Hans Zimmer Percussion от Spitfire Audio

Време за четене на статията: 2 мин.

Hans Zimmer Percussion е библиотека за Kontakt от разработчиците Spitfire Audio. Както се досещате от заглавието, Ханс Цимер също има пръст в изработката. За именития композитор можем да говорим дълго, но ще се ограничим до там, че е най-голямото име във филмовите композиции и творбите му са докоснали милиони хора. Spitfire успяват да извлекат годините му, прекарани в експериментиране и креативност, и да ни доставят набор от епично звучащите му ударни инструменти, използвани в редица блокбъстъри.

/* Наскоро гледах Blade Runner 2049. В саундтрака му си личи специалното отношение на Ханс Цимер към ударните инструменти…*/

HZPC накратко

В продукциите си Ханс Цимер не само показва композиционен стил от най-висок клас, но и иновация в звучността, която е вдъхновила поколения композитори. За изработване на библиотеката Spitfire са използвали същите музиканти, инструменти, студийна апаратура и тонрежисьори, които използва и самият Ханс Цимер. Това не е подобие или имитация с етикет “Ханс Цимер”, това е изживяване, което ни позволява да се докоснем до великана… Накратко, в няколко реда, ще опиша основните особености около Hans Zimmer Percussion:

  1. 12225 семпъла
  2. Над 30 TB суров материал от сесиите
  3. Звукозаписът е осъществен в AIR Studios. Използвани са HDX и Prism конвертори, а семплиращата честота е 192 kHz. Общият брой на записани микрофони е 96, а смесителният пулт е уникален Neve, моделиран специално за нуждите на AIR Studios
  4. 48.5 GB некомпресирани .wav файлове при инсталация. 19.6 GB нужно дисково пространство след инсталация
  5. Close/Room/Surround микрофонни постановки за всеки инструмент
  6. Над 6 динамични слоя, включително по 9 различни семпъла за всеки слой

Интерфейс

Интерфейсът е подреден и интуитивен. Същевременно съдържа и множество контроли и допълнителни функционалности. Изграден е на базата на “Kickstart” интерфейс, специално разработен от Spitfire, за да ни даде възможност за максимално улеснен и бърз контрол над библиотеките с ударни инструменти. Генерално можем да го разделим на три главни части. Лявата е с Допълнителни опции и контролери. От тук контролираме реакцията на инструмента спрямо MIDI velocity, балансът между близките, далечните и съраунд микрофоните, поведението на случайния подбор на семпли от еднакъв тип, и др. В средата е Инструментната решетка. В нея са всички инструменти в съответния пач и чрез нея избираме един или повече инструменти, които да донастроим фино. В дясно е секцията Удари и техники, като от тук избираме с каква техника или артикулация да свири съответният инструмент и го “закачаме” към избрана MIDI нота.

Съдържание

 

Библиотеката включва следните компоненти: японски тайко барабани, дунуни, бомбо, сурдо, бас барабани, даул, дарбука, томбек, шнеър (нарочно така го казвам), тимпани, гонг барабан, там-тами и, забележете, кофи! Всички имат различни артикулации и специфики на звукоизвличането. Палитрата от звуци е много голяма, а безкомпромисното записване и изграждане на библиотеката ги прави ползваеми в най-различни стилове и въплъщения.

Таба Дум Тсссс

Hans Zimmer Percussion е налична в сайта на Spitfire на преференциална цена от $299 (до 9-ти ноември, а след това $399). За съжаление, демо версия не е предвидена, но пък за това сме ви подготвили няколко файла с кратки откъси и едно видео, с което да се запознаете с HZPC.

Благодарим на Spitfire за възможността да направим преглед на тази невероятна библиотека!

А ето и едно видео, показващо ни информация от “кухнята”.