Ревербераторът 2016 Stereo Room от Eventide

Време за четене на статията: 2 мин.

2016 Stereo Room е софтуерен ревербератор, разработен от Eventide на базата на съществуващия хардуерен ревербератор Eventide SP2016. Нека името не ви заблуждава – SP2016 дебютира през далечната 1982 година и бързо е възприет за златен стандарт за стаен ривърб. Именити тонрежисьори като Алън Сайдс, Мик Гузауски и Джак Дъглас и до ден днешен използват този брилянтен ревербератор.

Ние обаче ще разгледаме и надникнем в софтуерния вариант – 2016 Stereo Room.

Интерфейс

Стилно синьо, характерно за Eventide. Интерфейсът е подреден и чист. Всички контроли са подредени в три категории – Gain, Reverb и EQ. От ляво надясно параметрите са: Стерео нивоизмерител на входен сигнал с индикатор за претоварване. Bypass бутон – Kill, контрола за затихване на входния сигнал. Wet/Dry потенциометър за регулиране на съотношението процесиран/чист сигнал.

В ривърб секцията имаме Predelay от 0 до 125 ms. Време на затихване на ривърба Decay – от 200 ms до 30 секунди по стандарта RT60 (времето, за което сигналът затихва с 60 dB). С Position можем да преместим точката на слушане по-назад или по-напред във въображаемата стая. Position е един от параметрите, които разграничават 2016 Stereo Room от останалите стайни ревербератори.

EQ секцията представлява двулентов еквалайзер. Високочестотната лента е полупараметричен режещ филтър с настройка за честотата от 1 kHz до 8 kHz и с до 8 dB затихване. Нискочестотният филтър отново е полупараметричен с диапазон на действие -8 dB до +4 dB и от 50 до 500 Hz.

Присети

Тук ще спомена, че хардуерната версия на този стаен ревербератор се използва все още в Ocean Way Studios. Плъгинът разполага с 6 категории присети, 5 от които са създадени от гигантите Брайън Монтгомъри, Дейв Пенсадо, Джорж Масънбърг, Джо Чикърели и Оливър Мъм.

Финал

2016 Stereo Room е наличен като AAX, VST и AU плъгин за Windows 7+ и OS X 10.7+ машини. Цената му в сайта на Eventide е $199. И наистина като за финал – в долния плейлист можете да чуете 2016 Stereo Room в действие.