Новостите в RX 7 Advanced

Време за четене на статията: 3 мин.

RX е един от най-разпространените софтуери за реставрация, монтаж и постпродукция на аудио материали. Славата му се носи както в средите на звуковите монтажисти за филми, телевизия и кино, така и сред музиканти, миксинг и мастеринг инженери. Причината е в това, че iZotope RX предоставя инструменти, с които да се справим с аудио проблеми от всякакво естество.

Въпреки написаното по-горе, iZotope успяха отново да ни изненадат. Съвсем скоро се появи на бял свят най-новата версия на RX – RX 7, която показва редица подобрения и новости. Кои са те, прочетете в статията, която подготвихме специално за новата версия на RX.

Repair Assistant

Компютрите съществуват, за да служат на хората и да улесняват всеки работен процес. От iZotope ни улесняват още повече. След успешните Master Assistant в Ozone 8 и Track Assistant в Neutron 2, съвсем логично бе да се появи подобна функционалност и в RX.

Repair Assistant-а анализира подадения му аудио материал и дава предложените за оптимизация спрямо зададените настройки от потребителя. В най-общи линии, асистентът дава предложения и подрежда вериги от модули, които се очаква да повлияят благоприятно на сигнала. Предоставят ни се три опции, като всяка една може да бъде донастройвана допълнително.

Repair Assistant-a е по-скоро помагач за намиране на отправна точка, отколкото do-it-all бутон.

Music Rebalance

Това е моят фаворит сред новостите в RX7! Music Rebalance е нов модул, който ни дава възможност да пресмесим вече смесен аудио материал, осигурявайки достъп до нивата на най-важните елементи от една песен – вокали, барабани, бас и всичко друго.

Впечатлен съм от работата на алгоритъма и ви препоръчвам да чуете и да се убедите сами.

Dialogue Contour

Нов и изключително важен модул за хората, които се занимават с постпродукция. Бих описал Dialogue Contour като прецизен и автоматизируем pitch correction.

Проблемът, който решава този модул е свързан с интонацията на човешкия говор и преекспонирането на определени срички и думи. Dialogue Contour смело бори upspeak, valley speak и всички неволни интонационни дефекти. Не мога да си представя колко време ще спести на хората от постпродукционните студиа.

Dialogue De-reverb, Variable Pitch, Variable Time и още

Познатият ни de-reverb алгоритъм вече е наличен и конкретно за премахване на нежелана реверберация от диалози. Variable Pitch поправя леки дефекти във височината на тона във времето. Variable Time коригира тайминг и скорост на просвирване.

Много силна новост за хората, работещи в кино индустрията е мултиченъл поддръжката, която се появява в RX7. Можем да поправяме до 10 аудиоканала, например 9.1

Други новости

Освен всичко споменато до тук, дори интерфейсът на RX7 е подменен и е една идея по-син. Както сте забелязали от предните версии на RX, някои от модулите са налични и като самостоятелни плъгини. Във версия 7 броят на наличните плъгини се увеличава и са добавени Dialogue Isolate, De-rustle, Music Rebalance и Breath Control. Подобрения са нанесени и на нивоизмерителите, които вече отговарят на спецификация на гръмкостта ITU-R BS.1770-4. Освен всичко това, има много подобрения по работата на самия софтуер.

За финал ви представям едно кратко видео, в което демонстрирахме новостите в iZotope RX 7 Advanced:

Разработчик iZotope
Тип Плъгин / Самостоятелно приложение
Подтип Аудио реставрация / Постпродукция
Формат AU/AAX/VST
Платформи Win и Mac OS
Цена $799
Демо период Да, тук.
Тип лицензиране iLok
Линк към онлайн магазина Линк