Ревербераторът UltraReverb от Eventide

Време за четене на статията: 2 мин.

UltraReverb от Eventide е софтуерен ревербератор, който включва в себе си 9 типа алгоритми и над 300 присета. Той е сборна колекция от над 35 години разработка в сферата на алгоритмичната реверберация. Можем да го разгледаме като съвкупност от модули, които общо или поотделно ни предоставят прецизна и зрелищна (за ушите) манипулация на всеки аудио сигнал.

Освен деветте типа ревербератори, UltraReverb има еквалайзер, компресор и дилей. Секцията Snapshot ни позволява много бързо да запаметяваме, извикваме и сравняваме различни настройки. Рутирането в плъгина е брилянтно. Можем да поставяме еквалайзерa и компресора преди и след работата на ривърба. Компресора има вграден side chain и може да е post reverb. Заигравките с side chain-нат ривърб стават много лесно и бързо.

Параметри

В Reverb секцията имаме следните параметри:

  1. Decay (време на затихване по RT60), Room Sizе
  2. Room Size – определя обема на помещението, като включва в себе си дифузията и опашката на ривърба. Glide опцията ни позволява промяна и автоматизация на Room Size без да се чуват артифакти и тонални изкривявания.
  3. Mod Depth и Rate контролират степента на модулационните ефекти и detune ефект в отзвучаването на ривръба
  4. Lo-Fi редуцира битовете аудио сигнал за да се получи винтидж ефект.
  5. Pre-delay, Diffusion, Early Reflections Level и Tail Level са ни познати от други алгоритмични ревербератори.

Еквалайзерът е трилентов и напълно параметричен. Всъщност, еквалайзерите са общо четири. Два, по-усъвършенствани, преди и след еквалайзера и два, които иамт само HP и LP филтри за опашката и дилея. Естествено, заради типа ривърб, всичко може да бъде автоматизирано или моделирано в реално време.

Дилея е стерео и е с независими контроли за ляво и дясно. Може да бъде поставен преди или след ривърба. Компресора е с много възможности за side chain и също може да бъде поставен преди или след ривръба.

UltraReverb идва зареден с много присети, които могат да ви бъдат отправна точка за създаването на реалистични помещения или на нечувани и несъществуващи места, например смаляваща се и уголемяваща се стая или кибритена кутийка. Включени са и авторски присети от имена като Andrew Scheps, Brian Montgomery, Richard Devine и др.

За финал

UltraReverb е наличен като AAX/AU и VST плъгин и е на цена от $199 в онлайн магазина на Eventide. За всички ентусиасти, Eventide предлагат и 30-дневен тестови период, в който може да се започнаете с UltraReverb.

А тук може да чуете работата на UltraReverb