Немско качество в Electra 2 от Tone2

Време за четене на статията: 2 мин.


Tone2 са компания от Германия, която буквално ни смайва с качеството на софтуерните си решения. Портфолиото им включва толкова много неща, че мащабът може да ни уплаши! Сред по-интересните им разработки са алгортимите за дигиталната радио комуникация на полицията, пожарната и червения кръст в Германия. С техен специализиран софтуер, компании като EA Games, BMW, Steinberg и reFX разработват различно по предназначение аудио съдържание. Екипът на Tone2 притежава експертни познания по дигитално сигнално процесиране, акустика, звуков дизайн, компютърни науки и фонетика.

В тази статия обаче ще си говорим за друго. Според доста хора Tone2 са най-иновативната компания, която създава синтезатори. Ще насочим поглед към продукта им Electra 2, който дава дръзката заявка за най-мощния синтезатор на пазара. За мен той е едно своеобразно швейцарско ножче при синтезаторите. Води се синтезатор-работна станция с мощни и гъвкави възможности за саунд дизайн и всичко това с малко тежест върху процесора.

Функции

Electra 2 разполага с четири layer-a (или пласта) и всеки един layer си е самостоятелен синтезатор с по три отделни осцилатора. Методите на синтез могат да са FM, Phase Distortion, Fractal Synthesis, Wavetable и Sample Playback (т.е можем да използваме и собствени семпли), Subtractive или Additive, като изборът от вълнови форми е много голям (включително виртуално аналогови такива), и още. Ако смятам правилно, можем да създадем звук с общо 12 осцилатора, УАУ! За всеки layer има по два филтъра, които могат да се подредят паралелно или серийно и са аналогови симулации със собствена осцилация или високопрецизни дигитални филтри.

Източниците на модулация са четири обвиващи криви и четири LFO-та. Модулационната матрица е с десет позиции и ни дава възможност за екстензивно рутиране на модулация към почти всички параметри на синтезатора. Налични са и два ефекта – Insert и Master, които могат да бъдат избирани измежду ривърби, дилеи, сатуратори, модулационни ефекти, компресори и какво ли още не. Вграденият арпежиатор дава възможност за много разчупени секвенции.

Интерфейс

Интерфейсът на Electra 2 е изграден с идеята да бъде интуитивен и удобен. Всички параметри на съответния layer се намират на една страница и сигналният поток може да бъде обхванат и проследен с един поглед. Впечатление прави значително по-големият размер на прозореца на Electra 2. Tone2 са предвидили това – веднъж щом нагласим параметрите, можем да преминем в Rack View и да спестим място на екрана.

Всяка една от секциите в синтезатора е отделена и ясно отличима, а фините настройки се достъпват от елегантни падащи менюта. Търсачката за присети включва над 1300 предварително подготвени звуци, които са категоризирани и подбрани спрямо ключови думи.

Разширения

Ако не сте die hard синтезист, Tone2 предлагат възможност за добавяне на звукови разширения под формата на expansion пакети. Всеки от пакетите е насочен към конкретен стил и/или звучност – EDM, Pop, Vocalic, Club Hits, и още. Допълнителните пакети целят точно в десятката нуждата от звукова конкретика. Всеки един пакет разполага с дълго аудио preview, а цените им са сравнително достъпни.

Финално

Electra 2 е софтуерен синтезатор наличен за 32- и 64-битови операционни системи Win и OS X под формата на VST и AU плъгин. Цената му в онлайн магазина на Tone2 е €149. А тук може да чуете някои от възможностите на Electra 2.