iZotope VocalSynth 2

Време за четене на статията: 2 мин.

 

Съвсем скоро iZotope извадиха наяве VocalSynth 2, продължението на едноименния софтуерен инструмент за креативни манипулации на вокали (и не само). Някой би нарекъл VocalSynth вокодер, но ще го подцени и ще сбърка доста. По-правилно е да разглеждаме VocalSynth 2 като MIDI инструмент с широк набор от модули, който може да процесира всякакъв сигнал. Възможностите му се разпростират от леко хармонизиране на вокали, през роботизиране на гласове, до брутално гличване и транспониране. В следващите редове ще опишем някои от новостите във VocalSynth2.

Принцип на работа

VocalSynth 2 работи в три основни режима на работа – Auto, MIDI и Side Chain. При автоматичен режим входящият аудио сигнал е едновременно модулиращ и процесиран изходен сигнал. В MIDI режим за модулиращ сигнал се взима входяща MIDI информация, а при Side Chain можем да вкараме сигнал от някой bus или да процесираме инструмент, който не е глас. Тези три опции покриват нуждите на всички възможни търсени ефекти.

VocalSynth2 е разработен на модулен принцип и съдържа общо 12 различни модула! Пет от тях имат пряко отношение към ресинтеза на входящия сигнал, а останалите 7 са под формата на динамични, модулационни и времево-базирани ефект процесори.

Модули

Започваме с нововъведенито във версия 2 на VocalSynth – модулът Biovox. iZotope споделят, че са вдъхновени от артикулационния гласов синтез. Biovox ни дава нужните инструменти, за да манипулираме физическите характеристики на ларинкса и по този начин да влияем на формантите, тона и цялостната вокална естетика.

Vocoder модулът ни е добре познат от VS1, но в новата версия е доста развит и вече имаме достъп до по-задълбочени настройки и възможности за фини донастройки на метода за синтез. Compuvox модулът също се появява с функционален редизайн и много нови възможности. Ако искате да звучите като Фърбитата или робот, това е вашият модул! Внимание е обърнато и на Talkbox и Polyvox модулите. Останалите седем модула са дисторжън, филтър,симулация на усилватели, дилей, хорус и още.

Интерфейс

Интерфейсът е променен и е с доста по-модерна визия, която отговаря и на останалите продукти от гамата на iZotope. Множеството функции са побрани в подменюта и разработчиците подсигуряват възможността да имаме опростен изглед, но същевременно всички по-важни параметри да са на един клик разстояние. В центъра на основния прозорец се намира красива фигура, наподобяваща анемон, която всъщност е набор от ниворегулатори за всеки от основните модули.

Почти за финал

Разработчик iZotope
Тип Софтуерен инструмент
Подтип Синтезатор/Вокален процесор
Формат AU/AAX/VST
Платформи Win и Mac OS
Цена $149 (промоционален период до 28-ми юни, след това $199)
Тип лицензиране iLok
Демо/Пробен период Да
Линк към онлайн магазина Линк

ВНИМАНИЕ! iZotope VocalSynth 2 е наличен и с опцията Rent-to-Own от Splice на цена от $9.99 на месец за 20 месеца! За повече информация, посетете този линк.