваме съществуващ материал с неговата потенциална възможност за звучене при избрани референтни нива и нормализация на гръмкостта.

Какво е MasterCheck Pro

Накратко, ще изложим възможностите му в 5 точки, за да се ориентираме какво представлява всъщност.

  • 1 Целева нормализация на гръмкостта спрямо определен медиум на разпространение
    Както е ясно на всички, онлайн възможностите за разпространение на музика са многобройни. Spoify, iTunes, YouTube, Google Play Music, Tidal и какво ли още не… Повечето от платформите си имат собствен алгоритъм за нормализация, който има за цел да достави на клиента консистентно ниво на всеки трак. MasterCheck Pro ни дава възможност да компенсираме нивото на нашия материал така, че да се съобразим с нормализацията на самата платформа. Това може да ни помогне да вземем решения по крайната динамика на произведението. С едно изречение, винаги ли е нужно да “изпъваме” толкова мастерите, при положение, че платформите ще ги скастрят и само можем да загубим от “too hot” напомпани мастери.
  • 2 Измерване на динамично съдържание – MasterCheck Pro разполага с измервател на динамично съдържание PLR – peak tо loudness ratio, или т.нар. “крест фактор”.
  • Мониториране на различни кодеци – mp3, AAC, ogg, и др. с цел предотвратяване на downstream изкривявания и клипирания при компресията на данни.
  • 4 Сравняване на гръмкост и динамика с избран референтен материал – тази опция е полезна при A/B сравнения, например с наша друга продукция или парчето, с което клиентът иска да сравнява собственото си произведение в краен вариант (хайде да не се лъжем, повечето артисти-клиенти винаги идват с такова предложение :D).
  • 5 “Намаляване на гръмкостта” в кавички. Когато лимитираме и компресираме, трудно бихме се върнали стъпка назад, поради факта, че по-силното ни звучи по-добре. В решение на този проблем, и именно по тази причина, MasterCheck би могъл да ни помогне с правенето на A/B сравнения преди и след динамични устройства, защото той ще се погрижи крайната гръмкост да е една и съща.

Интерфейс

Не бих го нарекъл сложен, но когато отворих за пръв път MasterCheck Pro се респектирах! Усещах, че пред мен седи много мощно устройство, което не е за всеки. Почти като супер оръжие. Лента с пресети, PLR и LKFS/LUFS нивоизмерители (по ITU-R B.S. 1770). Бутон за M/S измерване. dBTP нивоизмерител (отново по ITU-R B.S. 1770), който включва Apple afclip algorithm-вариация ползвана в iTunes, както и други.

Проблемът

MasterCheck Pro е една от насоките за решение на разпространения проблем – Колко силен трябва да е мастърът? Ако попитаме 5 души, ще получим поне 10 отговора. Този въпрос е толкова често задаван по форуми и групи, че най-вероятно е писнал на всички ни. Както казахме по-горе, повечето платформи за разпространение на музика разполагат със собствен алгоритъм за нормализация на гръмкостта. Съответно “пренапомпан” и “изпънат” мастър по-скоро ще звучи тъпо, мъртво и без никаква динамика и живина, отколкото яко и здраво.

Решението

Краят на Войната за гръмкост е близо! Напоследък доста се говори по темата за Войната за гръмкост. Чували сме много и все различни мнения от хора в сферата. Някои от тях може да чуете в публикациите ни в секция Интервюта. Това, с което MasterCheck Pro ни помага е да ни даде насока къде и колко можем да усилваме, без да прекрачваме границата на полезност и безсмисленост.

Като за финал

MasterCheck Pro е безценен инструмент в ръцете на всеки занимаващ се с аудио продукция. Съществуват и други алтернативи на пазара, но никоя от тях не предлага толкова много опции и функционалности, колкото MasterCheck Pro. Плъгинът е наличен като AAX, VST и AU за 32 и 62-битови OS X системи и 64-битови Windows системи. Цената му в онлайн магазина на NUGEN Audio  е €186. Налична е и демо версия за всички желаещи да изпробват плъгина.

Искам да изкажа благодарност на целия екип на NUGEN Auido за предоставената ни възможност да направим ревю на MasterCheck Pro!

П.П. Замалко да забравя! Спомняте ли си статията ни за menuBUS? Ако не сте я чели, струва си. MenuBUS е приложение, което ни позволява да поставим плъгини в края на изходния поток аудио от операционната ни система. Може да прочетете повече тук:

menuBUS слага AU плъгини на системния аудио изход

Добавям тази препратка, за да очертая още една възможна употреба на MasterCheck Pro. По този начин можем да “измерим температурата” или да направим динамична диагностика на всякакво аудио, което възпроизвеждаме, независимо от източника.