H910 Harmonzier от Eventide

Време за четене на статията: 2 мин.

В тази статия ще разгледаме софтуерния вариант на хармонайзера H910 Harmonizer от Eventide. Идеята за създаването на софтуерната симулация идва от едноименното устройство на Eventide “Clockworks H910 Harmonizer”, което е представено за пръв път през 1974 година. След появата си предизвиква нечуван фурор. Това е първият масово достъпен дигитален ефект процесор. Марк “Flood” Елис (продуцент, U2, NIN, Depeche Mode) споделя: “След като H910 се появи, преминахме в 21-ви век.” Нека видим какво са чули AC/DC, Prince, Yes, David Bowie, Steve Vai и много други в H910 и с какво този инструмент е повлиял на музиката.

H910 Harmonizer

По своята същност, H910 е pitch shifter с възможност за регулиране на закъсненията и обратната връзка. Използван е в студиата за създаване на изкуствени гласове от основен вокал, научно-фантастични звукови ефекти, подплатяване на барабани, детюнване на инструменти, и какво ли още не. H910 е бил като сбъдната мечта от бъдещето за всички тонрежисьори по онова време. През 2007 година е удостоен с TECnology Hall of Fame Award от AES. Името H910 идва от песента на Beatles “One after 909”. В България се появява за пръв път през 1975 година в БНР, където е в употреба и до днес. Всичко в H910 е аналогово, с изключение на закъснителната линия (DDL).

Софтуерен вариант

Интерфейсът е почти 1:1 с хардуера. Впечатление прави сравнително големият LED дисплей, показващ отклонението във височината на тона. Този дисплей е бил от първите LED дисплеи появили се в звукозаписните студиа. Второто, което ми се наби на очи, е клавиатурата. H910 разполага с двуоктавова клавиатура HK941, свръзваща се с DIN5 кабел, с която можем да управляваме pitch shift-a спрямо натиснатия клавиш, когато за PITCH CONTROL SELECT е избрано KYBD. Както се досещате, софтуерният вариант подържа MIDI. Действието на H910 е ограничено до две октави – една нагоре и една надолу. Освен с клавиатурата, с колко да се отмества височината на тона, можем да избираме ръчно – MANUAL или чрез AR обвиваща крива ENV.  Интересното тук е, че вътрешната синхронизация на H910 е нестабилна поради осцилатора, играещ ролята на мастър клок. Това до голяма степен определя и характерното му звучене. В софтуерната версия са добавени MIX регулатор, output gain MAIN и OUT2 ниворегулатор. Output 2 е втори изход на H910, който е преди действието на pitch shifter-a и излиза от изходите със закъснение, спрямо натиснатата комбинация от бутоните 7.5, 15, 30, 30 (в ms). За действието и употребите на H910 можем да говорим безкрай. Той е като един портал към безкрайни звукови полета.

Присети

H910 включва над 13 категории присети, разделени тематично. Налични са инструментални, вокални, ефектни и авторски присети. Имена като Sasha, Roy Hendrickson, Joe Chicarelli, Chris Carter са създали невероятно функционални присети, които можем да използваме като отправна точка при търсене на интересно звучене.

Финално

H910 е наличен като AAX/AU/VST плъгин за Win и OS X системи и е на цена от $249 в онлайн магазина на Eventide. Можете да се възползвате и от напълно функционална демо версия.

Тук може да чуете работата на H910, както и някой от присетите на Робин Финк (Guns N’Roses, NIN)