Филтърът Eventide EQ65

Време за четене на статията: 1 мин.

Eventide 565

В тази публикация ще разгледаме филтъра на Eventide EQ65. Преди да започна, ще внеса едно уточнение. Еквалайзерът може да бъде набор от няколко филтъра и в тази статия двете понятия ще се припокриват. EQ65 е моделиран по легендарния филтър Urei 565. В далечната 1970 година Urei 565 е бил един от малкото инструменти, позволяващи супер прецизни и хирургични намерси в аудио сигнала. Наричан още “Little Dipper”, филтрите му са намирали употреба при премахването на нежелани честоти и шумове от даден аудио сигнал, и не само.

Ето го и хардуерният Urei 565

Софтуерен вариант

Голяма част от Urei 565 е запазаена и пресъздадена в софтуерната версия. Интерфейсът е самообяснителен. Налични са две основни честотни ленти с напълно параметрични настройки (и двете са 20 Hz до 20 kHz). Q-то е с настройващи се стръмности. Най-тънкото Q е буквално като игла и предоставя изключително прецизна възможност за корекции. Можем да солираме и/или bypass-ваме всяка една честотна лента. В допълнение имаме и потенциометър за прецизна настройка на честотата Fine Frequency. Налични са и високопропускащ и нископропускащ филтри с по 36 dB/Oct.

Една странична история. При едно посещение на Музея за история на радиото, преподавателят ми по тонрежисура доц. Димитър Василев ми показа истински Urei 565, който е изкарал дълга служба в радиото. По думите му, това е най-прецизният аналогов филтър, с който е работил. Устройството седеше достолепно в един рак. Около него витаеше усещане за клинична чистота.

Финал

Възможните приложения, ще оставя на вашите мисли. EQ 65 е наличен като AAX/AU/VST плъгин за операционни системи Win и OS X и е ексклузивна част от пакета Anthology. Наличен е и за абонатите на Eventide Ensemble.