Precision Time Align от Eventide

Време за четене на статията: 2 мин.

В тази публикация ще разгледаме плъгина Precision Time Align от Eventide. Той представлява супер прецизен дилей, с който можем да манипулираме фазата на даден аудио сигнал на ниво до 1/64 от един семпъл в проекта. Употребява се в случаите, когато имаме един източник записан с два или повече микрофона. Например, барабани, вокали или multi mic китари. Разработен е като средство за борба с един от най-големите проблеми на многоканалния запис – фазовата разлика.

Фазова разлика

За да разберем решението на даден проблем, първо трябва да знаем за неговото съществуване. Ще се опитам най-кратко и сбито да очертая какво представлява фазовата разлика и с какво ни пречи. Нека си представим следната ситуация – имаме един звукоизточник и два микрофона, които са поставени на различни места. Пътят на звуковата вълна от източника до единия микрофон почти никога не се равнява на пътя на звуковата вълна до другия. Това внася закъснения и съответно по-късно пристигане на сигнала до по-далечният микрофон. Когато насложим двата записани сигнала се получава т.нар. comb filtering ефект, който кара крайния резултат да звучи кухо и с драстични тембрални изкривявания. Когато фазата на някой от сигналите е обърната на 180′ е възможно и напълно погасяване на двата сигнала, като резултатът е тишина.

Precision Time Align

Как можем да се борим с фазовите закъснения? Всеки от модерните DAWs притежава възможност за преместване на записан аудио сигнал с точност до 1 семпъл, което е 1/44100 от секундата (ако сме с честота на дискретизация на проекта 44.1 kHz). Вариант е да преместваме един от двата сигнала, докато неблагоприятният ефект изчезне. Това е и действието на Precision Time Align. Само че Precision Time Align може да отмества аудио сигнала със до 1/64 от 1 семпъл на проекта. С други думи, можем да работим до 64 пъти по-прецизно.

Интерфейс

Интерфейсът е неангажиращ и много изчистен. На разположение са бутон за обръщане на фазата и два слайдера. Единият слайдер отмества сигнала с mS, а другият с µS. Освен със слайдерите, можем да регулираме отместването на сигнала и със стойности въведени в семпли, футове, инчове и метри. Precision Time Align работи в двете посоки, т.е. можем да забързваме и да забавяме сигнала.

Финално

Precision Time Align е наличен като AAX/AU/VST плъгин за операционни системи Win и OS X и е на цена от $99 в онлайн магазина на Eventide. Eventide предлагат и  тестови период, в който може да се уверите в точността на Precision Time Align.

В това видео може да чуете звуков пример: